Rendőrségi hírek – június 11.

\"\" \"\" \"\"
 
Rákosmente szolgálatában
 
A rákosmenti Rendőrkapitányságra egy 57 éves nőt és egy 34 éves férfit állítottak elő, akik a közvetlen telekszomszédjukkal keveredtek szóváltásba. Korábbi valós, vagy vélt sérelmeiknek úgy adtak „nyomatékot”, hogy a sértett utcai kerítését megrugdosták, illetve ismeretlen eszközzel feszegették. A garázdaságot elkövető személyek 25.000.- forintnyi kárt okoztak a szomszédjuk kerítéselemeiben.
 
A kerület járőrei a Rendőrkapitányság épülete előtt egy ismeretlen személyazonosságú 50 év körüli férfit találtak, akinek hasán szúrt sérülés volt látható. A kiérkező mentő a személyt életveszélyes sérülés gyanújával, az Országos Baleseti Intézetbe szállította orvosi ellátásra. A kórházban – a rendőrnyomozók kérdésére – a sértett elmondta, hogy 4 ismeretlen férfi leszólította, őt azzal, hogy tüzet kérnek tőle. Mivel a sértett nem dohányzik, ezért elutasította a kérést, melynek következtében a „galeri” bántalmazni kezdte. Az elkövetők, a földön fekvő, hason szúrt áldozattól elvették mobiltelefonját.

A rákosmenti rendőrök egy 30 éves férfit fogtak el a Pesti úti hipermarketben. A rendőrkapitányságra előállított személy a ruházatába rejtve 2 db mobiltelefont kísérelt meg – az áruvédelmi eszköz eltávolításával – ellopni. A lopási kár 58.752.- forint.


Egy 37 éves rákoscsabai lakos tett bejelentést a rendőrségen, miszerint az egyik éjszaka a háza előtt az utcán szabályosan parkoló tehergépkocsija illetve az udvarán lévő fészer is kigyulladt. A helyszínre kiérkező lánglovagoknak a tüzet hamar sikerült megfékezniük, így emberi életben kár nem keletkezett. Az elsődleges tűzvizsgálati eredmények alapján megállapítást nyert, hogy a tűz keletkezésénél emberi szándékosság tapasztalható. A gépjárműben, illetve a melléképületben 2,6 millió forintos kár keletkezett.

Egy ismeretlen személy Rákoshegy egyik közúti kereszteződésében – közlekedési nézeteltérésüket követően – egy kerületi lakost bántalmazott. Az elkövető személy, mint aki jól végezte a dolgát, a helyszínről „angolosan” távozott.

Bűnügyek, melyekből okulhatunk, tanulhatunk
 
Egy kerületilakosbejelentése alapján ismeretlen tettessel szemben indult eljárás kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt. A szemtanú a Ferihegyi út és a Katlan utca között lévő erdős területen fedezett fel egy ágyást, melyben szakszerűen gondozott, félig a földbe ásott 23 db papír anyagú virágcserépben, kb. 8-10 cm magasságú kábítószer gyanús növénypalánta volt. Ezúton kérjük a kerület lakosait, hogy ha ehhez hasonló gyanúsnak vélt helyszínt találnak semmi esetre se változtassák meg, a „gyomnak” vélt növényeket a földből ne húzzák ki, hanem haladéktalanul értesítsék a rendőrséget!

A kerületi Rendőrkapitányságon egy rákoscsabai lakos tett bejelentést ismeretlen tettes ellen, aki a kertes családi háza előtt lévő virágágyásból szakszerű kertmegmunkálási módszerrel kiásta 3 db tujáját. A lopási kár: 13.000.- forint.

Feljelentést tett egy dühös asszony, mert ismeretlenek autójának egyes elemeit összekarcolták. Kerületünk egyik óvodája előtti utcai parkolóban állította le a 3 éves Ford típusú személygépkocsiját, amíg a közelben az aktuális ügyeit intézte, amikor 35 percnyi távollét után a személygépkocsijához visszaérkezett azt tapasztalta, hogy annak bal oldali első és hátsó ajtaját, a bal oldali első kerék fölötti karosszéria elemét ismeretlen „jóakarója” megrongálta, ismeretlen eszközzel vagy tárggyal azokat összekarcolta. A rendőr kollégák az esetnek megfelelően azonnali adatgyűjtésbe kezdtek, melynek során több személyt is meghallgattak, hátha valaki látott/hallott valamit az elkövetés körülményeire tekintettel. A délutáni órákban az adatgyűjtés során megállapítást nyert, hogy a sértett személy 4 éves kislánya volt az elkövető, aki az anyukája gépkocsiján a rongálásokat elkövette. Az ügy a szerencsés fordulatnak köszönhetően lezárásra kerülhetett.

