Friss rendőrségi hírek

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Rákosmente szolgálatában

A rendőrség és a tűzoltóság szakembereinek, valamint a mentősöknek mondott köszönetet egy kerületi lakos hozzátartozója. A szomszédoknak az tűnt fel, hogy a megszokottól eltérően az idős néni lakásából egész nap semmiféle mozgást nem hallanak, kopogtatásukra, illetve a csengetésükre sem válaszol, ezért rosszat sejtve azonnal a kerületi rendőrkapitányság ügyeletétől kértek segítséget. A tűzoltóknak rongálás nélkül sikerült kinyitniuk az idős személy lakás ajtaját, ahol a lakáson belül az ágyában fekve találták a tulajdonost, aki elmondta, hogy egész nap nem evett, a vércukra leesett, annyi ereje sincs, hogy beadja magának a napi inzulin injekcióját. A beteget a mentősök kórházba szállították.

Egy helyi buszjáraton utazott egy szomszéd kerületben lakó állampolgár, és a buszon utazó utasok azt vették észre, hogy idős személy összefüggéstelenül magában beszél, a hozzá intézett kérdésekre – hová, kihez utazik?, hol szállt fel?, hol akar leszállni? – nem válaszol. A rákosmenti járőrök értesítették a mentőszolgálat munkatársait, akik a zavartan viselkedő utast kórházba szállították.

A múlt héten kedden a késő éjszakai órákban megjelent a kapitányságunk ügyeletén egy alkoholos állapotban lévő kerületi lakos, aki elmondta, hogy nem sokkal ezelőtt a kerület egyik sörözője előtt az utcán ismeretlen személyek megverték. Az illető az oldalát, valamint a bordáit fájlalta, ezért hozzá mentőt hívtunk. A mentőorvos az illetőt megvizsgálta, és sérüléseire tekintettel őt kórházba szállíttatta.    

Az múlt héten vasárnap egy kerületi lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki a Pesti út egyik buszmegállójában a barátjába minden előzmény nélkül belekötött, vele szóváltásba keveredett, majd elkezdte őt lökdösni. A sértett kérte az ismeretlen személyt, hogy hagyja békén őket, mire válasz képen az ismeretlen személy őt egy alkalommal orron vágta. A járőrök kiérkezéséig az ismeretlen személy a helyszínről eltávozott, így a helyszínre kiérkező mentőorvos a sérültet elsősegélyben részesítette.

Garázdaság elkövetésének alapos gyanújával folyik eljárás két vidéki személy ellen. A férfiak közül az egyik – feltehetően szerelemféltés miatt –, egy vascsővel bántalmazta a XV. kerületben lévő bevásárló központ parkolójában a volt barátnőjét és annak férfi ismerősét. A bántalmazás következtében a sértettek 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedtek. A megvert személyek a támadóik elöl menekülve felszálltak egy kerületünkbe tartó buszjáratra, mire a „dühöngő” volt barát, a saját személygépkocsijával követte őket. A sértettek amikor észlelték, hogy követik őket, mobiljukon segítséget kértek a kerületi járőröktől, aki a kerületünk határánál megállásra, igazoltatásra szólították fel az elkövető által vezetett személygépkocsit, majd ezt követően a gépjármű vezetőjét és utasát előállították. Az ügyben a BRFK. XV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai folytatják az eljárást.

A múlt héten kerületünk hipermarketjének biztonsági szolgálatától kért segítséget egy lakcím nélküli magyar állampolgár. A helyszínre kiérkező járőrök kérdésére a sértett elmondta, hogy alkalmi barátjával a mai napon annak otthonában összevesztek, és a barátja őt megverte. Ezt követően önként elkísérte el a barátját az áruházba, de mivel nagyon fél tőle, ezért kért segítséget a biztonságaiktól. A bántalmazott nőt a mentő kórházba szállította.

Múlt héten szerdán a kerületünk áruházából két verekedő személyt állítottak elő a rákosmenti járőrök. A lakcím nélküli magyar állampolgárságú személy, valamint egy kerületi lakos eddig tisztázatlan okból valamin összevitatkoztak, majd a vitát verekedéssel folytatták, ami a boltban vásárlókban megbotránkoztatást, félelmet keltett. A verekedő személyeket a helyszínre kiérkező járőreink fékezték meg. A személyek ellen garázdaság elkövetésének alapos gyanúja miatt indítottuk meg az eljárást. 

