A Magyar Élelmiszerbank Egyesület Rákosmentét választotta székhelyéül

  \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Cseh Balázs, az egyesület elnöke ismerteti az élelmiszerbank tevékenységét. Háttérben az új raktárépület.

Új raktárépületet avatott ma föl a Magyar Élelmiszerbank Egyesület vezetősége a Lokátor utca 3. szám alatt.
Mint az avatón elhangzott, a raktárbázis új tulajdonosa hosszú távra tervez a kerületben. Ennek jelképeként egy diófát is ültettek, hogy évtizedekkel később ennek árnyékában lehessen számba venni a minden bizonnyal a jelenleginél is szebb eredményeket.
Az avatón részt vett Riz Levente polgármester is. Köszöntőjében jelezte, az egyesület megérkezése nagy öröm a kerület számára, hiszen például az Adományházon vagy a hajléktalanok téli meleg étellel való ellátásán keresztül Rákosmente is szorosan kapcsolódik a rászorulók térítésmentes megsegítéséhez. Mint mondta, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület vezetőségével fölvették a kapcsolatot, hogy a jövőben közös akciókat is szervezhessenek.
A mai sajtótájékoztatón ott volt Dunai Mónika bizottsági elnök, Szabó Tiborné képviselő, a rászorulók téli meleg étellel való ellátásának főszervezője, illetve Rózsahegyi Péter képviselő, az Adományház egyik reprezentánsa.
 
\"\"
 
A sajtótájékoztató résztvevői a kép előterében látható diófa-csemetét készülnek elültetni, hogy a jövő sikereit ennek az árnyékában lehessen majd megünnepelni
 
Cseh Balázs, az egyesület elnöke mondja a szervezetükről.
– A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy non-profit szervezet, amelynek célja, hogy az információgyűjtés és publicitás eszközeivel kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítse a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését.
2005 szeptemberében Budapesti Élelmiszerbank Egyesületként kezdtük működésünket, de hónapok alatt „kinőttük” a főváros határait. 2006 májusában már Magyar Élelmiszerbank Egyesületként, 8 hónapos ideiglenes tagság után teljes jogú tagja lettünk az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének.
– Az indulásunk óta összesen több mint 20 ezer tonnányi élelmiszert osztottunk szét az országban, a szállítmányok értéke összességében meghaladta az 5 milliárd (!) forintot. Az adományok közel 600 civil szervezeten és önkormányzaton keresztül mintegy 500.000 emberhez jutnak el.
Önkéntesek segítségével felkutatjuk és összegyűjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált, és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatjuk a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, amelyek ingyenesen szétosztják ezen termékeket a rászoruló emberek között. Az Élelmiszerbank magánszemélyeket közvetlenül nem segélyez.