Medical-ügy: Szócska Miklós kérésére felfüggesztik az új járóbeteg-beutalási rendet

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Az államtitkár a beérkezett szakmai észrevételekkel indokolta kérését. A vizsgálat lezárultáig a korábbi rend marad érvényben – adta hírül az MTI alapján a hirado.hu.
Felfüggesztették a Budapesten és Pest megyében múlt hétfőn életbe lépett új járóbeteg-beutalási rendet.
A tájékoztatás szerint Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kérésére az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) felülvizsgálja a január 21-én kiadott határozatát a Budapest és Pest megye területén működő járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók ellátási területének megállapításáról.
Budapesten és Pest megyében működő járóbeteg-szakellátókhoz történő beutalás és a betegellátás során a vizsgálat lezárultáig a 2013. január 21-ét megelőző ellátási területeket kell figyelembe venni, vagyis a korábbi rend marad érvényben.
Szócska Miklós kérését az államtitkársághoz és az OTH-hoz érkezett szakmai észrevételekkel indokolta – olvasható az államtitkárság közleményében.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) múlt kedden tájékoztatta az MTI-t az új járóbeteg-beutalási rendről. Közleményükben azt írták: az új határozatok nyomán "egyértelmű, átlátható, átfedés- és hézagmentes" lesz a járóbeteg-irányítási rendszer.
Paller Judit országos tiszti főorvos akkor az MTI-nek azt mondta, hogy a fővárosban és Pest megyében a területi ellátási kötelezettség eddig nem volt pontosan meghatározva.
Az országos tiszti főorvos azt is elmondta, hogy a területi ellátási kötelezettségek megállapításakor az ÁNTSZ figyelmet fordított arra, hogy az adott területen élőket lehetőség szerint a hozzájuk legközelebbi szolgáltatóhoz sorolja be, valamint arra is, hogy az önkormányzatok által fenntartott járóbeteg-ellátók az általuk működtetett szakrendelésekkel az adott települést, illetve kerületet elláthassák. Azt is számításba vették, hogy az uniós fejlesztési forrásból felújított rendelőintézetek a támogatási szerződésben vállalt fenntartási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni – közölte az ÁNTSZ.
 

Facebook bejegyzés 2013. 02. 01. 19.00
 
Együtt sikerült!
 
Szívből köszönöm az összefogást, hogy közösen kiálltunk Rákosmentéért, otthonunkért, egészségügyi ellátásunk biztonságáért!
 
Most visszaáll a régi rend. A következő hetekben folytatjuk a tárgyalásokat: célunk, hogy a XVII. kerület polgárai számára optimális betegellátási rendszer jöjjön létre.
Van még egy fontos üzenete a történteknek. Itt az idő, hogy az állami fenntartású szakrendelő felújítása, eszközeinek fejlesztése, szolgáltatásainak bővítése végre megtörténjen. Ezen dolgozunk a következő időszakban.
Tisztelettel és köszönettel,
Riz Levente
polgármester