Szándékos rongálás elkövetése miatt folytatunk büntető eljárást az ellen a kerületi lakos ellen, aki az elmúlt héten egy kártyapartin vett részt a barátjának XVII. kerületi családi házában. A kártyázás közben az illető összeveszett a társaival, akik a kötekedő barátjukat kikísérték a házból az utcára azzal, hogy ott „szellőztesse” ki magából a felgyülemlett fölös dühét. A „kártyabarát” ezt annyira sérelmesnek vette, hogy az egyik kártyavendég utcán parkoló személygépkocsijának bal oldali visszapillantó tükrét letörte, valamint a jármű bal első, és hátsó oldali ablakait ököllel betörte. A rongálással elkövetett anyagi kár meghaladja a 75.000.-Ft-ot.

Az elmúlt héten egy nagykátai és alattyáni lakcímmel rendelkező, több személyből álló bolti tolvajbandát sikerült elfogniuk a rákosmenti járőreinknek kerületünk áruházában. A társaság tagjai két alkalommal is megkíséreltek fizetés nélkül különbféle terméket kivinni az áruház területéről, melyben az áruház biztonsági szolgálat munkatársai akadályozták meg őket. Az egyik elkövető ellen a lopáson túl, további eljárást is indítottunk, mivel az illetőnél a ruházatának átvizsgálása során, közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, egy nagy pengehosszúságú bicskáttaláltak a járőreink.  

20.000.-Ft értékű élelmiszert akart lopni, és fizetés nélkül kísérelt meg távozni a kerületünk egyik üzletéből az a X. kerületi lakos, akit az áruház biztonsági munkatársai a pénztárnál tartóztattak fel. Az illetővel szemben megindítottuk az eljárást.

Egy kerületi lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki a múlt hét egyik napján, az éjszakai órákban, a családi házának udvarából – ami egyben telephelyként is szolgált – eltulajdonított több mint 10 db személygépkocsiba, targoncákba való motorhűtőket, valamint egyéb gépjármű alkatrészeket. A sértett a feljelentésében nagyon pontos műszaki leírást adott az eltulajdonított hűtőkről, az egyéb járműalkatrészekről. A nyomozás során beszerzett információk alapján a kerületi nyomozóknak bravúrosan, rövid időn belül sikerült elfogniuk egy helyi lakost, aki a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható. A férfit járőreink egy közúti ellenőrzés során megállították, személygépkocsijának csomagtartójában több olyan gépkocsihoz, illetve targoncához való hűtőberendezést találtak, amelyek megegyeztek a sértettől ellopott hűtőkkel. Az előállított személy a gyanúsítotti kihallgatása során védekezésképpen előadta, hogy a gépkocsijában talált hűtőket, előző este fémhulladékként vásárolta szomszédos településen élő ismeretlen személyektől. A bűncselekménnyel okozott lopási kár meghaladja a 250.000.-Ft-ot. 

A múlthéten egy rákoskeresztúri lakos bejelentést tett a kapitányságunk ügyeletére azzal, hogy az utcájukban lakó szomszédjai póráz és szájkosár nélkül sétáltatják a nagytestű kutyáikat, azok összeverekedtek, és a közbeavatkozó gazdáikat is megharapták. A járőrökkel egy időben a helyszínre kiérkező mentősök a két kutyatulajdonosnál 8 napon belül gyógyuló állati harapásból származó kéz- és lábsérüléseket állapítottak meg, az egyik személyt a sérüléseire tekintettel az kórházba szállították. A másik sérült úgy nyilatkozott, hogy önként megy az orvoshoz, mentősök ellátásról önként lemondott. A két agresszívan viselkedő kutya megfigyelésre egy őrzött telephelyre került elszállításra. Az esetről készült iratokat hivatalból megküldtük a XVII. kerületi önkormányzat jegyzőjének, aki az ügyben közigazgatási eljárás keretében jár el.

