Új hajtómű próbázót avattak ma Ferihegyen

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

A kivitelező képviselője, Don Berkin, Horváth Tamás, Rákosmente alpolgármestere, Lévai Zoltán, a XVIII. kerület alpolgármestere, Szarvas Gábor, a Budapest Airport igazgatója és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója átvágja a háttérben látható létesítmény avatószalagját
 
Új hajtómű próbahelyet avattak ma délelőtt Ferihegyen. A közel háromszáz millió forint értékű zajvédelmi létesítmény elsősorban a XVII. kerület reptérhez közeli részén élők, illetve a XVIII. kerület, Vecsés, Ecseri és Gyál reptér mellett élő lakosságának jelent könnyebbséget a jövőben.
 
Az avatóünnepségen részt vett Ughy Attilla országgyűlési képviselő, a XVIII. kerület polgármestere, Horváth Tamás, Rákosmente alpolgármestere, Barta Zoltán Ecser jegyzője, a házigazdákat Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója képviselte.
 
\"\"
 
Jost Lammers vezérigazgató értékeli a fejlesztést. Szemben Horváth Tamás alpolgármester és Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere, országgyűlési képviselő üdvözli egymást.

Ughy Attila beszédében kiemelte, a reptér fontos gazdasági tényező a környező települések számára, amellyel úgy kell együtt élni, hogy az lehetőleg minél optimálisabb legyen a környező települések lakossága számára is. Jost Lammesr kiemelte, hogy a gazdasági válság, a Malév csődje, illetve a céget tavaly óta terhelő többletadók ellenére a Budapest Airport nem mondott le a fejlesztésekről. Néhány hónapja avatták a WizAirrel közösen létrehozott repülés-szimulátort, most a hajtóműpróbázó üzembe helyezése van soron. Őszre elkészül a DHL új központja, s nem került le a napirendről a repülőtér által régóta tervezett szállodafejlesztés sem.
A hangelnyelő és sugárterelő elemekből álló speciális szerkezet olyan környezetvédelmi fejlesztés, amelyre évtizedek óta nem volt példa Magyarországon. A 12 méter magas és 107 méter hosszú létesítményt összesen 550 speciális panel alkotja. Az elemek szereléséhez több mint 4000 csavart használtak fel, az alaplemez elkészítéséhez pedig összesen 850 köbméter betont építettek be. A létesítményhez fölhasználtak továbbá 41 tonna acélt, ami olyan nehéz, mint egy Airbus 320-as repülőgép.
 
\"\"
 
Jost Lammers és Barta Zoltán, Ecser jegyzője fog kezet az új fejlesztés alkalmából. A háttérben látszik a sajtó, a szemléletes fénykép és videófelvételek elkészítése kedvéért gerjesztett füst mozgásából, hogy az új próbahely a hangelnyelő és sugárterelő elemek révén a hajtóművekből kiáramló égésterméket, illetve zajt az ég felé irányítja

A légijárművek karbantartás során a hajtóműveket rövid ideig időnként részleges, vagy maximális teljesítményen kell működtetni a földön. Ez a művelet a hajtóműpróbázó helyen a felszálláshoz hasonló jelentős hangkibocsátással jár. A most átadott hajtóműpróbázó bázis révén jelentősen csökkenthető az évente átlagosan százötven-kétszáz alkalommal végzett tesztelések során keletkező zajterhelés.
Az átadóünnepségen Horváth Tamás, Rákosmente alpolgármestere kiemelte, a kerület és a reptér vezetése közötti tárgyalásokon a városrész kérései között fontos elem volt a hajtóműpróbáztatás okozta zajterhelés csökkentése. A városüzemeltetésért felelős szakember örömmel állapította meg, hogy az új létesítmény több mint másfél kilométerrel távolabb került a régi, Rákoshegyhez nagyon közeli helyétől. Így az új próbabázis kétezer méterrel távolabb működik a repülőtérhez legközelebb lévő rákoshegyi lakóingatlantól.
Barta Zoltán, Ecser jegyzője is örömmel nyugtázta, hogy a repülőtér vezetésével folytatott konzultációk nyomán az ecseriek számára kedvezőbb zajterhelési helyzet állt előtt a fejlesztésnek köszönhetően. A jegyző már tájékozódott a reptérhez közelebb lakó ecseriek körében, s kiderült, érezhető javulást tapasztalnak a lakók az új beruházás üzembe helyezése után.
A létesítmény világszínvonalú megoldással csökkenti a zajt. A hangelnyelő és sugárterelő elemek révén a hajtóművekből kiáramló égésterméket, illetve zajt az ég felé irányítják, így a terhelés lényeges kisebb mértékben érinti a lakott területeken élőket, mint eddig.
 
\"\"
 
Teljes az öröm, minden jó, ha a vége jó. Horváth Tamás és Jost Lammers fog kezet az ünnepélyes szalagátvágó aktus után.