Kézművesek, néptáncosok, rovásírók Rákoscsabán…

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

A győzteseknek Virág Mihály képviselő adja át a díjakat

A XX.század egyik jeles botanikusa – Szabó Zoltán – több írásában is hangsúlyozta mennyire fontos hazánk élővilágának, jellegzetességeinek (pl. népi hagyományainak, megismerhető őstörténetének) felfedezése, hiszen így alakulhat ki igazi tartalommal bíró kötődés a szűkebb és tágabb hazához. Ez a sok ismeret, tudás vezet el mindenkit a szó legnemesebb értelmében használt hazaszeretet tényéhez. Ezt tettük, ezt erősítettük május 11-én, szombaton is a Zrínyi Miklós Általános Iskolában.Nyolcadik alkalommal mérte össze tudását több tucat rovásírást ismerő gyermek. A versenyt, a bemutatót, és a kiállítást Fohsz Tivadar alpolgármester nyitotta meg. Köszöntőjében Friedrich Klára kutató megemlítette, már törvényes lehetőség van arra, hogy a rovásírást – tanrendbe illesztve – tanítsuk az iskolákban. Ugyan csak ő hívta fel arra is a megjelentek figyelmét, hogy idén Forrai Sándor rovásírás kutatása Magyar Örökség Díjban részesült. A rendezvény végén az okleveleket és jutalmakat Virág Mihály önkormányzati képviselő adta át a győzteseknek.Alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok is küzdöttek a legjobbaknak járó elismerésért az iskola tantermeiben.Eközben a főépület aulája, az iskolát övező zöld rét, az intézmény sportpályái is rendkívül változatos programok sokaságának adtak helyet. Miközben a színpadon igazán magas szintű néptánc és népdal bemutatók váltották egymást, a labdarúgó pályán a Baranta szövetség segítségével izgalmas csapatversenyek zajlottak. A főbejárat mellett kovácsmesterek izzították a parazsat, és formálták használati eszközökké a vasat. A hársfánk árnyékában ügyes asszonyok több száz adag gulyáslevest készítettek. Itt kell megemlítenünk, hogy a Virág Mihály képviselő mellett sok vállalkozó is támogatta a verseny lebonyolítását. Külön köszönet illeti Papp Józsefet a segítségéért.

\"\"
 
 
Papp József
 
 
 
 
 
 
 
 
Az épület egyik termében kosárfonást tanulhattak az érdeklődők egy idős mestertől, egy másik helyen az üvegfestés remekeit lehetett megszemlélni. Eközben az aulát belengte az eredeti székely kürtöskalács illata.
A kézműves mesterek munkáját és portékáit Dunai Mónika képviselő is nagy érdeklődéssel tanulmányozta.
Természetesen volt lehetőség a néprajzzal, magyarságkutatással kapcsolatos szakirodalom megismerésére is. Igazi érdekessége volt az idei rendezvénynek, hogy – egy külön kiállításon – lehetőség volt olyan fényképeket megtekinteni, amelyek a kerületben élő képzőművészek alkotásait mutatta be. A képeket diákjaink és pedagógus kollégáink készítették. A programokat, kiállításokat két kiváló szobrász: Mecseki Hargita és Babusa János is megnézte.
Az időjárás idén is kegyeibe fogadta a rendezvényt. A Dunántúlon már bőséges eső öntözte a földeket, itt Rákoscsabán, a „Zrínyiben” ragyogó napsütésben zajlottak a programok.
 
Petrőczy Tibor