Rákosmente továbbra is Kerékpárosbarát település

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Völner Pál és Riz Levente az oklevéllel

Huszonhárom önkormányzat és huszonnyolc munkahely nyerte el vagy újította meg a Kerékpárosbarát címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly hetedszerre meghirdetett pályázatain. Az elismeréseket Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár nyújtotta át január 22-én a Regional Environmental Center (REC) szentendrei központjában.
Az államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködve számos akcióval népszerűsíti a kerékpározást. A Kerékpárosbarát pályázatok mellett e körbe tartoznak a Bringázz a munkába! tavaszi és őszi kampányai, az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap hazai eseményei. A közös munka eredményességét igazolja, hogy az Európai Kerékpárosok Szövetsége által tavaly elkészített, a kerékpározás helyzetét vizsgáló felmérés szerint Magyarország az uniós tagállamok között a 8. helyen áll. A 2004-ben csatlakozott országok közül ezzel a legjobban teljesít, amely elsősorban az alföldi települések kimagaslóan magas kerékpáros közlekedési részarányának köszönhető.
A pályázatok elbírálásában fontos szempont volt a kerékpáros infrastruktúra nagysága és minősége, a helyben szervezett kerékpáros rendezvények, a szemléletformálás terén tett lépések vagy a fejlesztésekre fordított keret mértéke. A hagyományos kiírás komoly újdonsága volt, hogy 2013-ban először lehetett online módon is pályázni, ami megkönnyítette a jelentkezést. Összesen 61 pályázat érkezett. A fővárosi kerület, megyei jogú város kategóriában újonnan nyerte el a címet Eger, a városok közül Balatonalmádi, Gyomaendrőd, Lenti és Soltvadkert. Rákosmente az újra pályázók között nyert címet, amelyet Riz Levente polgármester vett át Völner Páltól. A Kerékpárosbarát címeket elnyerők teljes listája a ww.kmsz.hu és a kormany.hu oldalakon olvasható.

Kép, szöveg: Horváth Tibor