Megállapodás

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

A két szervezet képviselője: Bajor Zoltán és Oláh Csaba a megállapodás utáni kézfogás pillanataiban
 
Február 7-én ünnepélyes keretek között közös megállapodást írt alá a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a Magyar Madártani Egyesület a XVI. kerületi Cinkotai Tájházban.
 
Az 1974-ben alapított Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az elmúlt közel 40 évben rendkívül sokat tett hazánk természeti értékeinek – különösen a gazdag madárvilág – megőrzéséért. Tevékenységét azonban nem tudta volna elvégezni széleskörű társadalmi összefogás nélkül. Az elmúlt évtizedekben több ezren csatlakoztak a szervezethez, ma közel 10.000 tagja van, így nemcsak Magyarország, hanem Közép-Kelet Európa legnagyobb civil természetvédelmi szervezetévé nőtte ki magát.
A tapasztalatok alapján világosan látszik, hogy további eredmények eléréséhez a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésén kívül tovább kell erősíteni a hazai szövetségi hálózatot. A kelet-pesti kerületi önkormányzatok által életre hívott Rákosmenti Mezei Őrszolgálat és a Magyar Madártani Egyesület vezetői fontosnak tartották, hogy az évek óta meglévő, eredményes és gyümölcsöző együttműködést hivatalosan is megpecsételjék. Az őrszolgálat a Madártani Egyesület fővárosi szervezeti egységével, a Budapesti Helyi Csoporttal napi kapcsolatot ápol, szavatolva ezzel a külterületek természeti értékeinek hatékonyabb védelmét.
A két szervezet a Mezei Őrszolgálat illetékességi területein madártani szempontból kiemelkedő célok egyeztetéséről, és azok gyakorlati megvalósításáról állapodott meg. Közös céljuk a madárvédelem, és a veszélyeztetett állatfajok védelme szempontjából jelentős élőhelyek természetvédelmi helyzetének elérése, megőrzése.
A megállapodás alapján a felek kölcsönösen segítik egymás munkáját, tájékoztatást nyújtanak az észlelt károkról, mely a madarakat, illetve a veszélyeztetett állatfajokat veszélyeztethetik.
A szervezet vezetői bíznak abban, hogy közös erővel a jövőben is szolgálhatják a természetvédelmet, biztosítva ezáltal a kerületekben élők környezetének megőrzését, valamint az ehhez csatlakozó rekreációs lehetőségeknek teret adó zöldterületek megóvását.
 
Rákosmenti Mezei Őrszolgálat