Rendőrségi hírek – Május 26.

\"\" \"\" \"\"
 
Példaértékű összefogás
 
Május 12-én éjszaka folyamán a rákosmenti Delta Polgárőrség munkatársai – járőrszolgálat teljesítése közben – a Rózsaszál utcai játszótér ellenőrzése alkalmával egy fehér színű Volkswagen típusú személygépkocsi keltette fel figyelmüket. Az autó utasai a járőrszolgálat közeledésére gyanúsan kezdtek el viselkedni, majd elhajtottak a helyszínről. A polgárőr járőrök arra a következtetésre jutottak, hogy felmerülhet kábítószer-birtoklás és árusítás gyanúja, ezért értesítették a kerületi rendőrkapitányság ügyeletét. A közös járőrözés eredményeként a Kucorgó térnél megállították a gyanús gépjárművet, majd a rendőrjárőrök intézkedés alá vonták az abban tartózkodó személyeket. Az autó átkutatása során kábítószer gyanús anyag is elő került, ezt követően az elkövetőket a kerületi rendőrkapitányságon előállították.
 
Rákosmente szolgálatában
Százmillió forintos kárt okozott az a férfi, aki vezetékes telefonokra olyan elektromos szerkezetet szerelt, amelyek aztán rövid idő alatt horribilis összegű számlákat generáltak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. kerületi Rendőrkapitánysága különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, valamint magánokirat-hamisítás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást M. József ellen.
A nyomozás egy budapesti férfi feljelentése alapján indult, aki arról számolt be, hogy egy internetes hirdetés nyomán kizárólag adattovábbításra vonatkozó telefonvonal használatbavételi szerződést kötött egy gazdasági társaság nevében eljáró, Kovalits Gáborként bemutatkozó személlyel. Az elkövető a gyanútlan férfi lakásán használt vezetékes telefonvonalra vonatkozó használatbavételi szerződést ajánlott 400.000 forint/hónap ellentételezés fejében, majd a szerződés aláírását követően a vezetékes telefonra egy készüléket szerelt fel. A sértettnek gyanússá vált az ügylet, és másnap tájékoztatást kért szolgáltatójától. Ekkor derült ki, hogy a felszerelt készülék alig egy nap alatt több mint 1.000.000 forintos forgalmat generált. A becsapott férfi ezután tett feljelentést. A XVII. kerületi nyomozók elfogták a sértett lakásán ismételten megjelenő csalót, igazoltatása során kiderült valódi személyazonossága is. M. József gépkocsijából különböző iratok, biankó szerződések, valamint a korábban lefoglalt készülékkel megegyező szerkezetek is előkerültek. A kirendelt informatikus szakértő előzetes véleménye szerint az M. József által felszerelt készülék egy olyan elektromos szerkezet, amely máshonnan vett jeleket nem továbbít, de alkalmas előre beprogramozott számok folyamatos újrahívására. A készülék az előre beprogramozott emelt díjas számok folyamatos újrahívásával rövid időn belül hatalmas összegű telefonszámlákat generál. A nyomozás adatai szerint M. József terhére további két, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény is róható. A nyomozó hatóság előtt jelenleg ismert három csalás során több mint 100 000 000 forint kár keletkezett. Az illetékes bíróság  M. József házi őrizetét rendelte el. Az eljárás eddigi adatai szerint alappal feltehető, hogy M. József korábban hasonló módszerrel többeket is becsapott.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy akinek sérelmére hasonló módszerrel bűncselekményt követtek el, hívja a 253-2340 illetve a 253-2312-es telefonszámok bármelyikét, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (h-cs:8.00-16.00, p:8.00-13.00), a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.
***
 
A Madártelepen történt, hogy egy ott lakó férfi barkácsolás közben lyukat fúrt a garázs álmennyezetébe – kis híján közveszélyt okozva – hiszen gondatlan tettének következményeként kifúrta a nyomás alatt lévő gázvezetéket. A veszélyhelyzetet a helyszínre kiérkező tűzoltók és a Fővárosi Gázművek munkatársai hárították el, akik a gázvezeték utcai szelepét elzárták.
 
Egy középkorú kerületi lakos a Pesti út egyik áruházból akart – táskájába rejtve – eltulajdonítani egy üveg vodkát, 1.490.- forint értékben.
 
