Rendőrségi hírek

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

2013.év 11. hete

2013. 03. 11. – 03. 17. -ig
Rákosmente szolgálatában
 
Az elmúlt héten egy gépkocsik feltörésére „szakosodott” elkövetőt értek tetten a rákosmenti rendőrök Rákosliget egyik utcájában. Az elkövetőt éppen akkor fogták el, amikor az illető egy Renault típusú kis tehergépkocsi akkumulátorát emelte ki a helyéről, majd a tgk. ponyváját megbontva bejutott annak raktérbe, és az ott talált műanyag dobozokat is felnyitotta, melyekben Mercedes típusú járművekhez használt ülésrugózatok voltak szállításra előkészítve. Természetesen ezeket is megkísérelte eltulajdonítani az illető, valamint a gépkocsi utasteréből egy GPS töltőt is a lopott tárgyak közé tett. Az elkövető elfogásával a lopási kár még a helyszínen megtérült.

Az elmúlt héten több áruházi tolvajjal szemben kellett intézkedniük a kerületi nyomozóknak.

Az egyik esetben egy vidéki állandó lakcímmel rendelkező személyt értek tetten az áruház biztonsági szolgálat munkatársai, amint az illető több mint fél tucat gumi óvszert, valamint nagyobb mennyiségű táblás csokoládét akart a ruházatában elrejtve fizetés nélkül az áruház területéről kivinni. Az áruházi tolvaj kihallgatása során a rendőrségi nyilvántartásokból megállapításra került, hogy ellene egy másik kerületi rendőrkapitányságon jelenleg is folyamatban van büntetőeljárás üzletszerűen, több alkalommal elkövetett áruházi lopások megalapozott gyanújával.

A másik esetben az ugyancsak a lopáson tetten ért személynél – aki ugyancsak fizetés nélkül akart távozni az áruházból – közel 50.000.-Ft értékű árut találtak a biztonságiak.
Az illetőkkel szemben megindítottuk a nyomozást. 

Az érzelmei kinyilvánításának fura módját választott az a vidéki lakcímmel rendelkező fiatalember, akit Rákoskeresztúr egyik panelházának lakásából állítottak elő a járőrök. Az illető a volt barátnőjét szerelmi bocsánatkérés miatt kereste fel, és térden állva esedezett a fiatal hölgy bocsánatáért. Amikor a lány édesapja megelégelte a fiatalember alakítását, felszólította a lakásuk elhagyására, aki ennek nem tett eleget, ezen kívül kötekedően, agresszívan kezdett viselkedni a családfővel. A helyszínre kiérkező rendőrök igazoltatásra szólították fel a férfit, valamint az ügy békés megoldására törekedve kérték a fiatalembert, hogy békességben hagyja el a barátnője lakását. Az illető a rendőri felszólítás ellenére nem volt hajlandó magát igazolni, ezen kívül a rendőri felszólítás ellenére nem volt hajlandó elhagyni a sértett lakását, valamint a vele szemben alkalmazott rendőri intézkedésnek ellenszegült, ezért előállításra került a kerületi kapitányságra.

Egy alkoholtól „felerősödött” személyt állítottak elő kerületünk egyik sörözőjéből a járőrök. Az söröző alkalmazottja felszólította a kapatos vendéget, hogy a hatályos jogszabályok értelmében, ha dohányozni akar, akkor hagyja el a söröző területét. A férfi sérelmesnek találta a pultos kisasszony felszólítását a dohányzási tilalomra vonatkozóan, ezen kívül tovább szívta a cigarettáját, továbbá dühében a söröző berendezési tárgyait kezdte törni-zúzni. Az illetőt a nyomozók a kijózanodása után kihallgatták, majd elbocsátásra került. Ellene garázdaság megalapozott gyanújával megindítottuk az eljárást.

Az elmúlt héten, több esetben nyújtottak segítséget a kerületi járőrök öngyilkossággal fenyegetőző, vagy alkoholos állapotban közterületen földön fekvő személyek mentőorvosi ellátásához.

Egy 80 éves idős bácsi lett rosszul Rákoscsaba egyik utcájában. A szomszédok vették észre, hogy az idős úr a földön ül. A kerületi járőrök, az időskori szellemi leépülés előrehaladott állapotában lévő beteghez kérték a mentőszolgálat munkatársait, akik a bácsit kórházba szállították további ellátásra. 

