Maszkabál (Szerkesztőségi jegyzet)

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

\"\"

Télbúcsúztató farsangi bált tartottak Ecseren, amelyen – mint felvételünkön látható – érdekes jelmezekben mulattak a résztvevők
 
Február, áll a bál.
Farsangolnak Rákosmentén, s a szomszédos településeken, például Ecseren is. Volt Kaszap bál, lesz bulija a czimrásoknak. Az Újlak Iskola tornatermi jelmezbálján dalmatának öltözött kisdiákok szaladgáltak a 101 kiskutyából, félszemű kalózok rejtőztek Hook kapitány álarca mögé, Ecseren pedig egy „katolikus pap” hosszú reverendában táncolva vonta magára a figyelmet.
Mások vagyunk a maszkabálban, mások a valóságban. Legalábbis az álarcok révén másnak mutatjuk magunkat. Így lesznek az ördögből angyalok, s az angyalokból gonosz ördögök. De csak a szórakozás kedvéért.
Tudnánk persze sorolni a példákat a hétköznapokban is többnyire álarcban pompázókról, akikhez a jelmez már annyira odanőtt, hogy talán még igaznak is gondolják azt.
\"\"Egy honi politikus emlékezetes mondása: „Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.” Nos, így farsang táján különösen aktuális e velős gondolat. Mi több, megfordítva is az. 
Személy szerint meglepett, hogy például a papi reverenda is „előléphetett” farsangi jelmezzé. Jóllehet ha olyan valaki ölti magára, akiről köztudomású, hogy nem vallásos, világi ember, akkor ez egyenesen tényleg vicces lehet.
Pedig a reverendával általában nem illő viccelni. A feltétlen tisztelet megőrzéséhez azonban folyamatosan tiszteletreméltó magaviselet szükségeltetik. Ez – sajnos – több esetben hibádzik.
Február elsején kelt az MTI legutóbbi, idevágó híre: pedofil papok aktáit tették közzé Los Angelesben. Most éppen amerikából jött a hír, de nem volt olyan régen, amikor hasonló írországi, olasz- és németországi események kavarták föl a közvéleményt.
A hétköznapi maszkabálozásra rossz példát persze közelebb is találni.
Diplomás tréner érkezett az egyik futballcsapathoz. Kezdettől jó benyomást tett szurkolókra, vezetőkre egyaránt. Néhány mérkőzés alapján meggyőzte a vezetést sportkultúrájáról, alkalmasságáról, általában intelligenciájáról. A vezetők támogatták, ha bajban volt, segítettek. Aztán eljött a téli szünet, majd az alapozás ideje. A kemény munka azonban csak nem akart elkezdődni. A könnyed, átmozgató edzéseken a lelkiismeretesebb játékosok maguk is kevésnek érezték a terhelést. Egy szép célkitűzéssel csatába induló csapatnál valóban nem maradhatnak el a tréningek, se a komoly munka, se a valódi erőpróbára késztető edzőmeccsek. E téren sem volt minden rendben. Sőt, a jóindulatú figyelmeztetés után is maradt minden a régiben. Nem csoda hát, ha elfogyott a türelem, s új edző után kellett nézni.
S ekkor – mint derült égből a villámcsapás – kiderült, az angyali álarc mögött ördög lapul, aki nem riad vissza a másik ember szándékos megalázásától sem.
– Mert te csak egy hentes vagy! – vágta oda nyersen, amikor látta, hogy nincs tovább!
Hallgatni is rossz volt a történetet, nemhogy elszenvedni!
A farsangi jelmezbálok a nevetés, a szórakozás pillanatai.
A mindennapi élet maszkabáljaiban azonban mások a szabályok. Igyekezhet valaki másnak mutatni magát, mint amilyen valójában. Ideig-óráig talán megy is, de aztán lehull a lepel, kiderül, mi a látszat, s mi a valóság.    
A már idézett politikusi gondolat hangozhatott volna akár így is: nem elég tisztességesnek látszani. Annak is kell lenni!
Tegyük hozzá, még ha nem is mindig könnyű.
De megéri!
Hiszen csak egy életünk van.
Horváth K. József