Képzőművészeti tábor Dévaványán

\"\"

\"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

Indulás előtt a táborozók.
Fotó: Babusa Niki
A Sárréten fekvő Dévaványán, a Kurucz Portán korszerűen felújított, eredeti bútorokkal berendezett parasztházban Rontó Szilvia vezetésével hat éve működik kézműves -és pihenőtábor. A gyerekek gyalogos, illetve lovas-szekeres kirándulásokon (Körös-Maros Nemzeti Park Réhely Látogatóközpont, túzokrezervátum), kézműves foglalkozásokon vesznek részt (pl. agyagozás, vessző -és szalmafonás, csuhéból bábuk és dísztárgyak készítése, nemezelés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés, bőrözés), helybéli kézműves mestereket látogatnak, strandolnak és játszanak.
 
A táborba a Diadal Úti Általános Iskola hét és tizenkét éves diákjai mentek el, összesen 14-en. A tábort dr. Piláth Károly képviselő és Horváth Tamás Rákosmente alpolgármestere támogatta. Képzőművészeti vezetők: Babusa János szobrászművész és Katona Piroska tanítónő.
A tábor alatt festészettel, szobrászattal, grafikával és tervezőgrafikával foglalkoztak a gyerekek. Többféleképpen megörökítették a falusi környezet sajátosságait. Tanulmányrajzokat készítettek állatokról, ezeket szobrászati technikával megmintázták. A közeli réten virágokat tanulmányoztak, ezek alapján agyagból plakettet készítettek, tájképet festettek és kiállítási plakátot terveztek. A házban fellelhető virágmotívumok tanulmányozása után saját motívumot terveztek.
 
\"\"
 
Tanulás közben
 
Dévaványa nevezetességét, a katolikus és református templomtornyot grafikusan és mintázással is megörökítették. A Bereczki Imre Múzeum és Kiállítóházban megismerkedtek az ősi mesterségekkel.  A tábor végén a legszebb munkákból kiállítást rendeztek, Dévaványa a mi szemünkkel címmel. A kiállítás védnöke Papp Tibor, Dévaványa polgármestere. A kiállítás támogatói a XVII. kerületi Rákosmente Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, a Kurucz Porta, valamint a Bereczki Imre Múzeum és Kiállítóház.


\"\"
 
Papp Tibor polgármester, Babusa János és Katona Piroska a kiállításon