Csapadékcsatorna: nyugodtan alhatnak a keresztúriak

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

Már zöldell a fű a rézsűn, Keresztúr-kertváros csapadékvize csendben csordogál az új csatornában a Rákos-patak felé. Erről tartott sajtótájékoztatót tegnap Riz Levente polgármester és dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes Horváth Tamás alpolgármester és több önkormányzati képviselő jelenlétében.

Összesen 448 millió forintból, benne 88 millió forint önkormányzati forrással elkészült a Rákoskeresztúr-kertváros esővizét a Rákos-patakba vezető főgyűjtőcsatorna a Balassagyarmat utca és a Rákos-patak között. Az önkormányzat ezzel 148 hektár nagyságú területen 5300 kerületi lakos élet- és vagyonvédelmét biztosította a nagy esőzések idején. Ennek jelképes üzembe helyezése történt meg tegnap Riz Levente polgármester és dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közreműködésével, sajtótájékoztató keretében. Hosszú évtizedek lemaradását igyekszik pótolni a városvezetés a most befejezett fejlesztés-együttessel. A rendszerváltozás utáni időkben a kerületirányítók nem tekintették központi kérdésnek a csapadékvíz-elvezetés feltételeinek javítását. Nagyobb esőzések idején sok ingatlant öntött el a víz, komoly károkat okozva. Garázsok, pincék, melléképületek váltak időlegesen használhatatlanná.
Mint Riz Levente polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években az önkormányzat egyebek mellett főgyűjtő csatornákat építtetett. Ilyen gyűjtőcsatorna épült – a rákosligeti, rákoscsaba-újtelepi utcák esővízének összegyűjtésére – a Ferihegyi, illetve a Naplás úton, továbbá a Bártfai utcában, a Rákos-patakba továbbítva a csapadékvizet. Emellett – lokális jelleggel – elkészült a záportározó az Anna utcában, s az elmúlt évek 54 utcára kiterjedő útfejlesztéseinél mindig szem előtt tartotta a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését.
Az esővíz-elvezetés hiányosságainak következményei leginkább a Rákoskeresztúr-kertvárosban voltak érezhetők, Keresztúron történ a legtöbb elöntés.
Az elmúlt három év folyamán négy szakaszban épült meg a csapadékvíz-elvezető beruházás-együttes. A fejlesztés első ütemét – a Pesti úti útfelújítás előtt 2010-ben, 85 millió forint értékben – teljes egészében a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta. A XVII. kerület a tervezési költségekre, műszaki ellenőrzésre 14 millió forintot tett hozzá. Ugyanabban az évben – a Rákos-patak menti kerékpárút elkészültével párhuzamosan – épül ki a patakba való betorkolást biztosító létesítmény a Ferihegyi út és a Rákos-patak találkozásánál, az önkormányzat 10 millió forintos saját erejének felhasználásával.
A két legutóbb elkészült csapadékvíz-elvezető szakasz forrását EU pályázatok biztosították. Az egyik a Rákos-pataktól a Kasza utcáig, az úgynevezett 10-es számú aknáig húzódik, a másik pedig a 17-es számú aknától a Balassagyarmat utcáig tart. A két pályázat 80-80 millió forintos támogatást kapott, ehhez tette hozzá az önkormányzat a szükséges önrészt.
Riz Levente kiemelte: a jó hír, hogy az elmúlt hónapban az kormányzat önerő alapja segítségével az önkormányzat önerőre fordított forrásait jórészét sikerült kiváltani. A kormányzati forrást az Európai Unio önerő alapja töltötte föl. Az önkormányzat 111 millió forinttal részesedett ebből.
Az összesen 556 méter hosszúságú csapadékvíz-elvezető csatorna teljes beruházása 448 millió forintba került, amiből az önkormányzat 88 millió forintot viselt. Az beruházással érintett 148 hektáros területen 5300 ember él, ennyi embernek könnyíti meg az életét a fejlesztés. – Mostantól nagyobb esőzések idején is nyugodtan alhatnak a keresztúriak. Az eddigi beruházásoknak köszönhetően összesen 24,2 kilométerrel nőtt Rákosmentén a kiépített csapadékvíz-elvezető rendszer hossza – húzta alá Riz Levente.
A tegnapi tájékoztatón részt vett dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is, aki városfejlesztésért felelős vezetőként hangsúlyozta: Rákosmentén a komplex csapadék-csatorna rendszer megépítése mellett a főváros egyik legnagyobb forgalmú közútján, a Pesti úton a Fővárosi Önkormányzat 205 millió forintból buszsávot épít, szintén uniós támogatással. A két beruházásnak köszönhetően Rákosmente infrastruktúrája korszerűbbé válik: az új csapadék-csatorna a Rákos-patakba továbbítja a Rákoskeresztúr-kertvárosban lehulló esővizet, az új buszsáv révén jelentősen csökken a naponta összesen több mint 52 ezer utast szállító 97E, 161-es, 201E és 202E jelzésű buszjáratok menetideje, hangsúlyozta dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.