Halhalál a Merzsén

\"\" \"\" \"\"

\"\"

Szomorú látvány

Június elején, mikor Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kilátogatott a Merzsére, arról is szó esett, hogyan lehetne megőrizni a mocsár vízszintjét.
– Gondolni sem mertünk volna arra, hogy alig egy hónap múlva a fenti látvány fogadja majd a látogatókat, amelyeket ma, július 6-án rögzített a kamera – mondta Szabó Tiborné képviselő. – Hetek óta aggódva figyeltük, hogyan zsugorodik a víztükör.
A nagy hőség és a csapadékhiány  szívszorító következménnyel járt. Egyik napról a másikra egyszerre eltűnt a víz, a meder mélypontján kishalak ezrei pusztultak el.
 
\"\"
 
Száraz lábbal a túlpartra

Három évvel ezelőtt már történt hasonló. Akkor is száraz lábbal lehetett sétálni a mederben. Eltűntek a vízimadarak, teknősök, halak. Megszűnt az életterük. Sok időbe tellett, mire a természet megpróbálta helyrehozni a látszólag helyrehozhatatlant. A víz hiánya az erdei állatok megmaradása szempontjából is aggasztó. A vadak a növényhajtások elfogyasztásával csak rövid ideig képesek fedezni az ivóvíz hiányát. Komoly feladat hárul a vadásztársaságra, hiszen az itatásról így nekik kell gondoskodni. S az előrejelzések szerint, még elég sokáig, mivel kiadós csapadék egyelőre nem várható.  S hogy mi a megoldás? Van, aki a mesterséges vízutánpótlásra esküszik a fúrt kutakból. Készült erre tanulmány is.
– Szeretnénk a szakembereket közös gondolkodásra invitálni, hogy hosszú távra születhessen megnyugtató megoldás erre a problémára – hangsúlyozta Szabó Tiborné.