Családon belüli erőszak esetében kellett eljárniuk a kerület rendőreinek, miszerint egy Rákosmentén élő 27 éves kismamát – terhességének 14. hetében járva – férje bántalmazta. Az áldott állapotban lévő nő 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
 
A rákosmenti rendőrök egy 57 éves kerületi férfinél alkalmaztak biztonsági intézkedést, aki a feleségével történt vita után akart öngyilkos lenni oly módon, hogy az Aranylúd utcai MÁV őrház mellett a sínekre feküdt. A vasúti pályáról egy segítségére siető állampolgár lehúzta, majd értesítette a rendőrséget. A kiérkező járőrök kérdésére a férfi elmondta, hogy azon a reggelen autós táskáját ismeretlen tettes a Kaszáló utcai piacon eltulajdonította, a benne lévő iratokkal és 32.000.- forint készpénzzel. E történtek miatt feleségével vitába keveredtek, ezt követően döntött úgy, hogy öngyilkos lesz. A kiérkező mentők a Bajcsy-Zsilinszky Kórház pszichiátriai osztályára szállították.
 
A kerület rendfenntartói egy 27 éves férfit fogtak el, aki a Pesti úti hipermarket áruházban – társával együtt – különféle illatszereket tulajdonított el. A lopási kár: 84.308.- forint, mely a visszavétellel megtérült.
 
A rákosmenti rendőrök egy 24 éves férfit állítottak elő, aki ittas járművezetés, továbbá vezetéstől eltiltás hatálya alatt vezetett.
 
Egy újbudai lakos a Pesti úti hipermarket áruházban 2.490.- forint értékű melltartót akart eltulajdonítani, azonban az áruvédelmi kapu bejelzett. Az állampolgár személyazonosságát hitelt érdemlően nem tudta igazolni, ezért őt a kerületi Rendőrkapitányságon előállították.
 
A város határában lévő szórakozóhelyen mulatott két péceli lakos, akiket – viselkedésük miatt –kitessékeltek, azonban ők távozáskor a bejáratnál két vendéggel összeverekedtek, illetve rátámadtak a biztonsági őrre. Az őr úgy szabott gátat a garázda magatartásnak, hogy az engedéllyel tartott gázpisztolyával a levegőbe lőtt. A verekedés következményeként a mentők egy súlyos, és egy könnyű sérültet az Országos Baleseti Intézetbe szállítottak.
 

Egy éves kisfiú került bajba, amikor a nyitva hagyott bejárati ajtón át kiment az udvarra, ahol tisztázatlan körülmények között a mesterséges kerti tóba beleesett. A tóból az eszméletlen állapotú kisfiút nővére szedte ki, majd édesanyja kezdte meg újraélesztését. A kicsit a helyszínről életveszélyes állapotban a mentők szállították el.

 
A Tarcsai út külterületi részén egy 49 éves férfi ittas állapotban kerékpárjával felborult, melynek következtében a fejét beütötte. A sérültet eszméletvesztés miatt a mentők az Országos Baleseti Intézetbe szállították.
 
A kerület Rendőrkapitányságán egy figyelmes rákosmenti hölgy jelentette be, hogy idős korú szomszédjai már két napja nem mozognak családi házuk udvarán. A rendőrök az épületet körbejárták és egy nyitva hagyott ablakon át bemásztak. A lakást üresen találták, bűncselekményre utaló jeleket nem észleltek. Az éppen hazaérkező szomszéd a rendőrök kérdésére elmondta, hogy a tulajdonosok külföldre utaztak. A kerületi Rendőrkapitányság köszönetét fejezi ki a szomszédok figyelmességéért, hiszen így az esetleges tragédiák, bűncselekmények megelőzhetőek!
 
Bűnügyek, melyekből okulhatunk, tanulhatunk
 
Idős – 88 éves – kerületben élő hölgy tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki május 14-én a déli órákban a Kaszáló utcai piacon történt vásárlást követően a kerekes szatyrából az áldozat pénztárcáját eltulajdonította. A tárcában a személyi igazolvány mellett, közel 60.000.- forintnyi készpénz volt.
 
Egy 61 éves kerületi lakos tett feljelentést ismeretlen ivócimborája ellen, aki a Kaszáló utcai kocsmában történt közös italozást követően a sértett ruházatából – annak tiltakozása ellenére – eltulajdonított 80.000.- forintnyi készpénzt.
 
