Rendőrségi hírek — 10. 10.

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"
 
\"\"
Rákosmente szolgálatában

Az elmúlt héten több esetben sikerült áruházi tolvajokat tetten érniük a rákosmenti rendőröknek együttműködve az áruházak biztonsági munkatársaival.  
Az egyik esetben egy XIX. kerületi lakost, míg a másikban egy turai állandó lakhellyel rendelkező személyt értek tetten a járőrök kerületünk áruházában.
A tolvajok mindkét esetben szabálysértési értékre követték el a lopásokat, így ügyükben a BRFK. Központi Szabálysértési Osztály munkatársai járnak el.

Kábítószert tartalmazó növények termesztésével, valamint kábítószer előállításával alaposan gyanúsítható helyi lakost fogtak el a rákosmenti rendőrök Rákoscsaba-Újtelep egyik családi házában. A sikeres elfogásban a helyi kapitányság járőrein, és a nyomozóin kívül, a BRFK. Kutyás Alosztály, kábítószer keresésére kiképzett kutyákkal vettek részt.
 
Nem tudta magát hitelt érdemlően igazolni az a Mendei lakos, akit a kerületi járőrök a gyanús viselkedése miatt, a Pesti út egyik családi háza előtt igazoltattak a kora délutáni órákban. Miután a férfi személyes adatai megállapításra kerültek, szabadon távozhatott a kapitányság épületéből.

Állampolgári bejelentés alapján 09. 26-án a kora délutáni órákban, Rákoscsaba-Újtelep egyik családi házas utcájában, egy gyanús mozgó (viselkedő) személyt igazoltattak a nyomozók. A férfinél nem volt semmiféle okmány, valamint arra a kérdésekre, hogy milyen okból tartózkodik a környéken, kit keres, mit akar elvégezni, zavaros magyarázatot adott elő, ezért a személyes adatainak megállapítása céljából előállításra került.
 
A rákosmenti rendőrök a Péceli út – Czeglédi út kereszteződésében igazoltatták azt a helyi lakost, aki a Gödöllői Rendőrkapitányság által jármű eltűnés miatt körözött PIAGGO típusú robogóval közlekedett. A férfi a kihallgatása során elmondta, hogy milyen körülmények között került birtokába a körözött jármű. Az ügyben a további eljárást, a járműkörözést kibocsátó gödöllői nyomozó kollégák folytatják.

Körözés alapján fogták el rendőreink azt a kerületi lakost, aki az eddigi adatok szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2012.09.27.-én a kora délelőtti órákban barátjának Ecseri lakásából – kihasználva annak távollétét – eltulajdonította 2 db mobil telefon készülékét. A bűncselekménnyel okozott lopási kár megközelíti a 225.000.-Ft-ot.
A sikeres elfogást követően a körözött személy átadásra került az ügyben eljáró Monori Rendőrkapitányság munkatársainak.

Az elmúlt héten több esetben kérték a kerületi járőrök segítségét a mentősök a beteg, magatehetetlen, vagy részeg állapotba került személyek kórházba szállításhoz.

  • Az egyik esetben, egy VIII. kerületi állandó lakhellyel rendelkező erősen alkoholos befolyásoltság alatt lévő férfi, ment be a Bökényföldi úton lévő egyik vállalkozás nyitott, őrzés nélküli telephelyére éjfél körüli időben, és a telephelyen található lezáratlan állapotban lévő járművek közül találomra kiválasztott egy Renault típusú személygépkocsit, majd annak hátsó ülésére befeküdt azzal a szándékkal, hogy a kocsiban aludja ki az alkohol okozta fáradalmakat. Ellene a kerületi rendőrkapitányság magánlaksértés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, a helyszínről az Erzsébet Kórház toxikológiájára került beszállításra.  
 
  • A másik esetben a járókelők egyik délután értesítették a kerületi járőröket azzal, hogy Rákoshegyen, a Vörösmarty utcában egy erősen alkoholos állapotban lévő, kb. 60 év körüli férfi fekszik az úttesten. A helyszínre érkező járőrpáros a férfinál talált okmányok alapján beazonosítása megtörtént. A bajba került férfi elmondta, hogy elesett, ezért hozzá mentőt hívtak, akik további ellátásra az Országos Baleseti Sebészeti Intézetbe szállították.

 
Lakossági bejelentést követően, garázdaság elkövetésének alapos gyanúja miatt indult meg az eljárás azzal a 32 éves kerületi lakossal szemben, aki a kerületünk hipermarketjének parkolójában, előzetes szóváltást követően tettleg bántalmazott két személyt. A mentősök a sérült férfiaknál 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket állapítottak meg, akik a könnyű testi sértés elkövetése miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdeményezték az őket megtámadó személlyel szemben az illető felelősségre vonását.

