Váratlan darázstámadás vetett véget a mai csabai családi napnak

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Percekkel a kezdés után nem várt véget ért a mai családi nap Rákoscsabán. A darazsak jöttek, a rendezvény résztvevői mentek. (A darazsak látványképe illusztráció – a szerk.)   
 
Virág Mihály képviselő ünnepi köszöntőjére már nem kerülhetett sor ma, szeptember 15-én délelőtt a Tizenhetedik Online által is többször közzétett Csabai Szüret – Családi Nap című rendezvényen Rákoscsaba szélén, az M0 melletti frissen kaszált területen. A lovaskocsik felvonulása után a Napsugár Óvoda Őzike és Cica csoportjának bemutatója éppen zajlott, amikor a műsorban fellépő óvodás testvérét szüleivel megtekinteni érkezett Jancsó Mártonka feljajdult. Ő volt a váratlan darázstámadás első „áldozata”. A fején két helyen és a fülén csípték meg a darazsak.
 
A következő pillanatban drámai képsoroknak lehettek tanúi a résztvevők. Elérték a fullánkosok a rendezvény két szervezőjét, segítőjüket, Domokos Lajost, akinek a fején húsz-huszonöt csípés keletkezett egyik pillanatról a másikra. A Monte Vigo Szabadidő Centrum lovának a farkán fürtökben lógtak a darazsak, a többiek az állat testét lepték el, és szúrták, ahogy tudták. Arrébb egy kiskutya testét borították be a darazsak, gazdája belevágta az állatot az itatódézsába, hogy elűzze a támadókat. A közeli Noé Állatotthonból érkező telefonokból lehetett tudni: föntről úgy látszott, hogy a megbolydult darazsak felhőszerűen gomolyogtak.
Imre László, a Gregor Iskola tanára, aki korábban méhészkedéssel is foglalkozott, a krízis elmúltával részben feltárta a darazsak fölbe épített fészkét, amelynek ökölnyi kijáratán át indultak támadásba a dongók. – Akár ezren vagy még többen is kirepülhettek, a többieknek a földalatti bázis védelme a feladatuk. A darázskolóniák augusztus-szeptemberre érik el legnagyobb létszámukat, az egyedek ilyenkor a legfejlettebbek. Ez a fészek is hatalmas, a múlt héten ástam ki egy másikat, annak nyolc kiló volt a súlya, formája pedig leginkább hatvan-hetven centiméter átmérőjű gömbre hasonlít. Ilyen óriás fészkekkel az előző években nem találkoztam – mondta a bátor szakember, aki az akciója során maga is több mint ötven – összeszámolta – darázscsípést szenvedett el. A mentők őt is ellátták, mint ahogy minden érintettet.
 
\"\"
 
Dunai Mónika a rendőrség képviselőjével egyeztet. Virág Mihály a szervezőkkel: Hajnal Csillával és a Monte Vigo egyik vezetőjével, Szilágyi Csillával tárgyal az aktuális tennivalókról. Urai voltak a helyzetnek. Háttérben a gyorsan helyszínre ért mentősök.
 
Az első darázscsípéstől számítva pillanatok alatt megváltozott a rendezvény képe. A riasztott mentők percek alatt a helyszínre érkeztek, és megkezdték a elsősegély nyújtását. A szúrásra érzékenyebbeket egy mentőautóban külön kezelték. Kritikus egészségügyi állapotukat a mentősök szakszerűen ellátták, majd biztonsági okokból a Bajcsy Kórházba szállították őket.   
A rendezvény biztosítását ellátó Atalian Security emberei a baj észlelése után percekkel lezárták a kritikus, fészek közeli területet. A két csabai önkormányzati képviselő, Dunai Mónika és Virág Mihály, a rendezvény szervezői, a kerületi művelődési házak vezetői, munkatársai végig kézben tartották a mentés irányítását. Kiérkezett a helyszínre Riz Levente polgármester és Horváth Tamás alpolgármester is, hogy amennyiben szükséges, beszálljanak a mentésbe. A Fővárosi Katasztrófavédelemi Igazgatóság illetékese pedig rövid úton lefújta a rendezvényt, további garanciát nem látva az egész naposra tervezett eseménysorozat biztonságos lebonyolítására.
Ott volt a rendezvényen Lukoczki Károly, ellenzéki önkormányzati képviselő is, aki érdeklődésünkre – mindenekelőtt – mély együttérzésének adott hangot a sérülést szenvedett szervezőkkel, résztvevőkkel. Jobbulást, mielőbbi felépülést kívánt nekik – a Tizenhetedik Online nyilvánosságát felhasználva. Elmondta, vis major jellegű váratlan esemény zavarta meg a rendezvényt, amelyre nem lehetett felkészülni. Ennek ellenére a szervezők példásan jártak el, tudták a dolgukat, s szemmel láthatóan mindent elkövettek azért, hogy sérülteket gyorsan ellássák, illetve megelőzzék, hogy többeket is megtámadjanak a darazsak, hangsúlyozta Lukoczki.
Jancsó Tamás, a kőrösi harmadik osztályos kisdiákja éppen kilépett a mentőautóból, mikor arra jártam. Szülei társaságában biztonságban érezte magát. Szívesen engedte, hogy a darázscsípés nyomán jócskán megdagadt fülét lefényképezzük. Ehhez szüleik is beleegyezésüket adták.
Az édesanya, Bai Gál Ilona elmondta, elégedett volt a kisfia ellátásával. A mentősök gyorsan és jól dolgoztak, a szervezők is mindent megtettek, hogy Tamáska minél előbb elsősegélyben részesülhessen.
 
\"\"
 
A három szúrást elszenvedett Jancsó Tamáskát – szülei kíséretében – a mentőautóba viszik elsősegélyre.

\"\"
 
A nagyra dagadt fülecske, rajta a szúrás jól látható helyével
 
A vis major esemény környékét egyébként legeltetésre használják. Mint Huszár Gábor, a lovardát is üzemetető Monte Vigo Szabadidő Centrum vezetője elmondta, a területet évente háromszor kaszálják. A legutolsó idei kaszálásra a kedden, szerdán, tehát a rendezvény előtti napokban került sor. A motoros fűkasza azon a területen is szép egyenletesen vágta le a gyomnövényeket, ahol – mint ma kiderült – a darazsak földalatti fészke rejtőzött. Akkor nem reagáltak az rovarok a zajra. Igaz, lódobogáshoz korábban már hozzászokhattak, hiszen a lovarda ménjei gyakorta legelésznek ezen a területen. Imre László úgy véli, leginkább a füst szaga, illetve a nyüzsgés hergelhette föl a darazsakat. A rendezvénynek része volt ugyanis a főzőverseny, amelyre hét csapat nevezett, hogy különféle ételeket készítsenek a Papp József, a piac közkedvelt húskereskedője által önzetlenül felajánlott harminckilónyi marhahúsból. A bográcsok alatt tényleg pattogott a tűz, a füst valóban bejárta a környéket, s nyüzsgés is volt jócskán, ez tagadhatatlan. Sok helyen – elsősorban vidéken, de jobb híján a nagyobb városokban is előfordul – ma is füsttel űzik el a darazsakat, ha észreveszik, hogy megtelepedtek a ház körül.      
A lényeg, a gyors, szakszerű intézkedéseknek köszönhetően nagyobb baj nélkül, végül is szerencsésen ért véget a rendezvény.
Remélhetőleg a kórházi kivizsgálásra bevitt szervezőket is hamarosan hazaengedik. 

Most kaptuk a friss hírt: a rendezvény két szervezőjét, akit a darázscsípések miatt a Bajcsy Kórházban ápoltak, hazaengedték.

A másik friss hír: Horváth Tamás alpolgármester arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a délutáni órákban sikerült találni egy vállalkozót – öt „szakember” előzőleg visszautasította a felkérést –, aki Szadáról utazott föl a helyszínre, szkafandert húzott, és sikeresen ártalmatlanította a darazsakat. Mint kiderült, két fészek is volt, egymástól mintegy ötven méterre. A szakember jelezte, ez arra utal, hogy a darazsak jól érzik magukat a talajban. Szerinte lehet még több ilyen fészek a területen, ezért ajánlatos mélyszántást tartani. Amíg ez nem történik meg, tilos a területen bármiféle közösségi rendezvényt szervezni. Ez mindenkinek a saját érdeke.

A szakember elmondta továbbá, nem közönséges darazsakat rejtett a föld, amelyeket kecskedarázs néven tart nyilván a szakirodalom, hanem német darazsak fészkeiről volt szó, amelyek igen agresszíven védelmezik a fészküket.