Ibolya (Szerkesztőségi jegyzet)

\"\" \"\" \"\"
 
Vadakat fényképező, rejtett kamera fotózott le véletlenül egy osztrák politikust, miközben egy karintiai erdőben szexelt – írja a Telegraph nyomán a június 18-i hvg.hu. A politikus – akinek a nevét a Telegraph beszámolója szerint nem hozták nyilvánosságra – a karintiai erdő egyik olyan szegletében szexelt, ahol a vadállatok megfigyelése céljából mozgásérzékelőkkel ellátott kamerát állítottak fel. A kamera nemi aktus közben fényképezte le a politikust, aki egyes jogi szakértők szerint akár tetemes kártérítésre is számíthat, ha bebizonyosodik, hogy a titokban, tudta nélkül készült felvételekkel megszegték a magánélethez való jogát.
Eddig a friss hír. S hogy ez miként kerül a Tizenhetedik Online hasábjaira? Netán házunk táján is szexszelnek a politikusok a susnyásban, amiről a vadkamera felvételt készített?
\"\"Nem.
Nem azért nem, mintha a susnyás, mint helyszín, bárki számára érinthetetlen lenne a szerelmeskedésre. Talán tudna is erről mesélni Szabó Tiborné, aki képviselői feladatainál fogva rendszeresen járja a Merzsét, s nem egyszer – pusztán közlekedésével – akaratlanul is meg-megzavart már elmerült állapotban lévő emberpárokat, amit kellően röstell is. Ám hogy az eseményekről vadkamerával felvételt készítsenek, az kizárt, hiszen ilyen költséges technika üzemeltetésére még a városrészen belül sem mindig futja, nemhogy ágas-bogas külterületeken.
Politikusok szexügyei azonban nem most kerültek először a lapok hasábjaira. Emlékezhetünk például Monica Lewinsky esetére Bill Clinton amerikai elnökkel. Az ifjú hölgynek saját bevallása szerint másfél év alatt összesen kilencszer volt szexuális kapcsolata az elnökkel. Nem a susnyásban, igaz, hanem az elnöki dolgozószobában. De emlékezhetünk a nagytermészetű IMF vezér, Dominique Strauss-Kahn egy évvel ezelőtti New York-i szállodai kalandjára a szobalánnyal, akit a Wikipédia leírása szerint Kahn fellációra akart kényszeríteni. Vagy itt vannak Silvio Berlusconi, olasz miniszterelnök történetei, aki egy lehallgatott telefonbeszélgetésben például arra panaszkodott, írta a brit Guardian, hogy a Pápával és Gordon Brown brit miniszterelnökkel tervezett találkozói megzavarják a csajozását. Más alkalommal azzal dicsekedett, hogy előző este tizenegy nő állt sorban a hálószobája előtt.
A politikusi szexualitás idehaza sem kerülte el a nyilvánosságot. Emlékeznek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök államtitkárának 2007-es bejelentésére: "Szetey Gábor vagyok. A Magyar Köztársaság kormányának személyügyi államtitkára. Hiszek Istenben, a szeretetben, a szabadságban és az egyenlőségben. Magyar vagyok és európai… Társ, barát, néha ellenfél. És meleg."
És akkor most lássuk, hogy kerül a csizma az asztalra! A lekamerázott erdei légyott a Tizenhetedik Online-ra? 
Örömmel jelentjük: Adorján Tibor szerelmes lett! Hogy ő kicsoda?
Az az egykori hajléktalan, akit – más sorstársával egyetemben – idén februárban, a mínusz tíz fokos hidegben meglátogatott a kerület segélycsoportja az 526. sor mellett lévő kiserdőben. A szerelemből házasság, az öt éve tartó erdei „romantikából” pedig – hozományként – normális lakás lett Kőbányán.
Arról nincs hír, hogy kapcsolatuk hajnalán az újasszony meglátogatta-e Tibort a hajléktalan erdei hajlékában. Napjainkban azonban hiába próbálkoznának visszatérni ide a „fiatalok” egy kis ibolya-keresgélésre. Koszorúsné Tóth Katalin képviselő és csapata rendszeres erdei takarításuk során fölszámolta a kunyhót, az összes természetbe nem illő tartozékával együtt. A kiserdő szegletében így most már legfeljebb a tisztaságot, a rendet lehetne lekamerázni.
Üdítő érzés fölfedezni, ha az egyéni és a közösségi érdek ilyen látványosan egybeesik.
Lám, így is lehet tenni az egyéni és közösségi érdekek egyidejű, kölcsönös szolgálatának előmozdításáért.
Kedves Olvasó!
Még csak június van!
Előttünk a nyár!
Hajrá!
Horváth K. József