Ugyancsak garázdaság bűncselekmény elkövetésének alapos gyanújával került előállításra az a férfi, aki a Ferihegyi út – Gyökér utca kereszteződésében egy közlekedési vita során, a sértett által vezetett Renault Clio személygépkocsi jobb első ablakát ököllel betörte.
A dühöngő személlyel szemben garázdaság bűncselekmény elkövetésén kívül, szándékos rongálás elkövetésében is megindult az eljárást.
Sok hasonló szituáció zajlik a magyar közutakon, ezért felhívjuk a tisztelt közlekedők figyelmét arra, hogy próbálják meg szükséges toleranciával kezelni az ilyen helyzeteket.
    
 
Kerületünkben lévő élelmiszer áruház parkolójához kérték a rendőrök segítségét. A járőröket a helyszínen egy 47 éves férfi, kerületi lakos fogadta. Elmondta, hogy az élettársa több szemtanú előtt őt megpofozta, a válláról a táskáját letépte– amiben ruhaneműi és 1üveg jó minőségű bora volt- majd azzal a helyszínről ismeretlen helyre eltávozott. A hölgy ellen garázdaság elkövetés alapos gyanúja, valamint lopás elkövetése miatt indult eljárás. 

Szomszédok közötti vitához hívták a kerületi járőröket Rákoscsaba egyik kertes családi házához. A rendőrséget telefonon értesítő bejelentő hölgy elmondta, hogy a saját kertjében lévő tujáinak ágait -melyek a kertjéből a szomszéd kertjébe átnyúltak- kezdte levágni a szomszéd kertésze. A betelefonálónak az nem tetszett, hogy a kérdezése-beleegyezése nélkül vágják az Ő növényeinek ágait, amelyek igaz átnyúlnak a szomszéd kertjébe.
A járőrök mindkét felet tájékoztatták arról, az őket ért sérelemmel kapcsolatban magánindítvánnyal élhetnek, és bejelentéseiket egymással szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon teheti meg, ahol az ügyükben Polgári Peres eljárás keretében kaphatnak jogorvoslatot.        


Bűnügyek, melyekből okulhatunk, tanulhatunk
 
Ismét egy nyaklánckitépés áldozata lett egy 85 éves hölgy. A Nápoly utcában sétáló asszony nyakából a nyílt utcán tépte ki ismeretlen elkövető a sértett kb. 100.000 Ft értékű arany ékszerét. Az idős hölgy a támadójáról nagyon jó személyleírást tudott adni, melynek alapján a forrónyomon megindult eljárásban az esetet követően nem egészen 1 órán belül elfogásra került a kerületünk egyik közösségi szálláshelyén a bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható személy.
Az elfogott személy előzetes letartóztatásban várja az ügye további folytatását. 
Ezúton várjuk azon sértettek jelentkezését, akik valamilyen okból eddig még nem tettek, vagy nem mertek feljelentést tenni az őket ért nyaklánckitépéssel kapcsolatban, de emlékeznek az elkövető személyleírására, vagy az elkövetőről értékelhető személyleírással rendelkeznek, és adott esetben akár fénykép alapján is felismernék a támadóját.  
 Hatóságunknak a sikeres nyomozások lefolytatására, a többi ilyen jellegű bűncselekményben még be nem azonosított, még ismeretlen elkövető, vagy elkövetők kézre kerítésére, minden adat, minden információ nagy segítségére van.
A rendőrség a bejelentő személyek adatait bizalmasan, a nyomozás érdekeire tekintettel zártan kezeli. Hívhatják a 06-1-253-2340, illetve a 06-1-253-2312-es telefonszámon ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várniuk, vagy hívják a 107-es központi telefonszámot.
Többször kértük a kerületben élő idős, illetve a fiatal, az utcán egyedül sétáló hölgyek figyelmét arra, hogy ha tehetik, ne hordjanak magukon feltűnő, nagy értékű családi ékszereket, mert ezzel nagyban megnövelik az áldozattá válás esélyét.
 