A Rákoscsabai MÁV állomás épülete és környéke is a járőrözési útirányukba tartozik a helyi rendőröknek, ezért találtak rá épp időben a múlt hétvégén az „ítéletidőben” arra a lakcím nélküli magyar állampolgárságú, kihűlés szélén lévő férfire, aki, mint elmondta, már több napja nem volt meleg szálláson, és nem tudta megmondani, hogy mikor evett utoljára főtt, meleg ételt. Az illetőt azonnal forró teával kínálták a járőrök, majd az vastag pokrócba takarták be, aki ezt követően beszállításra került a kapitányság épületébe, ahol átadásra került a MENHELY Alapítvány munkatársainak, akik a továbbiakban gondoskodtak az illető fűtött közösségi szállón való elhelyezéséről.
 
A Pesti úti tízemeletes panelházak egyikének 9. emeleti lépcsőházi fordulójában találtak rá az ott lakók arra a X. kerületi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárságú személyre, akivel a helyszínre kiérkező járőrök az alkoholos befolyásoltsága miatt nem tudtak kommunikálni. A mentőszolgálat munkatársai a részeg férfit detoxikáló osztályára szállították további ellátásra. 

Ugyancsak a múlt héten alkoholtól eszméletlen állapotban a földön feküdt Rákoskeresztúr egyik utcájában az a kerületi lakos, akihez az utcabeliek hívták a járőröket. A részeg férfira vigyázó négylábú társa szerencsére nem volt agresszív, így a rendőrök által értesített mentősök az eszméletlen beteget minden gond nélkül meg tudták vizsgálni, majd ezt követően az eszméletlen személyt az ilyen esetekben üzemelő, speciális ellátást végző gyógyintézménybe szállították. A négylábú házőrzőt a kerület egyik állatbefogó szolgáltatással foglakozó állampolgára vette gondozásba.  
 
A múlt hét egyik estélyén rövid időn belül egymás után két alkalommal is intézkedni kellett egy családi házban erősen ittas állapotban lévő, az alapvető emberi magatartásokat mellőző kerületi lakossal szemben. A 30 év körüli férfi az elfogyasztott nagymennyiségű alkohol hatására elvesztve a magatartása feletti önkontrolját, először a családi házuk udvarán lévő szemetes kukákat borogatta fel, majd a családtagjai legnagyobb riadalmára, a lakáson belül a szobák falában futó elektromos vezetéket kezdte a falból kitépkedni, ezzel veszélyeztetve mind a maga, mind a hozzátartozóinak élet és testi épségét. A mentőszolgálat munkatársai a dühöngő férfit csak a rendőri segítséggel tudták annyira megfékezni, hogy rajta az elsődleges orvosi vizsgálatokat elvégezhessék, majd az állapotára tekintettel az illető rendőri kísérettel beszállításra került egy kerületünkhöz közeli kórház pszichiátriájára.       

Kerületünk egyik családi házához riasztották a járőreinket egy idős néni szomszédjai, mivel az idős személyről egy napja nem hallottak semmit, és lakásába a biztonsági bejárati ajtón keresztül sem ők, sem a hölgy hozzátartozói nem tudtak bejutni. A masszív biztonsági ajtó a tűzoltókon is kifogott, így a néni lakásba az ablakon keresztül jutottak be, majd belülről kinyitva a bejárati ajtót engedték be a mentőorvost, aki az elsődleges vizsgálatot követően a beteget azonnal beszállítatta a kerületünkhöz közeli kórházba további orvosi ellátásra.

Egy baráti veszekedéshez kérték a rendőrök segítségét a hétvégén. A rákosligeti családi háznál megjelenő rendőröket maga a sértett hölgy fogadta, aki elmondta, hogy a baráti iszogatás során összeveszett a barátnője fiújával, aki erre őt ököllel többször arcon ütött. A sérültet a mentősök további orvosi vizsgálatra korházba szállítottak. 

A Pesti úton lévő egyik szórakozóhelyhez kérték a járőröket egy kocsmai verekedéshez az elmúlt hétvége egyik napján. A járőröket a helyszínen egy négytagú, fiatalokból álló társaság fogadta, akik elmondták, hogy ők békésen iszogattak a sörözőben, amikor minden előzmény nélkül oda lépett hozzájuk két, számukra ismeretlen férfi, és minden előzmény nélkül mind a négyüket ököllel többször arcon ütött. Természetesen az ügyben meghallgatásra kerület két verekedő férfi is, valamint a söröző tulajdonosa is, aki az esetkor a helyszínen dolgozott, valamint a szemtanúk is, akik a történteket teljesen másként mondták el.
Az ügyben csoportos garázdaság elkövetésének gyanújával megindítottuk az eljárást.  

