Az egyetemes kultúrtörténet legnagyobbjai Árkossy István festőművész kiállításán

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

Árkossy István festőművész fantasztikus képeinek tárlata nyílt meg a minap az V. kerületi Falk Miksa utca 8. szám alatti E-Galériában, a 25 éves Erdély Művészetéért Alapítvány  jubileumi kiállításán. A kiállítóterem vezetője, Kulcsár Edit ezúttal is különleges hozzáértéssel választotta ki azt a művészt, akinek alkotásaival elkápráztatja a megnyitóra Rákosmentéről is szép számmal érkezett látogatókat.
A kiállítást Szakolczay Lajos irodalomkritikus nyitotta meg, aki – nem mellesleg – a Rákosmentén gyakran megforduló Faragó Laura nagyszerű énekművész férje.
A tárlathoz Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke írt gondolatai szerint a művészet minden más társadalmi jelenléttől döntő mértékben abban különbözik, hogy a múlt és jelen egyidejű tükröztetése egy-egy műben is lehetséges. Ez a technika világában lehetetlen. Rámutatott, Árkossy István festészete erre bizonyító erejű példa. A művészt elbűvölték azok a régi nagyok – Raffaello, Brughel, Tiziano, Michelangelo, Dürer és a többiek –akiknek méltó ismertetője, és utódjukként élni több mint szerencse. Jó azon is elgondolkodni a 21. század elején, húzta alá az elnök, miként vélekednek odaát az „érintettek” Vélem, ilyen színvonalú reinkarnációjuk nincs ellenükre. Helyettük jár köszönet érte Árkossy Istvánnak, a festőnek és a kultúrhistórikusnak.
Magáról a művész a következőket mondta a Tizenhetedik Online-nak. „1943-ban születettem Kolozsváron. 1966-ban diplomáztam a helyi Képzőművészeti Egyetem grafikai szakán, majd 1967-től két évtizeden keresztül a kolozsvári Utunk (ma Helikon) irodalmi-művészeti hetilap művészeti szerkesztője voltam. Az esztendők során különböző lapokban és folyóiratokban jelentek meg rajzaim, írásaim, mindemellett a magyar, valamint a világirodalom jeles képviselőinek verseihez, novelláihoz, regényeihez és drámáihoz készítettem mintegy 300 könyvborítót, közülük igen sok kötetet illusztráltam. Éveken át erdélyi sajtókiadványok arculatát formáltam.
Az E-Galériában 28 festményem szerepel, amely egy 50 darabból álló sorozat része.”
A sorozat célja: bemutatni azokat a személyeket, akik a kultúrtörténet szempontjából kiemelkedő jelentőségű kor művészetének élvonalában voltak, viszont értékes arcmásaik ma a világ leghíresebb múzeumaiban csak elszórtan, egymástól nagy távolságokra tekinthetők meg.
A képek megfestése során alapvető szempont volt az eredetihez való minél hitelesebb alkalmazkodás. Csaknem az összes portrénál a művész által festett önarckép volt az irányadó, de miután néhány esetben ilyen nem készült, ezért a köztudatban leginkább elfogadottnak tekintett alkotás szolgált követendő példaként. Minden kompozíción az arckép mellett kiegészítő elemként megjelenik egy-egy, a mester életművéből kiragadott jellegzetes képrészlet is, ami jelzés értékével utal az alkotó szemléletének sajátos hangulatú látványvilágára.
Korunk művészetének vitatható ízlésvilága ugyancsak arra a következtetésre vezetett, hogy érdemes újra, hangsúlyos formában felhívni a közgondolkodás figyelmét azokra a zseniális szellemekre, akiknek példás életműve, tartós értékeik birtokában a századok során soha nem halványultak el a változó divatirányzatok labilis süllyesztőiben.
E gyönyörűséges kiállításról a művész honlapján láthatnak további részleteket: http://www.arkossy.com/Arkossy.com/Galeria/Pages/Festmenyek.html#2
A kiállítás június 12-ig tekinthető meg.