Mi a \”fene\” teszi tönkre a paradicsomot a kiskertekben?

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"
Postaládánkból

Szerkesztőségünk levelet kapott tegnap, amelyben Olvasónk egy, a kertjében jelentkező kártevő pusztításáról számolt be, kérve segítségünket.

\"\"
 
Hívatlan látogatók a paradicsombogyókon
 
„Tisztelt Szerkesztőség!
A házi kertünk paradicsom ültetvényét ellepték a fényképen látható bogarak.
Eddig úgy tudtam (és elmúlt 70 évben úgy tapasztaltam), hogy a
rothadáson kívül a paradicsomnak nincs kártevője. Most néhány nap alatt tönkre ment az egész! Hasonló problémát tapasztalnak néhány másik kertben is a
környékünkön. Egy szakember magyarázatával érdemes lenne közkincsé tenni, mi a fene ez?
Tisztelettel:
Zala Tivadar
Rákoskert,
Pásztorfalva utca

Szakértőnk válasza

A képek alapján az igazi kártételt gombabetegségek okozták. Érdemes lenne ez elszáradt növényrészeket eltávolítani, majd az épeket Ridomillal lepermetezni. A bogarakat fotóról nehéz azonosítani. Az könnyen megállapítható, hogy valamilyen crynoceris faj, talán a száraz időben egyre jobban terjedő olajos levélbogárról van szó. (Ha megfogjuk, olajos váladékot enged ki magából.) Ezzel én is gyakran találkozom a kertemben, főleg a karósbabon, de ritkábban a paradicsomon is. Egy másik hipotézisem szerint az Amerikában őshonos zygogramma sururalis tolakodott be kerületünkbe. Egyik kollégámnak a balatonrendesi kertjében már tavaly meggyűlt a baja ezzel a levélbogárral, amelyet Horvátországba telepítettek be, mint a parlagfű természetes kártevőjét, de bogár az országhatárokat nem vette komolyan. Feltételezem, hogy a paradicsomáért aggódó olvasónk nem termeli kertjében az antibiotikumon felnőtt generációk közutálatát elnyerő parlagfüvet – a fiatal koromban még értékes gyógynövényként tisztelt ambrosiát –, így annak rokonához, a paradicsomhoz költöztek be a hívatlan amerikai vendégei.
 
\"\"
 
Pusztítás a kiskertben
 
A bogárról pontosabb meghatározást nem tudok adni. Ezért inkább tanácsot adok ahhoz, hogy miképpen lehet kiirtani. Az EU szabályok miatt kivont Unifosszal 100%-os sikert biztosítana, de a termést a permetezés után csak 10 nap múlva lehetne jól megmosva fogyasztani. Tapasztalataim szerint 80-90%-os eredmény érhető el az EU-konform acetamiprid hatóanyagú Mospilan 20 SP szerrel, amely 4 grammos (!) csomagokban a kerületben is kapható, és az ezzel lepermetezett paradicsom bogyók 3-4 nap múlva ehetők. A Mospilan viszont annyira EU-konform, hogy 10 liter vízhez 1,2-1,5 grammot kell adagolni. Ha olvasónknak nincs patikamérlege, javasolom, hogy a tasakból próbáljon mokkáskanállal egy kartonlapon három egyforma kupacot kimérni (Egy kupac így kb. 1,33 gramm). Az egyik kupacot keverje a kiszórandó 10 liter vízhez, a másik kettőt pedig egy-egy gyufásdobozban tárolja a következő permetezésig. Szívből kívánom, hogy erre már csak a jövő évi paradicsom termésének védelmekor kerüljön sor.
Balla Gábor Tamás
Rákoscsaba-Újtelep