Mustkészítés a Csillagszem Óvodában

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Aki kíváncsi, hamar  megismeri a mustkészítés fortélyait

Idén először – de nem utoljára – szerveztünk mustkészítést, szőlőpréselést a Csillagszem Óvodában. Ezt az őszi, élménydús tevékenységet a szőlő beszerzése előzte meg. Néhány csoport a közeli piacon vásárolta meg a préselésre alkalmas „borszőlőt”, de a szülők segítségére is szükség volt, hogy összegyűljön a megfelelő mennyiség.
Szeptember 19-én délelőtt, gyönyörű őszi napsütésben hordtuk ki az udvarra a szőlővel megrakott kosarainkat.
Az ILEX-KERT Kft. kedves munkatársai biztosították számunkra a mustkészítés fontos kellékeit a darálót és a szőlőprést és az elmaradhatatlan szaktudásukat!
A gyerekek aktívan segédkeztek a szőlő darálásában, ami meglepően könnyen ment még a kisebbeknek is. Ezután következett a mustkészítés, a szőlőprés segítségével.
Mindenkinek nagy élmény volt látni, hogy mennyi finom, vitaminokban gazdag, piros szőlőlé folyik ki a présből. A jó szőlőtermésnek köszönhetően folyamatosan teltek az üres kancsók, és a gyerekek poharai. „Munka” közben sokat énekeltünk, verseltünk, néhányan még táncra is perdültek.
Szinte kivétel nélkül minden gyerek megállapította, hogy ez a must sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt dobozos szőlőlé.
A Süni csoport néhány méterrel arrébb a leszemezett szőlőt aszalógépbe rakta, hogy később nagyon finom mazsolát csipegessenek, vagy a süteményüket ízesítsék vele.
Az ovisok sokrétűen megismerhették ezt az egészséges őszi gyümölcsöt és annak felhasználási formáit.
A szüret mindig is fontos jeles napnak számított emberek életében, hiszen ilyenkor tudták betakarítani az egész éves munkájuk gyümölcsét. A mai, lakótelepen élő gyerekek azonban már nagyon ritkán találkoznak ezekkel a szokásokkal. Ezt az élményt igyekeztünk biztosítani gyermekeink számára ezzel a tartalmas délelőtti programmal.
Köszönjük az Ilex-kert Kft. munkatársainak, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy óvodásainknak ilyen élményben legyen részük!  
                                                                                          Csillagszem Óvoda