Felhívjuk a tisztelt állattartók figyelmét arra, hogy az állattartás szabályait rögzítő jogszabály ide vonatkozó szakaszai értelmében az utcán, a közterületeken, a parkokban, a nagytestű kutyákat, csak azonosító chippel, veszettség elleni oltással ellátva, valamint szájkosárral, és vezető pórázon szabad sétáltatni. A fenti jogszabályban előírt rendelkezések megszegőivel szemben közigazgatási szabálysértési eljárás indítható. 

Egy Rákoshegyen élő idős személy tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen, aki a múlt héten családi házának udvarába az előzőleg leegyeztetett m3 áron a télire való tűzifáját leszállították, de a vállalkozó a leszállított tűzifa értékénél többet kért el tőle. Mivel annyi pénze nem volt otthon, ezért elkísérték a lakása közelében lévő bank automatához, és abból a leszállított tűzifa értékének többszörösét vetették fel vele. Sajnos, a sértett sem a fuvarosról, sem a vele lévő kocsikísérőről, sem a tehergépkocsiról semmiféle értékelhető adatot nem tudott mondani. 

Kérjük a tisztelt kerületi lakosokat, hogy az ilyen esetek elkerülése végett, minden esetben előre kössék ki a vállalkozó vagy a fuvaros felé, hogy a leszállított tűzifáról, vagy szénről hivatalos számlát fognak kérni. Ha tehetik, minden esetben jegyezzék fel a szállító gépjármű rendszámát, típusát, annak színét.

Tisztelettel kérjük a családi házas övezetben lakókat, a fával vagy szénnel fűtő lakosokat, hogy NE hagyják magukat megkárosítani! Ismeretlen, „alkalmi” árusoktól vagy házalóktól, NE VÁSÁROLJANAK tűzifát, szenet, még ha a vállalkozó olcsó ajánlata, a szolgáltatásért felkínált ellenérték összege csábítóan is hangzana. Legyenek tisztában azzal, hogy Önök nem rendelkeznek olyan mérőeszközzel, amellyel le tudnák mérni a szénnek vagy a tűzifának a mennyiségét, és csak az eset után több nappal szembesülnek azzal, hogy nem is annyi fűtőanyagot kaptak, mint amennyit kifizettek.

Az elmúlt héten házaló CSALÓK ellen tett feljelentést egy kerületi lakos. A sértett feljelentésében elmondta, hogy régi Akadémia Telepen tartott hazafelé, amikor az utcán megállt mellette egy személygépkocsi. Kiszállt két elegánsan öltözött 25-30 év körüli férfi, és közölték vele, hogy ők a „kerületi lelkész megbízásából csomagot hoztak”, de a csomagot csak a lakásán tudják átadni, mivel az igen nagyméretű, ezért arra kérték, hogy szálljon be a kocsijukba, amivel a lakására viszik. A sértettet beszállt az idegen férfiak gépkocsijába, azzal a lakására hajtottak. A sértett a két idegent jóhiszeműen beengedett a lakásába. Itt a két személy edénykészletet és késkészletet akart átadni/eladnia sértettnek 90.000 Ft-ért. Miután a hölgy közölte hogy nincs pénze, a két személy összepakolta az árukészletét, és illedelmesen elköszönve távoztak. A hölgy, a két személy távozását követően vette csak észre, hogy eltűnt a kézi táskája, amiben szerencsére csak 1.200.-Ft készpénz volt.

Ha bármilyen hivatalos szervezet mégis segélyt, vagy valamilyen ajándékot akarnak Önöknek kikézbesíteni, előtte minden esetben egyeztetnek Önökkel, és minden esetben megadják az elérhetőségi, telefon visszahívási címüket, amin keresztül az adott szervezetet Önök vissza/ leellenőrizhetik.

