A párizsi divat egy rákosmenti textilművész szemével

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

A férfiaké

Ooh la la…..párizsi férfiak! Figyelek, nézek, szemlélődöm. Elképesztően jól néznek ki a párizsi férfiak. Ooh la la! Kiáltanám rájuk én is, mint ahogy ők teszik, amikor egy nekik tetsző hölgyet meglátnak az utcán, miközben mosolyogva belenéznek a szemébe. Kifogástalan az öltözékük, még akkor is, ha az egyik gyerek rájuk van kötve babahordozó kendőben, a többit mosolyogva, büszkén terelik bevásárlás közben, vagy éppen egy kávézó teraszán a barátaikkal beszélgetnek, és közben etetik a csöppséget. Laza, sportos elegancia jellemzi őket.
Mi a titkuk?
A párizsi férfiak remek stílusérzékkel rendelkeznek. Előszeretettel kombinálják az elegáns darabokat a sportossal, laza bohókás kiegészítőkkel. Szinte minden férfin jól szabott zakót látok. Zakó, ing, farmer, sál kombináció, vagy szövetnadrág, ing, sportos elegáns cipő pulóverrel, kardigánnal. Ettől az az érzetem támad, hogy csak úgy felkapott valamit reggel.
De nem!
Figyelem a részleteket, és azonnal látható, hogy jól átgondolta, a cipő és a pulóver színe megegyezik, ugyan az az árnyalat. Harmonikus az összhatás. Figyelem, elemzem tovább, mi is a titok nyitja? A stílusos összhatás kedvéért különféle kiegészítőkkel kombinálják öltözéküket, ki napszemüveggel, ki sállal vagy elegáns órával, ki kalappal vagy bohókás sapkával.
Az összhatás? Mennyi csinos férfi! Ooh la la! Melyik férfi ne szeretne ilyen elismerő hangot hallani? Netán ön is szeretné, ha stílusos öltözéke a magyar nőkre ilyen hatással lenne? Ne tudják megállni, ha meglátják önt és felkiáltsanak: Ooh la la!
Ha ez nem sikerülne, örömmel segítek ebben!
Zsigár Cecilia
öltözéktervező,
textílművész
06-20 527-3821

A nőké

Szépnek lenni kevés! Belegondoltál?! Francia híres szépségek, divatikonok – Vanessa Paradis elől szünetes fogával, elálló füleivel.  Audrey Tautou piciny törékeny alkatával. Semmi kis nő! – mondhatnád. Mégis belülről sugárzó szépségük, természetességük lebilincselő, felülmúlhatatlan, hódítóan hat egyéniségük.
Az elöl kissé hiányos fogazat, és a pajkosan elálló fülek, a pici, törékeny alkat. Ez az ő szexepiljük.
"A hibátlan szépségű nőket hagyjuk meg a fantáziátlan férfiaknak" – írta Marcell Proust.
És igen! A francia nők büszkék különbözőségeikre. Számukra nincs rémisztőbb az uniformizált ízlésnél, gondolkodásnál, kinézetnél. Mindig kell, hogy legyen rajtuk egy nem egészen odaillő, extravagáns részlet. Szépnek lenni kevés, a tökéletesség unalmas. A szokatlan, a szabálytalan az izgalmas.
Ezért aztán nem műttetik meg divatikonjaik "szépséghibáikat". Büszkék rá, mert ez csak rájuk jellemző. A belső kreatív értékeket többre becsülik.
A nők azt viselik, amihez kedvük van, ami nekik tetszik, hiszen a kínálat is annyira szerteágazó, különböző, és egyedi. Ha végig megyünk Párizs utcáin, és megfigyeljük a kirakatokat, nem találunk két egyforma kínálatot sem ruhában, sem bizsuban. Mindig más öltözködési stílus, más színvilág, más portéka mosolyog ránk. A francia ruhák és kiegészítők különlegesek. Egyik sem hasonlít túlzottan a másikra, ettől egyedi. Az elegáns, "sosem megy ki a divatból" ruhadarabjaikat virtuózan fűszerezik az extrém, a vintage és az új divatirányzatokkal.
A szépség belülről fakad – vallják. Egy leheletnyi sminkkel, rendezett hajjal és talán egy oda nem illőnek látszó, kiegészítővel lesz teljes a megjelenésük. Ez a legjellemzőbb a párizsi hölgyekre. Még a piacra sem mennek akárhogyan. Egy kis szempilla-spirál, rúzs a szájon és máris kész a természetesnek ható smink. A cekkert akár flitterrel, tollal díszített ruhákban cipelik, hónuk alatt bagettel.
Hölgyeim, mindig azt vegyék fel, amihez kedvük támad! Merjenek egyediek lenni, akár extravagánsak a hétköznapokban is! Higgyék el, az Urak ezt értékelik, és elismerő tekintetük is fokozza majd az önbizalmukat.
Ha ez nem sikerülne, örömmel segítek ebben!
Zsigár Cecilia
öltözéktervező, textilművész
20 527-3821