Ésszerűsítse biztosításait, ajánlja a KÖBE

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

Az idei hosszú tél és a szokásosnál csapadékosabb időjárás szinte valamennyi magyar háztartást érintette. Kevés olyan család van hazánkban, akinek beázást, gépjármű-töréskárt vagy személyi sérülést ne okozott volna az elhúzódó hideg és a kiemelten csapadékos időjárás. Az első negyedévben a KÖBE-nél is számos beázást, töréskárt és az évszakra kiemelten jellemző kátyúkárt jelentettek.

A magyar egyesületi biztosító tapasztalatai szerint általánosságban elmondható, hogy a tavalyi azonos időszakhoz képest jellemzően 5-10%-al növekedett a kárbejelentések száma a gépjármű károk vonatkozásában, és körülbelül ugyanilyen mértékben emelkedett meg a lakás kárbejelentések száma is. „A korábbiakhoz képest jóval több személysérüléses kárt jelentettek ügyfeleink, amelyhez a március 15-i hosszú hétvége szélsőséges időjárása is sokban hozzájárult. Érdekes azonban, hogy az átlagkárok összege jelentősen nem változott, amely azzal magyarázható, hogy amúgy \"\"sztenderd eseményekről van szó.” – nyilatkozott Gorda Zsolt, a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület termékfejlesztési igazgatója.
A hazai vagyonbiztosító tapasztalatai szerint az elmúlt hetekben tapasztalt extrém időjárási körülmények jellemzően a gépjárműveken töréskárokat, a lakásokban vihar, hónyomás és beázásos károkat okoztak. Az esős, áradásos időszak alatt kialakult belvízhelyzet a kárbejelentések nagy száma miatt jelentős többlet terhet rótt a biztosítási szektorra, még annak ellenére is, hogy az elkeseredett ügyfelek pontosan tudják, hogy ez nem biztosítási esemény. Gorda Zsolt szerint „szerencsére ritkábban fordul elő, de szintén a csapadékos időjárás egyértelmű következménye például a földcsuszamlás, amely viszont már biztosítási eseménynek minősül a KÖBE valamennyi, kedvező áron elérhető lakásbiztosítási termékében.”
Sem a kárösszeg, sem a bosszúság tekintetében nem elhanyagolható, így a lista végén szükséges megemlíteni, hogy az idei tél a kátyúk számát is a szokásnál jobban szaporította, ezzel sok fejfájást okozva az úton közlekedőknek. A termékfejlesztési igazgató arra figyelmeztet, hogy érdemes előre terveznünk, és olyan biztosítást választani, amely a kátyúk okozta károkat is fedezi, hiszen megfelelő biztosítás nélkül – a tulajdonosoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. „Ezen helyzetekre gondolva vezette be a KÖBE a már napi 5 Ft-ért elérhető – önálló termékként a hazai piacon máig is egyedülálló – DEFEKT Gumiabroncs- és Kátyúkár-biztosítást, amely azóta az egyik legkedveltebb termékünk lett. A kátyúbiztosítás népszerűségét nemcsak a több tízezres szerződésszám mutatja, hanem az is, hogy azóta számos multinacionális biztosító is átvette a cascóba építve e biztosítási eseményt.”

Bár a tavasz már elkezdődött, sajnos úgy tűnik, hogy a továbbiakban is számolnunk kell a szokásostól eltérően zord időjárási körülményekkel, s az ezzel járó beázásokkal, töréskárokkal. Emiatt mindenképpen érdemes egy szakértő segítségével megvizsgálnunk, vajon jelenlegi biztosításunk valamennyi, számunkra fontos káreseményt fedezi-e, találunk-e esetleg árban kedvezőbb, korszerűbb konstrukciót, és ha még nincs lakás, casco vagy épp kátyú-biztosításunk, nem éri-e meg jobban napi szinten – módozattól függően – 5-40 Ft-ot kifizetni érte, mint a baj megtörténte után egy összegben akár több százezres vagy milliós összeget saját forrásból előteremteni?