Újabb sószoba-avatás a gyerekek egészségéért

\"\" \"\" \"\"

\"\"

A sószobát hamar fölfedezték a gyerekek. Ezúttal a képviselők is eltöltöttek néhány vidám percet a fehér „homokban” a csemeték és a Rákoscsabai Polgári Kör két vezetője, Domonkos Lajosné és Nyerges Gyuláné Julianna társaságában. A civil és önkormányzati összefogás eredménye ez a hasznos létesítmény.
 
Átadták Rákosmente ötödik önkormányzati fenntartású gyermekintézményben működtetett sószobáját a Mézeskalács Óvoda Rákoscsabai utcai tagóvodájában ma, június 7-én.
A fejlesztés a Rákoscsabai Polgári Kör kezdeményezésére és nagyobb részt anyagi támogatásával készült el. A másfél millió forintos létesítmény árából egy millió forintot a személyi jövedelemadó felajánlások 1 százalékos támogatásaiból a polgári kör bocsátott rendelkezésre, a többit az önkormányzat – többnyire képviselői hozzájárulásokból – tette hozzá. Jelen volt az eseményen Dunai Mónika, Horváth Tamás és Virág Mihály, akik mindhárman segítették e fontos egészségmegőrző, gyógyító cél megvalósulását.
 
\"\"
 
A Virtuoso együttes „pódiumát” az óvoda bejáratánál alakították ki
 
Riz Levente polgármester avatóbeszédében kiemelte, az önkormányzat számára megkülönböztetetten fontos a gyerekek egészsége. Az erre szerveződő, civilekkel való összefogás révén most egy nagy lépést lehet tenni abba az irányba, hogy egészségesebbek legyenek az idejáró vagy a sószobát rendszeresen felkereső gyerekek. A sós levegő jó a felső légúti betegségek megelőzésére, illetve arra is, hogy a már megbetegedett gyerekeket kezelni lehessen e speciális klímájú helyiségben. A lengyel Wieliczka sóbányáiból, a Holt tenger környékéről és a Himalájáról is hoztak sót a helyiség feltöltéséhez. Egyszerre 10-12 fős csoportokban használhatják a gyerekek.
A polgármester kiemelte, a Rákoscsabai utcai épületet két évvel ezelőtt vásárolta meg az önkormányzat, majd felújította, száz fővel növelve a városrész óvodai helyeinek számát. Az óvodák, bölcsődék minél jobb felszereltségéhez a sószobák is mindinkább hozzátartoznak.
Az avatás előtt a jelenlévők meghallgatták a Virtuoso együttes vérpezsdítő muzsikáját. A zenekar tagjait a Csillag születik című tévéműsorból ismerhetünk közelebbről. A hegedűvirtuózok XVII. kerületi kötődésűek, gyermekeik a Mézeskalács és a Hófehérke Óvodába járnak.