 Amennyiben a fentebb leírt esttel találkoznak, úgy határozottan utasítsák el a felkínált segítséget, közöljék az ismeretlennel, hogy sajnos nincs Önöknél készpénz, és nem kívánnak semmiféle segítséget igénybe venni!  
Idegeneket, ismeretlen személyeket, „áljóakarókat”, NE engedjenek be a lakásaikba.
Felhívjuk a tisztelt állampolgárok figyelmét arra, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen, vagy hasonló jelleggel elkövetett bűncselekmények. Az időseket ismeretlen személyek a fentihez hasonló ürüggyel lakásukon felkeresnek, jó modorú megjelenésükkel, simulékony magatartásukkal a bizalmukba férkőznek, magukat „ELMÜ”, „GÁZMŰVEK”, „VÍZMŰVEK”, vagy „ÖNORMÁNYZATI” vagy egyéb „hivatalos” szerv munkatársainak, vagy a rendőrség szakembereinek adják ki, és a fenti esethez hasonló ürüggyel károsítják meg áldozatukat.
Ha lakókörnyezetükben, esetleg a szomszédjaiknál a fenti esethez hasonló cselekményről tudomást szereztek, vagy információval bírnak, esetleg az elkövető személyekről, vagy az elkövetők által esetlegesen használt személygépkocsiról értékelhető információval rendelkeznek, haladéktalanul értesítsék hatóságunkat.

Felhívjuk a tisztelt állampolgárok, a kerületi lakosok figyelmét arra, hogy a trükkös lopásokat, a besurranásos bűncselekményeket, nagyobb odafigyeléssel és értékeik gondosabb őrzésével megvédhetik.  
Sajnos, az ilyen jellegű bűncselekményekre „szakosodott” bűnelkövetők ötlettára kifogyhatatlan, ezért mielőtt kinyitná az ajtót, lakásába az idegeneket beengedné, gondolja végig a következőket:
1. Vár-e valakit?
2. Megbeszélte-e előzetesen – akár személyesen, akár telefonon – valakivel, hogy ma az illető, a lakásán Önt felkeresi, esetleg távoli rokonra hivatkozva Önt meglátogatja?
3. A bejárati ajtóra minden esetben szereltessenek fel néhány száz forintért kapható biztonsági láncot, azt mindig akasszák be, csak így nyissanak ajtót az idegeneknek! A kertes háznál a kertkaput mindig tartsák zárva, csak így fogadják az ismeretlen érdeklő látogatókat. Minden esetben zárt kapun keresztül tudják meg azok szándékait.
4. Ha a látogató személy, vagy személyek hivatalos szervre hivatkoznak, MINDEN ESTBEN kérjenek fényképes igazolványt! Ha bizalmatlanságukat a fényképes igazolvánnyal nem oszlatták el, kérjék el az illetőktől a főnökük, a cég telefon számát, és mielőtt a lakásába, vagy a családi házukba beengedné az ismeretlen „szakembereket”, a megadott telefon számot hívják fel, azon ellenőrizzék le a ismeretlen személy által előadottakat!

Balesetek
 
Szerencsés kimenetelű közlekedési balesethez riasztották a rákosmenti járőröket az elmúlt héten. A hatóságot a közlekedési balesetben vétlen gépkocsivezető értesítette, aki a helyszínre kiérkező rendőröknek elmondta, hogy a Kaszáló utca irányából, a Pesti úton közlekedett a városközpont felé. A Pesti út – Ferihegyi út találkozásánál balra nagy ívben bekanyarodott a Ferihegyi útra, kb. 20 méter megtétele után azt érzékelte, hogy a gépkocsija bal oldali orrészének, illetve a jármű bal oldalának, nekiszalad egy fiúgyerek. Ő azonnal megállt, ám a balesetben részes gyermek a helyszínről el akart szaladni, úgy kellett visszatartani, amíg a mentősök, illetve a rendőrjárőr a helyszínre meg nem érkezett. A sérült fiú fején egy duzzanatot diagnosztizáltak, valamint a gyermek a jobb kezét, és mindkét térdét fájlalta, így a Heim Pál kórházba került beszállításra. A gépjárművezetőnél végrehajtott alkoholszondás vizsgálat negatív eredményt mutatott.
 
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy sürgős rendőri intézkedést igénylő bejelentéseiket – a 107-es rendőrségi, és a 112-es segélyhívó számokon kívül – megtehetik a 06-1-253-2340, illetve a 06-1-253-2312-es telefonszámokon is, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni.