Éjjeli őrjárat – a Merzsén

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Fel a kilátóra!

Rembrandt korszakos festményét idéző látvány fogadta tegnap éjjel a fürge nyuszikat, a riadt szemű őzeket a Merzse környékén. Nem a holland festőgigász 31 alakos polgárőrség-osztaga masírozott ugyan arra, de az éjszaka közepén felbukkanó deltás polgárőrök Szabó Tiborné önkormányzati képviselő társaságában való megjelenése azért még így is szokatlan látvány volt. Ők az egy szem vadőr közlekedéséhez szoktak télvízi éjszakák idején a Merzse mázsás csendjének idillje alatt, azért a népesebb publikum érkezését sem vették zokon. A biztonság kedvéért kissé távolabb húzódtak, úgy kukucskáltak ki a sötétből.
 
\"\"
 
Látja? Nem látja…?
 
\"\"

Négy bátor polgárőr védelmében még a nádkunyhóba is bemerészkedett az őrjárat parancsnoka. Ott is rend fogadta.

Az őrjárat legjobb híre: a Merzse szíve, a fakilátó és környéke – ahonnan nem is oly régen még egy húsvér köztársasági elnök és államtitkár szemlélte a természet e csobogó csodáját, már ha van benne víz, ami csoboghat – tiszta, nincs tele hulladékkal. A tanösvényes is csak elképzelt szerelmespárok andalogtak, rá-rápillantva az egyes állomások információs tábláira, amelyek éppen olyan épen kínálják a tudnivalókat a tájról, ahogy tavasszal Szabó Tiborné és segítői elhelyezték őket. Vígan kuruttyolna örömében a levelibéka is, ha nem festett, farkatlan kétéltűként, piktogramon mutathatná a helyes irányt a tanösvényen a járókelőknek. Emlékezhetünk, testvérkéit, az útbaigazító béka-piktogramokat többször lemázolták galád kezek, hogy elvegyék a természetvédők örömét. A terepjáró reflektorfényénél azonban jól látszottak a kis farkatlanok, a pusztító próbálkozások teljes kudarcát hirdetve. Ezúttal drogosok sem tanyáztak a radarállomás tövében, ahogy a helyiek szerint itt sokan szívesen szívnak, s az erdőszélen gyakran romantikázó hölgyek és urak érkezésének is megállj parancsolt a decemberi dér.
 
\"\"
 
A gidák kissé távolabb húzódtak, úgy kukucskáltak ki a sötétből
 
A reptér melletti erdősáv, illetve a Ferihegyi út menti fás-bokros terület azonban a szokásos formáját hozta. Szemét hátán szemét szegélyezi az Adonyi-ranchoz vezető útvonalat. Gazdája hosszú évek óta beszél a kitakarítás szükségességéről. Megnyugtató megoldást azonban valószínűleg a Ferihegyi út meghosszabbítása, a forgalom megnövekedése, azaz a nyilvánosság hoz majd.   
Rend fogadta az őrjárat tagjait a Rákoshegyi Vasútállomás nemrég rend behozott aluljárójában és környékén is.
A Tessedik téren azonban rendőri intézkedést kellett kérni a Delta Polgárőrség szolgálatvezetőjének. A Damjanich utca 34. száma alatti önkormányzati épületet már korábban veszélyesnek nyilvánították. Bérlői elhagyták. Szabó Tiborné azonban meg akarta nézni, valóban üres-e a ház, nem tartózkodik-e bent illegálisan valaki. Egy szelíd kutyus barátságos tekintete arra utalt, hogy bizony van bent valaki. A Delta szolgálatvezetője rendőri segítséget kért, hogy az előírásoknak megfelelően lehessen belépni az épületbe, az esetlegesen ott tartózkodókat igazoltatni, kilétükről tájékozódni. A rendőrjárőr hamar helyszínre ért. Kiderült, hajléktalanként a ház egyik korábbi bérlője tartózkodott ott, ami illegális, s nagyobb baj is történhet. A megfelelő intézkedéseket az illetékesek megteszik.
Az éjjeli őrjárat véget ért. Tanulságok ezúttal is akadtak bőven.
Szerencse, hogy vannak olyan emberek, akik kíváncsik rá, és mennek után. Rembrandt nyomában. 
 
\"\"
 
Festmény, kamerával