Tíz álláshely várja a parkgondozó-tanulókat

\"\" \"\" \"\"
 
\"\"
 
Riz Levente tájékoztatóját tartja
 
Az ingyenesen elérhető, szakmát adó képzések közül ma, június 5-én megkezdődött a parkgondozó tanfolyam a Vigyázó Sándor Művelődési Házban, melyet Riz Levente, Rákosmente polgármestere nyitott meg.
Magyarországon az egyik legnagyobb gazdasági problémát az alacsony aktivitási ráta jelenti. Európában az aktív korú emberek 65 %-a, az Egyesült Államokban 75 %-a, Kínában 85 %-a dolgozik, míg Magyarországon 2002 és 2010 között 55%-ra csökkent a foglalkoztatási arány. Ez Málta után a második legrosszabb egész Európában. A mostani kormányzat egyik legfőbb törekvése, hogy ezt a folyamatot megállítsa, megfordítsa. Cél hogy mindenki, aki munkaképes, jusson munkához és dolgozzon Magyarországon. Rákosmente Önkormányzata e szándékkal összhangban valósítja meg „Szociális célú városrehabilitáció Rákosmentén” című uniós pályázatát, amelynek fontos része a XVII. kerületben élők munkaerőpiaci helyzetének javítása, foglalkoztatásuk elősegítése. 
A parkgondozói képzésen 30 fő vesz részt, számukra Rákosmente Önkormányzata biztosította a szükséges ingyenes orvosi vizsgálatokat, a 12 alkalmas OKJ-s parkgondozó tanfolyamon való részvételt és végül egy szakmai vizsgát, amit 2012 szeptemberében tehetnek le a résztvevők. A jelentkezők számára a teljes képzés költségmentes. Rákosmente Önkormányzata a parkgondozó tanfolyam levizsgázott tanulói közül 10 fő számára új munkahelyet hoz létre.
A parkgondozó tanfolyam keretében a résztvevők növénytelepítési előkészítő tevékenységeket végeznek, növényápolási technikákat sajátítanak el, megtanulják a virágágyültetést, a gyepesítést és a parkfenntartási gondozási munkát. A tanfolyam 2012. szeptember 5-ig tart, egy írásbeli és szóbeli vizsgával zárul. Az elméleti órák mellett a kerület zöldterületein, parkjaiban gyakorlati tudást is szereznek a résztvevők. A tanulók modulokban sajátíthatják el a tananyagot, ami azt jelenti, hogy modulonként több tantárgyat tanulnak és mindegyikből vizsgáznak, majd az egy modulon belüli tárgyakra összesített osztályzatot kapnak. A képzés során 4 modul teljesítése felel meg a követelményeknek és jelenti a sikeres vizsgázást.
 
\"\"
 
A tudás a változtatás alapja. Harmincketten éltek az ingyenes oktatáson való részvétel lehetőségével.
 
A „Szociális célú városrehabilitáció Rákosmentén” című pályázat keretében a parkgondozó tanfolyam mellett Rákosmente Önkormányzata álláskereső tréninget, tanulástechnikai tréninget indított, valamint számítógép adatkezelői tanfolyamot, irodai asszisztens szakképzést és nyári diákmunkát biztosít az akcióterületen élő rákosmenti lakosok részére.