A Nagy Testvér figyel téged: egerészölyv, balkáni gerle, vörösbegy

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Madarak jönnek, madarak mennek

 

Az Európai Madármegfigyelő Napokhoz (EMN) csatlakozott a Zrínyi Miklós Általános Iskola természetbúvár csapata idén is. Az EMN-t a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben, azóta minden évben több tucat ország több 10 ezer madár- és természetkedvelője vesz részt rajta. Magyarország az elmúlt években mindig valamelyik dobogós helyen végzett a megfigyelési helyszínek vagy a megfigyelt fajok számát tekintve.
A zrínyis diákok és felnőttek a Rákos-patak valamelyik szakaszát derítik fel immáron 12. éve. Tegnap, október 6-án, a patak partján a Rákoscsaba utcától a Felsőrét utcai hídig figyelték meg a szombat reggel, illetve délelőtt ott látható madarakat. Természetesen ilyenkor nem csak a madarak rendkívül érdekes világa köti le a kiránduló természetbúvárok figyelmét, hanem a még most is sok szépséget rejtő növényvilág vagy éppen a gerinctelenek hihetetlenül nagy fajgazdagsága. Így felkerült a megfigyelési listára a most is virágzó szappanfű, őszirózsa, hólyagos habszegfű, a süntök, a komló, a spanyol házatlancsiga, a C-betűs lepke vagy éppen a legnagyobb futrinkafajunk: a bőrfutrinka egy példánya.
A patak folyásirány szerinti jobb oldalán egy kiépített befolyón keresztül sajátos állagú és szagú víz ömlik a patakba. Természetesen nem sikerült kideríteni, hogy honnan érkezik a folyadék, de a helyszínen végzett egyszerű kémhatás vizsgálatunk szerint a mérés 4-es pH fokozatot mutatott, amely a normálisnak mondott 7 körüli értéktől erősen a savas irányba történő eltérést jelzett.
Végezetül álljon itt a rákosmenti madarásztúra szombat délelőtti madármegfigyelésének fajlistája növekvő egyedszám szerinti sorrendben:
Feketerigó, egerészölyv, balkáni gerle, vörösbegy, fácán, barátposzáta, zöld küllő, dolmányos varjú, szajkó vagy mátyásmadár, széncinege, szarka, tőkés réce, nagy tarkaharkály és meglepő módon legnagyobb egyedszámban az örvös galamb.
Megfigyeléseinket természetesen elküldjük a Magyar Madártani Egyesület részére is, ahol összesítik a szombati és vasárnapi eredményeket. Kerületünk e távolinak tűnő része nagyon sok szépséget és természeti érdekességet rejt, vagy éppen mutat meg az arra járóknak. Vigyázzunk a még meglévő természeti értékeinkre!

Petrőczy Tibor