Eloltották a tüzet a Naplás-tónál

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Hatalmas lángokkal ég az aljnövényzet

Riz Vencel felvétele

Több hektáron gyulladt ki a bokros, fás aljnövényzet a főváros XVII. kerületében, a Naplás-tónál – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kisdi Máté hangsúlyozta, akár egy eldobott cigaretta is képes tüzet okozni, ezért óva intett mindenkit, hogy nyílt lángot használjon, főleg azokon a területeken, ahol tűzgyújtási tilalom van érvényben. Az MTI tegnap késő este kiadott tájékoztatásában Kisdi elmondta, eloltották a tüzet a Naplás-tónál.
Szerkesztőségünket Riz Levente polgármester értesítette szombaton kora délután a tűzről, aki szabadidős program keretében járt a környéken.
A lángok a Naplás út, Kerektói utca és a Hidasnémet Utca által határolt hatalmas területen, az úgynevezett Naplás bányák területén lobbantak fel. A riasztás nyomán nemcsak a tűzoltók, hanem a rendőrség és a Delta Polgárőrség munkatársai is azonnal a helyszínre érkeztek.
 
\"\"
 
Rendőrök, polgárőrök, az önkormányzat azonnal rendelkezésre állt, segítette az védekezést, az oltást
 
Ribai László, a XVII. kerületi tűzőrség parancsnoka a Tizenhetedik Online érdeklődésére elmondta, összesen mintegy negyven tűzoltó vett részt az oltásban. Több kerület tűzoltói mellett a Rózsadombi és Zuglói Önkéntes Tűzoltó Egyesület is küldött erősítést. Vízsugárral, habbal egyaránt oltottak.
A tűz méreteire jellemző, hogy az ötös fokozatú skálán a négyes szintet érte el.
A lángok a Naplás út felől a lovarda irányába pusztítottak, odáig azonban nem értek el. Az állatokat már kora délután kitelepítették. Egy melléképület tetőszerkezete viszont megégett. Az épületben nem tartózkodott senki, gazdája – a környékbeliek elmondása szerint – hulladékfelvásárlással foglalkozik.
 
\"\"
 
Oltás vízzel…
Riz Vencel felvétele
 
\"\"
 
… és habbal
 
A szirénázásra, a füst gomolygására figyelt föl a közelben lakó Horváth Tamás alpolgármester, aki a vészjelekre nyomban a helyszínre indult. Motorkerékpárjával percek alatt több karton ásványvizet szállított a helyszínre, ezzel is segítve a tűzoltók munkáját.
 
\"\"
 
Zsöllye…
 
A káresemény már-már elmaradhatatlan velejárója, hogy a tűz észlelése után nem sokkal főleg a Hidasnémet utca felől komoly számban indult el a lakosság a tűz felé nézelődni. Mint Horváth Tamás elmondta, a „katasztrófaturisták” gyakran nehezítették a mentést. A hatalmas füst azzal a veszéllyel is fenyegetett, hogy a bámészkodók között is rosszul lesz valaki, s a mentési kötelezettségek így megoszlódhatnak.
Személyi sérülésről a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének nincs tudomása.