Egy idős – 90 éves – hölgyértesítette a kerületi Rendőrkapitányságot, arról, hogy rákoscsabai házának udvarában 3 ismeretlen nő – engedély nélkül – tartózkodik. A ház tulajdonosa határozott felszólítással a háza udvarának elhagyására szólította fel őket. Az esetet követően rövid időn belül, – nem messze az előző helyszíntől – Rákoshegy egyik utcájában lévő családi ház 60 éves hölgy tulajdonosától érkezett bejelentés, miszerint a háza előtt 3 ismeretlen nő „gyanúsan nézelődik”. „Trükkös lopás előkészületére”, vagy „besurranásos lopásra előkészületére” gyanakodva, a járőrök rövid időn belül a megadott rákoshegyi címre siettek, és ott igazoltatták a helyszínen lévő „hölgykoszorút”, akik a rendőrök kérdéseire elmondták: „csak” vasat gyűjteni jöttek erre a területre.A rákoscsabai lakos részéről újabb bejelentés érkezett, miszerint egy kulcscsomót és ismeretlen szerszámot talált portáján. A kiérkező rendőr a szerszámról megállapította, hogy a kertkapuk, vagy a lakások bejárati ajtóinak zárszerkezetének erőszakos felnyitására alkalmas eszköz.

Közúti baleset
 
2012. június 3-án délután egy 25 éves kerületi lakos által vezetett személygépkocsival a Bujákhida utcából, a Pesti úti kereszteződésbe kívánt behajtani, eközben nem vette figyelembe az ún. „jobbkéz-szabályt”, így a jobbról érkező kerékpárossal ütközött. A két jármű ütközése következtében az idős hölgy a személygépkocsi szélvédőjére ráesett s betörte azt. A gépkocsi vezetője azonnal kérte a hölgyet, hogy várja meg a rendőröket, de a hölgy e kérés ellenére a helyszínről önszántából távozott.
 
Rákosmenti heti sebességrekord

Az év 22. hetének gyorshajtója Opel gépjárművével a Liget soron – a megengedett 50 km/h helyett – 86 km/h-s sebességgel száguldott. A gyorshajtást a rákosmenti rendőrök 45.000.- forintnyi helyszíni bírsággal jutalmazták, valamint egy helyszínen készült fotóval is megörökítették.


Felhívjuk a kerületi lakosok figyelmét arra, hogy a kertes családi házak bejárati kapuit, a kertben lévő, vagy az utcafrontra nyíló garázsajtókat, a családi házak földszinti és emeleti teraszok erkélyajtóit, a földszinti és emeleti szobaablakokat, valamint a paneles lakóházak kör-, vagy függőfolyosóira nyíló lakásaik bejárati ajtóit soha ne hagyják nyitott állapotban!
A kertes családi házaik udvarán vagy a kertes házak földszinti szobáiban soha ne hagyjanak őrizetlenül értékeket – készpénzt, ékszereket, fényképezőgépet, videó kamerát, nagy értékű műszaki berendezéseket! Az értékeik felelős védelmére még nagyobb figyelmet fordítsanak! Gondoskodjanak az ingatlanjaik vagyonbiztonságáról! Lehetőleg szerint betörés és vandálbiztos, 8-10-12-ponton záródó acélbetétes bejárati ajtó felszerelésével. Ezzel a biztonsági ajtóval nagymértékben megóvják saját és hozzátartozóik élet és vagyonbiztonságát, megnehezítve a betörők munkáját a lakásba való bejutáshoz!

 
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy sürgős rendőri intézkedést igénylő bejelentéseiket – az általános segélyhívó számokon kívül – megtehetik a 253-2340 illetve a 253-2312-es telefonszámokon is, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni!