Egyházi Egyeztető Fórum a városházán

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

A Budapest-Rákoskeresztúri Görögkatolikus Egyházközség új vezetője, Gulybán Gergely bemutatkozó gondolatait mondja. Mellette Udvardy Tamás plébános.

Tudósítónktól
A Rákosmenti Egyházi Egyeztető Fórum mai ülésén Riz Levente polgármester köszöntötte a meghívott egyházközségi vezetőket és képviselőket, illetve név szerint is üdvözölte a Budapest-Rákoskeresztúri Görögkatolikus Egyházközség új vezetőjét, Gulybán Gergelyt, valamint az Üdvhadsereg új kerületi vezetőjét, Gazsó Gábor kapitányt és feleségét, Gazsó Andreát.
 
\"\"
 
Az Üdvhadsereg új kerületi vezetője Gazsó Gábor kapitány és felesége, Gazsó Andrea
 
Riz Levente bevezetőjében áttekintette az elmúlt év történéseit: 2012-2013 telén (novembertől márciusig) minden héten volt ételosztás a kerületi rászorulóknak (hetente 200-220 adag, összesen mintegy 3000 adag) a kerületi rászorulóknak, melyet segítettek a kerületi egyházak is. Az ádventi előkészület is igen sikeres volt, s bizonyította, hogy nemcsak a kereskedelem számít, hanem tartalmas programokkal sikerült megtölteni a karácsonyi előkészületet. Lelki hátterét az egyházi pavilon biztosította, időbeli meglétét pedig az ádventi gyertyagyújtás keretezte. Februárban a Házasság Hete zajlott a kerületben, s ugyanekkor volt 80 éves a rákosligeti evangélikus templom. Márciusban Schnell György atyát tüntették ki az állami ünnepen. Április végén Erdő Péter bíboros tett lelkipásztori látogatást a Szent Erzsébet-plébánián, melynek folyamán személyesen is találkozott a polgármesterrel. A tárgyalás során két téma volt napirenden: a rákoskerti katolikus közösségi ház felépítése (imaházként is funkcionálhat), illetve katolikus óvoda kérdése a kerületben. Mindkét esetben az önkormányzat a támogatásáról biztosította e törekvéseket. Öröm volt látni az aktív egyházi részvételt a Majálison és az Autómentes Napon, és a Pünkösdi Kórustalálkozó is sikerrel zárult. Önkormányzati támogatással történt a Szent István-tér szépítése, mely így már méltó környezete a rákoshegyi templomnak és a pápa-szobornak egyaránt. Az augusztus 20-i ünnepségen egyházi vezetők jelenlétében történt az új kenyér megáldása. Sikeres egyházi és egyházi jellegű fesztiválokról számolt még be a polgármester: mind a Ligeti Ökumenikus Fesztivál, mind pedig a Gospel-fesztivál sokak érdeklődését váltotta ki, s nem kevesen látogattak ki az Ecsedháza téren felállított kettős kereszt megáldására. Jelenleg is folyamatban van a rákoskeresztúri evangélikus templom környezetének megújítása.
 
\"\"
 
A tanácskozás résztvevőinek egy-egy csoportja: Szabó Lajos (Rákosligeti Református Egyházközség), Bakonyi Lajos (Rákoshegyi Református Egyházközség), Sóskuti Zoltán (Rákoskeresztúri Református Egyházközség), Szilvási András (Hetednapi Adventista Egyház Rákoscsabai Gyülekezete), Szöllősi Balázsné (Rákoscsaba-Újtelepi Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánia), dr. Hrutka Zsolt önkormányzati képviselő, frakcióvezető, MSZP, Nemeshegyi Dávid (Rákoshegyi Baptista Gyülekezet)
 
\"\"

 Az asztal végétől számítva balról jobbra: Gulybán Gergely (Rákoskeresztúri Görögkatolikus Egyházközség), Udvardy Tamás (Rákoskeresztúri Szent Kereszt Római Katolikus Plébánia), Galambossy Endre (Rákoscsabai Nepomuki Szent János Római Katolikus Főplébánia), László Gábor (Rákoscsabai Baptista Gyülekezet), Szőke Lajos (Rákoscsaba-Újtelepi Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánia), Rabatinné Koncz Beáta (Keresztúr Baptista Gyülekezet), dr. Péterfai János (Keresztúri Biblia Szól Közösség), Bába Károly (Rákoscsabai Református Egyházközség), Gazsó Gábor (Üdvhadsereg Rákoscsabai Gyülekezete), Gazsó Andrea (Üdvhadsereg Rákoscsabai Gyülekezete), Nagyné Szeker Éva (Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség). A mikrofonnál: Riz Levente polgármester.

A közelmúlt felidézése után az eljövendő lehetőségeket vette sorra Riz Levente: ismét lesz ádventi vásár a Fő téren, ádventi gyertyagyújtás, s egy pavilon ismételten az egyházak rendelkezésére fog állni, mint ahogy a színpadon is várja az egyházközségek bemutatkozását (betlehemes játékok, énekkarok stb.).
A kerület szociális életében segítő szerv megjelenése: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a kerületbe költözött. Az Egyesület hivatása és feladata: az élelmiszeradományok ingyenes szétosztása (2005 óta 29 000 tonna élelmiszert osztottak szét). A szervezet vezetője Cseh Balázs elnök, honlap: www.elelmiszerbank.hu. Emellett továbbra is fontos feladata van az Adományház Egyesületnek (Ferihegyi út 36.), amely nemcsak élelmiszert, de minden mást is közvetít – természetesen ingyen.
2013-ban is az egyházak rendelkezésére áll hárommillió forint az egyházközségek támogatására. A pályázatok benyújtási határideje: 2013. október 31. Az elbírálás november 15-éig fog megtörténni, a pályázók levélben kapnak értesítést a megítélt összegekről. A szerződéskötésekre várhatóan november végéig sor kerül.
A polgármesteri ismertető után a jelenlévő egyházi vezetők észrevételeikkel, megjegyzéseikkel segítették egymás jobb megismerését.