Konferencia kulturális örökségükről a Vigyázó-Podmaniczky kastélyban

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Riz Levente bevezető előadását tartja

Jövőnk öröksége – örökségünk jövője 2013-2014 programsorozat nyitókonferenciája zajlik jelenleg is a Vigyázó-Podmaniczky kastélyban. A programsorozat célja a kulturális örökségvédelem eddigi eredményeinek, jelenlegi helyzetének megismertetése, illetve ismertté tenni a szakterület jövőbeni céljait.
A konferenciát köszöntötte, bevezetőt mondott Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő. Felszólalt L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, illetve dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára.   

\"\"

L. SImon László felszólalása

Riz Levente egyebek mellett kiemelte, Rákosmente városrész története az Árpád-korig nyúlik vissza. Az oklevelek 1265-ben említik először települést, amely a törökvész idején elnéptelenedett, majd a XVIII. században a magyarság ismét gyökeret eresztett e tájon, miközben sok szlovák és német is beletelepedett ide.
Riz Levente megemlékezett a helyszínről, az 1760-as években, a Podmaniczky-család felkérésére készült barokk kastélyról is, amely ma a fővárosban egyedülálló építészeti emlék. Emlékeztetett rá, hogy a Podmaniczky családdal házasság útján összekapcsolódó Vigyázó Sándor és Vigyázó Ferenc végrendeletükkel több, mint hatvan millió pengő értékű adományt adtak a megszűnés közelében jutott Magyar Tudományos Akadémia számára, lehetővé téve a tudományos élet fenntartását, további szervezését.
Maga az épületet – emlékeztetett a polgármester – a 2000-es évek végéig romos volt. A háború után, a szocializmus időszakában szociális otthonként üzemelt. Jelenlegi állapotába a magántőke bevonása révén fejlődött. A rehabilitációnak nem pusztán az eredeti épület helyreállítása volt a célja, hanem az is, hogy a jövőt szintén szolgálni tudja.
Ennek legjobb példája maga a konferencia helyszíne, a tetőtér, az egykori padlás, ahol korábban nem volt közösségi terület. Az építtető azonban szép termet álmodott ide, amely kulturális programoknak, konferenciáknak, kiállításoknak, esküvőknek is helyszíne lehet.
A Podmaniczky-Vigyázó kastély ma már Rákosmente legjelentősebb középülete, a városrész ikonikus létesítménye, amelyre az önkormányzat is nagy figyelmet fordít.
Végezetül a szónok utalt rá, a Jövőnk öröksége – örökségünk jövője programsorozat nyitókonferenciája is abban a szellemben szerveződött, amely a kultúra nemzeti jellegét hivatott erősíteni. Egyetemes örökségünk feltárása, megismerése nélkül, amelynek a nemzeti kultúra is része, nem tudjuk a jövőnket sem tovább építeni – zárta bevezetőjét Riz Levente.