Szemüveget az – edzőnek!, avagy új tréner a Rákosmente kispadján

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Az első közös csapatkép 2010-ből, az RKSK ekkor lépett föl az NB III-ba. Középen áll az edző, Varga Attila.
 
Véget ért egy fejezet.
 
A Rákosmente NB III-as labdarúgó csapatát fenntartó Rákosmenti Községi sportkör tegnap délután megköszönte Varga Attila vezetőedző eddigi, két és féléves működését, és Endrész Pál személyében új trénert állított a csapat élére.
Tette ezt annak ellenére, hogy a csapat továbbra is második a bajnokságban, s minden esélye megvan arra, hogy a későbbiekben is előkelő helyet foglaljon el a tabellán.
A szurkolók is azt vallják azonban, hogy vannak dolgok, amely mellett nem lehet elmenni szó nélkül.
Mint Papp József klubelnök a Tizenhetedik Online érdeklődésére elmondta, valójában a vezetőedző legutóbbi, Tápiószecső elleni mérkőzésen mutatott, sportemberhez, sportvezetőhöz méltatlan magatartása miatt döntöttek a bizalom azonnali megvonása mellett.
Akik ott voltak a hatezerháromszáz lelket számláló, 38 négyzetkilométer nagyságú nagyközség focipályájának nézőterén, egy percig sem kételkednek a klubvezetés döntésének jogosságában. Hiába akadt egy-két vitatható helyzet a Tápiószecső kapuja előtt, hiába látta a játékvezetői ellenőr is szabályos gólnak, amit a bíró les címén nem adott meg, ettől még az élet megy tovább. A játékvezetőnek feladata az ítélkezés, döntéseit vitatni lehet, megváltoztatni azonban nem.
Főleg nem úgy, hogy egy csapat vezetőedzője a pálya széléről hangosan szidalmazza a játékvezetőt. Minősíthetetlenül viselkedik egy olyan vezető, akinek éppen az ellenkezője az egyik fő feladata: kritikus pillanatokban lehűteni a kedélyeket, a forrófejű játékosokat másodpercek alatt leállítani, megfegyelmezni, a csapatot ismét teljes erővel a sportszerű futballozásra összpontosíttatni.
Sajnos, Varga Attila ezen a délutánon ennek éppen az ellenkezőjét művelte, így a játékvezető ki is állította, elküldve őt a kispadról a nézőtérre.
A vezetőedző a bíróval szemben a mérkőzés lefújása után is sportemberhez méltatlanul viselkedett, szégyent hozva az egész csapatra, a gárda jelenlévő szurkolóira, az egész kerületre.
A rendszeresen Edző téri meccsekre járók tudják, Varga Attilának nem ez volt az első esete, amikor sportszerűtlenül, elvadult szurkoló módjára kiabált be „munkahelyéről”, a partvonal széléről a pályára a játékvezetőnek. A szombati mellett a legkirívóbb eset talán az idén áprilisi, Tura elleni hazai mérkőzés volt, amit mellesleg a Rákosmente 3-2-re megnyert.
A találkozó különlegessége az volt, hogy Urbán Eszter személyében egy tehetséges fiatal, huszonnyolc éves női játékvezető fújta a sípot. Két éve a FIFA bírói karának is tagja. Ő a harmadik magyar női játékvezető, aki nemzetközi karriert is építhet.
Nos, ahogy mondani szokták, Varga Attila őt is „megtalálta”. Válogatott csúnyaságokkal fűszerezte „Eszterhez” intézett szavait. A nézőtéren bizony akkor is elpirult a szégyentől a hazai jó érzésű szurkolók többsége.  
A vezetés – ilyen-olyan okokból – akkor még elnéző volt vele. Noha alig kezdődött úgy mérkőzés, hogy a klubelnök ne hívta volna föl a figyelmét a példamutató edzői magatartás elengedhetetlenségére, amit egyébként – nyilvánvalóan – figyelmeztetés nélkül is az első számú szabályok egyikeként kell a vezetőedzőnek betartania, a jószándékú intelmeknek azonban nem volt foganatja.
Eddig tartott a klub és a támogatói közösség türelme.
Szemüveget a bírónak! – mondja az ismert lelátói rituálé. Ezúttal azonban az edzőnek, Varga Attilának lenne tanácsos föltenni azt a bizonyos okulárét. Hogy segítsen neki magába nézni. Fiatal még. Ha az önvizsgálatban jó eredményre jut, sikeres edző válhat belőle.
– Nem kellett volna még egy utolsó figyelmeztetést adni? – kérdezte portálunk Papp Józsefet.
– A csapat, a szurkolótábor, a kerület becsületének, jóhírének védelme nem adott több időt a számunkra! – válaszolta a sportvezető. 
A csapattal Papp József klubelnök az öltözőben közölte a változást. A játékosok megértették a vezetés döntését, és biztosították Papp Józsefet teljes támogatásukról, jelezve: mindent elkövetnek, hogy előkelő helyüket megőrizzék a tabellán.
Az elnök bemutatta az új trénert, Endrész Pált, aki már tegnap megtartotta az első edzést. Endrész Pál a Semmelwies Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerzet diplomát. Jelenleg Hatvanban testnevelő tanár, s eddig az ottani sportklub egyik utánpótlás csapatát edzette. Tanári állása mellett mostantól az RKSK gárdáját készíti föl az újabb erőpróbákra.
Az első közös meccs szombaton lesz 14.30 órai kezdettel a Tura ellen itt, az Edző téren.