Egy Juranics utcai lakost károsítottak meg ismeretlen tettesek oly módon, hogy családi házának – nyitva felejtett hátsó bejárati ajtaján – besurrantak, majd a földszintről arany ékszereket, 2 db kézitáskát tulajdonítottak el. A táskákban lévő készpénzt és telefont kiemelték, majd azokat az udvaron hátrahagyva elmenekültek. Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy a besurranásos bűncselekményeket odafigyeléssel és értékeik gondos őrzésével elkerülhetik!
 
A kerületi Rendőrkapitányságon egy 58 éves hölgy tett bejelentést ismeretlen tettes ellen, aki május 16-án a Csongrád utcában – a sértetthez odalépve – a nyakában lévő aranyláncot kitépte, majd elszaladt. A lopással okozott kár: 100.000.- forint.
 
A Ferihegyi út egyik családi házában két hajléktalan személyt betöréses lopáson értek tetten. A behatolást követően a ház távfelügyeleti biztonsági rendszere bejelzett, így a pillanatok alatt kiérkező rendőrjárőr a helyszínen tetten érte a két elkövetőt. A lopási és rongálási kár hozzávetőlegesen 5.000-5.000.- forint.
 
A Borsó utcában történt, hogy egy házaspár elé ugrott egy fiatal fekete ruhás férfi, aki a férfit meglökte, majd a feleséget bántalmazva a nyakában lévő aranyláncot a rajta lévő két medállal kitépte. A dulakodás közben a lánc a sértett blúzába akadt, így az elkövető a tárgy megszerzése nélkül futásnak eredt. A segélykiáltásra egy állampolgár az elkövető után hajtott kocsival és az Újlak u. 65. szám előtt elkapta, majd a helyszínre visszavitte. A kerületi Rendőrkapitányság köszönetét fejezi ki a talpraesett rákosmenti állampolgár önzetlen segítségnyújtásáért!
 
A Nápoly utcában élő idős hölgy házába vizet kérve kéredzkedett be két ismeretlen férfi, s míg az egyikük lefoglalta a sértettet, addig társa a szekrényből eltulajdonított közel 70.000.- forintnyi készpénzt. A szemfüles szomszédoknak köszönhetően az autó beazonosítása – rendszám alapján – folyamatban van. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket, hogy idegeneket a saját otthonukba ne engedjenek be! Az otthon tartott értékeket gondosan zárják el, lehetőség szerint nagyobb összegű készpénzt ne tartsanak otthon, annak rejtekhelyét mások tudomására ne hozzák! Felhívjuk az idős lakosok hozzátartozóinak figyelmét, hogy az időskorúak hiszékenységük miatt könnyebben válnak áldozattá!
 
Ismeretlen tettes ellen érkezett feljelentés a kerületi Rendőrkapitányságra, aki a Baross utca és a Kőbánya-Kispest között közlekedő 98E jelzésű autóbuszon egy 18 éves fiú nadrágzsebéből zsebtolvajlás módszerével mobiltelefont tulajdonított el. A bűncselekménnyel okozott kár: 18.490.- forint.
 
Május 3. hetén történt, hogy két férfi a Robogó utcai pékség udvarára beugrott és onnan a vasoszlophoz kerékpárzárral rögzített kerékpárt kísérelt meg eltulajdonítani. Amikor az elkövetőket a rendőrjárőr tetten érte és elfogta, kezdetben „tagadásban” voltak. Mivel azonban akciójukról kamerafelvétel készült, illetve tettüket egy szemtanú is igazolta, hamar együttműködőkké váltak.
 
Egy rákosmenti lakos kertjében történt, hogy gödörásás közben egy II. világháborús 30 cm-es gránátot és néhány kisebb lőszert talált. Felhívjuk a figyelmüket, hogy kerti munkák végzésekor kellő körültekintéssel járjanak el, hasonló esetben hívjanak rendőrt, a tárgyhoz semmiképp ne nyúljanak!
 
 
Rákosmenti heti sebességrekord
 
Az év 20. hetén is egy Suzuki gépjármű sofőrje volt a legintenzívebben gyorsuló, aki a Liget soron – a megengedett 50 km/h-s sebesség helyett – 100 km/h-s tempóval száguldott. A rend őrei biztosították őt arról, hogy honorálni fogják vakmerőségét várhatóan egy 90.000.- forintos csekkel és néhány büntetőponttal.
 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy sürgős rendőri intézkedést igénylő bejelentéseiket – az általános segélyhívó számokon kívül – megtehetik a 253-2340 illetve a 253-2312-es telefonszámokon is, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni!