Védőnő kapta a Rákoscsaba-Újtelepért Díjat

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Katona Csabáné Piláth Károllyal koccint az díjátadó ünnepség utáni fogadáson Riz Levente polgármester, Horváth Tamás alpolgármester és Rózsahegyi Péter ligeti képviselő társaságában
 
Katona Csabáné védőnő vehette át tegnap a Rákoscsaba-Újtelepért díjat Riz levente polgármestertől a Diadal Úti Általános Iskolában. A kitüntetett tevékenységét Piláth Károly helyi önkormányzati-képviselő méltatta. Az eseményen jelen volt Horváth Tamás alpolgármester, Rákoscsaba-Újtelep másik önkormányzati képviselője és Rózsahegyi Péter, ligeti városatya
Dr. Piláth Károly méltatása.
„Mikor megszültem a kislányomat és kiengedtek a kórházból, felhívtam Erzsikét, aki épp szabadságon volt. Ennek ellenére már másnap kijött hozzánk.” Ezzel a gyors és önzetlen látogatással Erzsikének valószínűleg egy trombózist sikerült megelőznie szakszerű közbeavatkozásával, áll egy hálás anyuka ajánlólevelében. Én úgy gondolom, hogy tömörítve akár ennyi is elég lenne, ha indokolni szeretném, hogy miért Katona Csabáné kapja a Rákoscsaba-újtelepért díjat ebben az évben. De tekintsünk most el ettől a távirati stílustól és nézzük a részleteket. Katona Csabáné védőnői munkáját az Egészségügyi Főiskola elvégzése után Rákoscsabán kezdte 1974-ben.
1978-ban átkerült a Naplás úton lévő gyermekorvosi rendelőbe.
1994-ben munkája mellett szakosított családgondozói képesítést is szerzett.
Amíg létezett ilyen, iskolavédőnői feladatokat látott el a Diadal Úti Általános Iskolában és a Gyurkovics Tibor Iskolában, ahol az általános iskolás gyermekek mellett az ifjúsági tagozat védőnője is volt.
Kerületünkben a kezdetek óta szervezője és irányítója az Anyatejes Világnapnak.
A kötelező védőnői feladatokon túl szívesen vállalt plusz munkákat is pl.: baba-mama kör, baba masszázs, szülés felkészítés és ki tudja hány, talán meg sem nevezhető tevékenységet.
Munkája során vezető védőnőként hivatalból foglakozott a védőnőtanulók és orvostanhallgatók képzésével is. A szakmai fogások átadásán túl személyes példája is meggyőzhette a nála gyakorló hallgatókat, hogy hogyan lehet ezt a hivatást nagyon jól ellátni.
Így meggyőzhette azt az orvostanhallgató úrhölgyet is, aki gyakorlatára ékezve reggel még azt hitte, hogy a védőnő egy a múltból itt felejtett szocreál képződmény, azonban Erzsike egy napját végignézve, már teljesen képben volt, és este bocsánatot kérve ismerte be, hogy bizony még neki is volt mit tanulnia.
Ezen nincs is mit csodálkozni, hisz nem csak a kötelező védőnői feladatokat látta el, hanem szívesen vállalt többletfeladatokat is.
„Az emberekkel, gyerekekkel mindig kedves, türelmes, nagy szociális érzékenységgel bír” áll egy másik jellemzésében. Nagyon sokan tartoznak hozzá, mégis mindenki úgy érzi, hogy Erzsike számra ő, ill. az ő problémái a legfontosabbak.
Az általa szervezett baba-mama klub amellett, hogy az újszülött kor után a nagyobbacska csecsemők és anyukájuk életét is színesebbé teszi, hasznos információkkal szolgál az egészséges életmódtól a neveléssel kapcsolatos problémák megoldásáig. Ez a klub Erzsike kitűnő közösségépítő tehetségéből fakadóan összehoz családokat, így helyi közösségeket is épít.
Gyermekim már felnőttek így bevallom szülőként már elég rég nem találkoztam védőnőkkel. Ezért nem bántam meg, hogy személyesen is felkerestem, hogy meséljen egy kicsit a munkájáról. Titokban abban reménykedtem, hogy néhány bulváros sztorit is hallhatok, hogy egy kicsit színesebbé tehessem ezt a méltatást. A beszélgetés során ilyen történetekre nem nagyon emlékezett, de amilyen szeretettel és lelkesedéssel tudott beszélni a kötelező feladatairól abból rögtön megéreztem, hogy számára ez egy nagyon fontos örömmel gyakorolt hivatás, nekünk Csaba-Újtelepieknek pedig egy áldás. Mindannyian hálát adhatunk a Jó Istennek, hogy Őt küldte nekünk, védőnőnknek ide Csaba-Újtelepre. Bár beszélgetésünkkor kiderült, hogy már kinevelte az utánpótlást, remélem, hogy még nagyon sokáig fog gondoskodni a csaba-újtelepi kismamákról és újszülötteinkről. Még egyszer megköszönöm a Csaba-Újtelepiek nevében az eddig végzett munkáját és fogadja nagyrabecsülésünk jeleként ezt a kitüntetést. Jó egészséget és sok örömet kívánok a további munkájához és még egyszer gratulálok.