Babusa János Bartók-szoborral üzent az összefogásért

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A népdalgyűjtő Bartók című Babusa János szoborkompozíció bemutatója zajlik a Gregor Iskolában. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora méltatja a kép hátterében látható alkotást. 

A rákoskeresztúri szlovák és német lányoktól népdalt gyűjtő Bartók Bélát örökíti meg Babusa János szobrászművész legújabb alkotása. A bronzformázáshoz alapot adó gipszmodellnek ma volt a nyilvános bemutatója a Gregor József Általános Iskolában. Mint Bella Tibor Iskolaigazgató elmondta, az iskola azért adott helyet e jeles eseménynek, mert az általa vezetett intézmény elkötelezett híve a minőségi énekoktatásnak, a magyar kultúra, ezen belül a magyar zenei kultúra ápolásának.
A sajtótájékoztatón dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora, a Kölcsey Társaság elnöke köszöntötte a szobor alkotóját, s méltatta az alkotást, elhozva az eseményre Kölcsey Ferenc születési helyének, Szatmárcsekének üzenetét. 1823. január 22-én e kis faluban vetette papírra Kölcsey Ferenc, a nagyszerű szónok, politikus, esztéta, költő, a reformkor kiemelkedő személyisége a magyar himnuszt, 1989 óta ez a nap a Magyar Kultúra Napja.  Mint mondta, Kölcseynek számos örököse van a magyar kultúrában a magyar történelemben. Közéjük tartozik Bartók Béla is. Kiemelte, ha egy szobrász napjainkban Bartók Bélát ábrázolja egy szlovák és egy német leány társaságában, akkor fontosat akar mondani a magyarságról, a kultúráról, a nemzetek összetartozásáról, összefogásáról. Ez a szoborcsoport azt énekli majd leendő helyén „a rásütő napfényben, a rázuhogó esőben, a rászakadó hóban, ami a legfontosabb emberi tapasztalat és a jövőnek szóló leginkább emberi kiáltás. Az élet szépségét, erejét, méltóságát a történelmi és személyes csalódások közepette is, a vágyódást a szépségért, a szerelemért, a szeretetért, az arányos életért, jogot a boldogságra, erőt az élet árnyainak fénnyel való megtöltésére. Kiáltja a nemzetek dalainak ölelkezését, az egyetemes zenére ható esélyeit sugározva, válaszul a történelem egymást sebző, olykor keresztre feszítő kínzásaira és a testvériséget sújtó rombolásra”, hangsúlyozta egyebek mellett Jánosi Zoltán.
Eztán a technika segítségével elhangzott egy eredeti, Bartók Béla által 1915-ben itt, Rákoskeresztúron – ahogy a szoborcsoportban is látható – fonográffal rögzített, kedvesen recsegő hangfelvétel.
A népdalgyűjtő Bartók című alkotás végső helye még kérdéses. Babusa János az időpontra vonatkozóan azonban elmondta, felállítása 2015 januárjában lesz, a rákoskeresztúri dalok begyűjtésének 100. évfordulóján.
A szobor létrejöttét támogatta Rákosmente, illetve a XVII. kerület Szlovák és Német Önkormányzata.