Csak néhány percre hagyta nyitva gépkocsija ajtóit az a kerületi lakos, akitől ismeretlen tettes a Rákoshegy egyik családi háza előtt parkoló személygépkocsijából eltulajdonította a gépkocsi első ülésén lévő női táskát, benne a sértett személyes irataival, 3.000.-Ft készpénzével, és 12 db régi típusú mobil telefon készülékével együtt. Az esetnek volt egy szemtanúja, aki látta az elkövető személyét, egy darabon még üldözte is, de a tolvajnak sikerült bemenekülnie az utca végén lévő romos házba, ahová már nem merte követni. Továbbá a szemtanú még látta, amint a menekülő tolvaj a romos ház egyik ablakán kiugrott, és a közeli erdőbe befutott. Az üldözés során a tolvaj az ellopott táskától megszabadult, azt eldobta, így az ügy szerencsésen végződött, az ellopott értékek hiánytalanul előkerültek.
Felhívjuk a tisztelt állampolgárok, a gépkocsivezetők figyelmét arra, hogy a személygépkocsik ajtajait minden esetben zárják kulcsra.
Továbbá tisztelettel kérjük Önöket, hogy autóikban látható helyen -ülésen, nyitott kesztyűtartóban, műszerfalon, kéziféknél, sebességváltó boxban, stb- semmilyen tárgyat, csomagot, szatyrot, értéket (– mobil telefon, műholdas helymeghatározó, kézitáska, autóstáska, stb-) ne hagyjanak elöl, mert ezzel csak felhívják a tolvajok figyelmét arra, hogy könnyen megszerezhetőek az értékeik. 
Ne adjanak esélyt a bűnözőknek azzal, hogy figyelmetlenek.

Egy kutyatulajdonos tette feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki az éjszakai órákban a Helikopter lakóparkban lévő bekerített családi házának udvarába, kerítés kibontás módszerével behatolt, és onnét eltulajdonította 1,5 éves fehér színű, bull terrier típusú, fajtiszta, törzskönyvezett házőrzőjét, melynek eszmei értéke: kb. 130.000.-Ft!
Kérjük a Tisztelt kutyatulajdonosokat, illetve a szomszédokat, akik a környezetükben „hírtelen” a fenti leírásnak megfelelő „új” kutyát észlelnek, vagy a fenti bűncselekmény elkövetésének körülményeiről, az elkövető személyéről, kilétéről, feltalálási helyéről értékelhető adattal vagy információval rendelkezik hívják a 06-1-253-2340, vagy a 06-1-253-2312-es, vagy a 107-es központi telefonszámot.

Egy Orgoványi utcában lévő, őrzés nélküli, hétvégi kert tulajdonosa tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki a telkéről ellopott 1db férfi kerékpárt és 1db. áramfejlesztő aggregátort. Lopási kár meghaladja a 70.000. forintot.
Tisztelettel kérjük a hétvégi ház, illetve hétvégi telek tulajdonosokat, hogy az őrzés nélküli ingatlanjaikat megfelelően mechanikai védelemmel lássák el. Továbbá kérjük Önöket, hogy a tél közeledtével a nem lakott, csak időnként használt hétvégi nyaralókból, épületek helyett az értékes műszaki tárgyakat, eszközöket, szerszámokat, biztos helyen tárolják a hasonló esetek elkerülése végett.

Az Agyaghegyi dűlőn lévő, nem körülkerített telken, egy több éve elhagyatottan álló faházba költözött be az a hajléktalan személy, kire egy közellakó hívta fel a hatóságunk figyelmét. A kéretlen lakó elmondta, hogy a kert tulajdonosát nem ismeri, és mivel közelednek a rossz idők, itt szeretné magát meghúzni. A kertszomszédokat is meghallgatták a járőrök, akik elmondták, hogy a kert és a faház tulajdonosát már több éve nem látták, névről nem ismerik, elérhetőségét nem tudják megadni, valamint az ingatlan már több elhagyatottan áll, azt senki nem gondozza. 


Közlekedés – Balesetek

Egy fiatalember kerékpárral a Pesti úton a busz sávban haladt (Maglód felől a Bp.X. ker. irányába) amikor a Pesti út és Kasza utca kereszteződéséhez érkezett, arra lett figyelmes, hogy egy, a Pesti útról a záró vonalat átlépve szabálytalanul balra nagy ívben a Kasza utcába lekanyarodó világos, színű személygépkocsi elüti őt, majd fékezés nélkül tovább hajt. Elmondta, hogy talán a gépkocsi rendszáma JXU betűkkel kezdődik, de a számokat nem tudja, az esettel kapcsolatban másra nem emlékszik. Homloka jobb oldalán vérző hámsérülés látszott.
Kérjük a tisztelt állampolgárokat, aki a fenti cserbenhagyásos közlekedési baleset körülményeivel kapcsolatban értékelhető adattal, vagy bármilyen információval rendelkeznek hívják a kapitányságot.
 
 
Heti Sebességrekord
Naplás úton mértük be sebességellenőrzés alkalmával azt a járművet, amely a megengedett 50 km/h helyett 110 km/h-s tempóval haladt. A gyorshajtásért e gépjárművezetőnek 6 büntetőponttal, valamint 130.000.-Ft pénzbírság megfizetésével kell számolnia.

 
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy sürgős rendőri intézkedést igénylő bejelentéseiket – a 107-es rendőrségi, és a 112-es segélyhívó számokon kívül – megtehetik a 253-2340, illetve a 253-2312-es telefonszámokon is, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni.