MKOSE — Szakcikkek kutyatartóknak

 

  \"\"\"\"\"\" \"\"\"\"

 

 

A kutya biztonságos behívása

 

Bátran kijelenthetjük, hogy a kutya képzettségének egyik mutatója a behívhatósága. Ha kedvencünk behívható zavaró, elvonó ingerek mellett is, joggal lehetünk büszkék az elvégzett munkánkra. A gyakorlatban létfontosságú, hogy az eb jelzésre intenzíven, késedelem nélkül, az éppen aktuális cselekvésével felhagyva megközelítse gazdáját. Sokszor találkozom azzal a kényelmes felfogással, miszerint megelégszenek a kutyavezetők a lassú, elégtelen feladat-végrehajtással. Ez a behívás tanítása során nem célravezető hozzáállás.
Bizonyos helyzetekben a kutya egészségének a károsodásához is vezethet. A kutyákra az ember környezetében számtalan veszély leselkedik. A kutyavezető felelőssége a veszélyek felismerése és elkerülése, melynek elengedhetetlen része a stabil behívás begyakorlása, rögzítése a kutyában. A behívás gyakorlását már a képzés elején érdemes megkezdeni, és az eb egész életén át frissíteni, csiszolni kell. Első lépésként ingerszegény, az állat számára megszokott környezetben kezdjük meg a gyakorlást. A kutyában rögzülnie kell, hogy ha megközelíti a gazdit, akkor valamilyen kellemes élményben lesz része. Ez viszonylag könnyen kialakítható kedvencünkben a jutalomfalat vagy játék hatására. Amennyiben már hívásra jól reagál, fokozatosan bevezethetjük a tanításba a zavaró ingereket is. Ekkor már a kutya figyelmét megoszthatja, elvonhatja a környezetében előforduló történések. Ha a kutya a környezetével van elfoglalva és még a jutalomfalatra sem reagál, ebben az esetben egy hosszú póráz nagy segítséget jelenthet. A póráz segítségével kizökkenthetjük a környezet hatása alól, valamint mozgását a helyes irányba befolyásolhatjuk, ami után megint valamilyen pozitív élményben részesítjük. Némely kutyánál idegrendszeri sajátosságai miatt hosszabb ideig tarthat megtanítani a behívást, ezt mindig érdemes szem előtt tartani. Az így tanított behívást sokkal stabilabban végrehajtja a kutya, még zavaró tényezők mellett is.
 

\"\"
 
Végh Tamás
Kutyaközpont,
kiképzőbázis,
kutyaiskola,
kutyapanzió
www.kutyakozpont.hu
06 308597781


 

………………………………………………

 

A kutya jelzései az ember számára


Köztudott, hogy a kutyák egymás közötti kommunikációjának nagyobb része testjelekkel történik. Amikor kutyánkkal meg akarjuk értetni magunkat, rákényszerülünk, hogy elsajátítsuk, alkalmazzuk ezeket a testjeleket. Rutinosabb, tehetségesebb kutyavezetők ösztönösen alkalmazzák ezeket a testjeleket.
 
A kutyakiképzés tanulása során megtanulhatóak azok a mozdulatok, amivel irányíthatóvá válik a kutya. Ahhoz, hogy egyértelmű képet kapjunk a kiképzés során kutyánk terhelhetőségéről, aktuális együttműködési hajlamáról, valamint a hétköznapi élet során lelkiállapotáról, vágyairól, kondíciójáról, nem árt, ha ismerjük ezeket a jelzéseket. A kutyák testjelei mellett még szót érdemelnek a hangjelek is. A hangjelek lehetnek az ugatás különböző fajtái, valamint más, az ugatás alá nem sorolható hangok, például nyüszítés, vonyítás, vinnyogás stb. A testjelek tipikus megnyilvánulási formái a farok tartás, fültartás, arcmimika, testtartás. A társas érintkezés során az eb folyamatosan adja a különböző jelek kombinációját fajtársai, illetve az emberek felé. Főleg azok a kutyák látják el bőséges jelzésekkel a környezetükben élőket, akik megfelelő válaszokat is kapnak vissza, akár az embertől, akár fajtársaitól. Ezért is fontos a megfelelő mennyiségű foglalkozással eltöltött idő, melynek során összecsiszolódhatunk kedvencünkkel. A kutyák folyamatosan értékelik a környezetükből kapott információkat, ezért rendkívül gyorsan alkalmazkodnak akár különböző emberek jelzéseihez is. A kutya jelzéseit összességében kell értékelni. Félrevezető lehet, ha egy kiragadott jelzés alapján értékeljük a helyzetet. Minden esetben az összkép alapján érthetjük meg a kutya viselkedését, reakcióit és alakíthatjuk ki válaszunkat az adott helyzetre. Még egy fontos tény is szót érdemel. Mégpedig az, hogy a jól értékelt jelzések rövid időd belül megváltozhatnak, ha valamilyen új hatás éri az állatot. Ezért a jó kutyavezető mindig kész alkalmazkodni a kialakult helyzethez, valamint megpróbálja előre kiszámítani az események alakulását.
A következő írásban a képzettségi szint legfőbb mutatójáról, a stabil behívásról lesz szó. 

 

\"\"
 
Végh Tamás
Kutyaközpont,
kiképzőbázis,
kutyaiskola,
kutyapanzió
www.kutyakozpont.hu
06 308597781

 
———————————————————–

Jutalomfalat használata

 
Manapság nagy divatja van a jutalomfalat használatának a kutyakiképzésében. A jutalomfalat használatának kérdését boncolgatva vizsgálnunk kell, hogy a kutya számára kellő motivációs erővel bír-e a táplálék elfogyasztása. Irreális elvárás, hogy az eb jóllakott, táplálkozási szempontból túlkondicionált, vagy feszült idegrendszeri állapotban is érdeklődést mutasson a felkínált élelem iránt. Ezért a gyakorlás megkezdése előtt célszerű ezeket a szempontokat szem előtt tartani. A képzés során rendkívül fontosak a kutyavezető által adott jelek, amik arra ösztönzik az ebet, hogy végrehajtsa a feladatot. A jutalomfalatokat ezeknek a jelzéseknek a támogatására használjuk. Ezek közül is talán a testjelek a legfontosabbak a képzés során abból kifolyólag, hogy a kutyák is a kommunikáció nagyobb részét testük jelzéseivel bonyolítják le egymás között. A tanítás kezdetén fő szempont az időzítés. Az elvárt cselekvés után rögtön, késedelem nélkül meg kell történnie a jutalom átadásának, mivel a kutya csak így társítja helyesen a feladat végrehajtásával.
Szót szeretnék ejteni a kutya figyelmét elvonó ingerekről is, mivel ez nagyban megnehezíti, vagy éppen meggátolhatja a jutalomfalattal való motiválást. A gyakorlatban ez abban nyilvánul meg, hogy a jutalomfalat csábító erejét felülírja a kutya számára nagyobb motivációs erőt képviselő történés. Gondolok itt például egy másik kutyával történő játékra. Ezért javaslom, hogy a jutalomfalat használatát a kutya számára ingerszegény, nyugodt környezetben vezessük be a kiképzésbe. Tény, hogy a jutalomfalat használatával igen komoly motivációs erőt tudhatunk magunknak, mivel a táplálkozás utáni vágy az ebek jó részénél nagy jelentőséggel bír. Ne felejtsük azonban el, hogy jutalomfalattal a kutyakiképzés különböző területein nem lehet minden teljesítményt kialakítani. Kimagasló képzettségi szint eléréséhez más, a kutya ösztöneire ható motivációs technikákat is szükséges használnunk a tanítás során.

 
 
Végh Tamás\"\"
Kutyaközpont,
kiképzőbázis,
kutyaiskola,
kutyapanzió
www.kutyakozpont.hu
06 308597781
————————————————————
A póráz
 
A póráz szerepe a kiképzésének elején az, hogy ezen keresztül információkat, jelzéseket juttatunk el a kutyához.
Sokan sokféleképpen tekintenek a póráz és a nyakörvek használatára. A póráz nem valami ördögtől eredő, gyűlölni való kínzóeszköz. A kutya kiképzésénél nem a kutya mozgásának korlátozására használom. A szakszerű póráz használat felgyorsíthatja a reflexek rögzülését, gyorsabban érhető el az adott képzettségi szint. A pórázon keresztül folyamatos kapcsolat tartható a kutya és vezetője között. Vezényszavakat, testjeleket erősíthetünk meg a pórázon adott jelzésekkel. A kiképzés során a megfelelő póráz használattal befolyásolhatjuk, irányíthatjuk, gyorsíthatjuk, lassíthatjuk a kutya cselekvését, a feladat pontos végrehajtásának érdekében.
Jó példa erre a behívás. Szinte állandóan visszatérő probléma a kutyaiskolában, hogy zavaró, elvonó ingerek mellett kutyájukat nem tudják behívni a gazdák. A kutya a környezetével van elfoglalva. Még a jutalomfalatra sem reagál, hiszen a fajtársaival való játék, nagyobb élvezetet jelent számára, mint a felkínált élelem. Ebben az esetben egy hosszú póráz nagy segítséget jelenthet, aminek hatására kizökkenthető a zavaró inger hatása alól, valamint mozgását a helyes irányba befolyásolhatjuk. Az így tanított behívást sokkal stabilabban végrehajtja a kutya, még zavaró tényezők mellett is.
Szót kell még ejteni arról a tényről, hogy Magyarországon, közterületeken a kutyát csak pórázon szabad vezetni. Olyan helyen, ahol idegen emberek vesznek körül minket, én – személy szerint – azért sem engedem el kutyámat, mert nem várhatom el mindenkitől, hogy eltűrje kutyám jelenlétét, közeledését. Általános szabály a pórázon vezetésnél, hogy laza pórázzal vezessük kutyánkat, és ha szükséges korrigáljuk mozgását. Majd újra lazítsuk, azért, hogy a kutya lehetőséget kapjon a javításra és az újbóli hibázásra is. Nagyon leegyszerűsítve: a kutya is szívesebben sétál laza pórázon, mint feszülő vezetéken.
Következő cikkben a jutalomfalat használatához adok tanácsot. 
 
 
Végh Tamás\"\"
Kutyaközpont,
kiképzőbázis,
kutyaiskola,
kutyapanzió
www.kutyakozpont.hu
06 308597781