Bűnügyek, melyekből okulhatunk, tanulhatunk

A bejelentést megelőzően több nappal azelőtt történt betöréssel kapcsolatban tett feljelentést egy kerületi lottózó tulajdonosa. A sértett a feljelentésében elmondta, hogy még március első hetében a lottózójának ajtó zárszerkezetét rongálta meg ismeretlen tettes a hajnali órákban, de a riasztó megszólalása miatt az elkövető már nem jutott be az üzletbe. A riasztó jelzésére mind a sértett, mint a távfelügyeleti biztonsági szolgálat munkatársai megjelentek az üzletnél, de mivel abban senkit nem találtak, és a zárrongáláson kívül az üzletben más kár nem keletkezett, ezért a sértett úgy gondolta, hogy a rendőrhatóságot az esetről nem értesíti, a rongálási kárt a saját költségén kijavíttatja. Azonban a biztosító a rongálási kár rendezése miatt bekérte a sértettől a rendőri intézkedésről készült okiratokat, amelyek nem álltak rendelkezésére. Mivel a tulajdonos a saját költségén kijavította a megrongált zárszerkezetet, ezzel a bűnügy felderítésében szerepet játszó helyszíni nyomokat, anyagmaradványokat megsemmisítette, az eset után több nappal a nyomozóknak már semmiféle nyom nem állt rendelkezésükre. Rongálási kár 50.000,-Ft.

Ezen kívül a fenti esettel kapcsolatban felhívjuk a tisztelt állampolgárok, a sértettek, a károsultak figyelmét arra, hogy amennyiben Önök betörés, vagy besurranásos lopás vagy bármilyen más bűncselekmény áldozataivá válnának, a lakásukban, az ingatlanjaikban – ahová betörtek – mindent hagyjanak olyan állapotban, mint azt a betörő, vagy a besurranó tolvaj hátra hagyott, és semmi esetre se takarítsanak ki, ne rakjanak rendet, ne javítsák ki a megrongált ajtókat, nyílászárókat addig, ameddig a rendőrség nem helyszínelt Önöknél, mert ezzel a betörő, vagy az elkövető által hátrahagyott nagyon fontos újj és tenyérnyomokat, eszköznyomokat, anyagmaradványokat, vagy az elkövető által hátrahagyott lábnyomokat semmisítenek meg.
 
Kérjük Önöket, ha ilyen jellegű bűncselekmény áldozataivá válnak, vagy ha ilyen jellegű bűncselekményről tudomást szereznek, azonnal hívják a 107-es rendőrségi, illetve a 112-es segélyhívó számot, vagy közvetlen tárcsázással a kerületi rendőrkapitányság Ügyeleti szolgálatánál tegyenek bejelentést a 06-1-253-2340, illetve a 06-1-253-2312-es telefonszámok valamelyikét, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni.

Az ünnepek alatt csaló áldozata lett egy kerületi lakos. Azünnep egyik napjána sértett lakásánál kb: 11 óra körüli időben megjelent egy nagy fekete autóval egy jól szituált, elegánsan öltözött férfi, és közölte, hogy ő az egyik kereskedelmi Tv-től jött, ajándékcsomagot hozott. A határozottan fellépő csaló az idős sértett minden bizalmatlanágát eloszlatta, így a sértett átvett egy nagyméretű papírdobozt, amiben különböző használati tárgyak voltak – mágneses hátgerinc erősítő, használt karóra, konyhai eszközök, edénykéskészlet – amiért azonnal kifizetett 50.000,-Ft készpénzt.

Zseblopás áldozata lett az elmúlt héten az ünnepeket megelőző napon egy a kerületi idős férfi. A sértett a feljelentésben elmondta, hogy hazafelé tartott, amikor a Keresztúri Városközpontnál egy számára ismeretlen nő átölelte, és mint a régi ismerősét üdvözölte. Természetesen, mint ilyen esetkor szokott lenni, az ismeretlen „barátnő” ölelése olyan jól sikerült, hogy a sértettnek csak az illető nő távozását követően tűnt fel, hogy a kabátja belső zsebéből hiányzik a pénztárcája, benne az iratai, és több ezer forint készpénze. A sértett az elkövetőről semmiféle értékelhető személyleírást nem tudott adni, annyira megörült a női ölelésnek, hogy nem is figyelte meg a „régen soha nem látott” ismerősét!
 
Felhívjuk a figyelmüket a kerületünkben élő idős férfiaknak, és idős hölgyeknek, hogy soha ne dőljenek be az ilyen trükköknek! Mindig legyenek elővigyázatosak az ilyen, ismeretlen, „régen” látott barátokkal, barátnőkkel! Vigyázzanak a személyes tárgyaikra, pénztárcájukra, irataikra, lakáskulcsukra!

Balesetek
 
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy sürgős rendőri intézkedést igénylő bejelentéseiket – a 107-es rendőrségi, és a 112-es segélyhívó számokon kívül – megtehetik a 06-1-253-2340, illetve a 06-1-253-2312-es telefonszámokon is, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni.