Európa Nap a Gregorban

\"\" \"\" \"\"

\"\"

Készül Nagy-Britannia – puzzle-ból

 

Az Európa Nap születése
1950. május 9-én Robert Schuman előterjesztette Európa újjászervezésére vonatkozó javaslatát, mely elengedhetetlen feltétele volt a békés kapcsolatok fenntartásának.
Ezt a „Schuman-nyilatkozat” néven ismert javaslatot tekintjük a mai Európai Unió megszületéséhez vezető első lépésnek.
Május 9. mára európai szimbólummá vált (Európa Nap), amely az EU zászlójához, himnuszához és az egységes valutához (euro) hasonlóan az Európai Unió politikai egységét jelképezi.
Az Európa Nap alkalmából olyan rendezvények és fesztiválok kerülnek megrendezésre, melyek közelebb viszik Európát a polgárokhoz, az Unió népeit pedig egymáshoz.
Európa Nap a Gregorban
A Comenius Többoldalú Iskolai Együttműködés keretein belül megszervezésre került iskolánkban az Európa-nap.
A Comenius program célja a résztvevő országok közötti kapcsolatok létrehozása, megalapozása és az egyszeri projekten túl kapcsolati tőkévé alakítása.
Célja a partneriskolák kultúrájának és hagyományainak megismerése. A résztvevő felek ismertetik és megismerik egymás táncait, dalait, családi és nemzeti ünnepeit.
A létrehozott közös produktumok a közös szellemi hozadék jelképes megtestesítői: DVD-k, Power Point bemutatók, falikárpit, naptár, újság.
Az iskolai rendezvények ízelítőt adnak az iskolák tanulói számára és a szülőknek is abból, hogy miért hasznos az idegen nyelvek elsajátítása, ha eszközként használjuk közös európai kultúránk megismerésére és megélésére.
A Gregor József Általános Iskolában a következő programokat szerveztük és valósítottuk meg:
óriás puzzle kirakása Nagy-Britanniáról
pólófestés a Comenius logóról
nemzeti színű papír kokárdák készítése
pulikutya készítése zsinórból (az iskola kabalaállata a programon belül)
Meghívtuk a Diadal Úti Általános Iskola hagyományápoló csoportját, akik Kalacsiné Nyiszlai Zsuzsa vezetésével lengyel táncokat mutattak be, majd tanítottak is néhány alaplépést. Fergeteges mediterrán hangulatot teremtett Molnár Gergely, iskolánk 7.a osztályos tanulója és partnere, Szabó Rita spanyol táncbemutatója.
A pályázati munka oroszlánrészét vállaló tanulócsoportok – a 4.z, 4.ab, 5.ab angolos tanulói -, szüleik és a koordináló tanárok – Füleki Enikő és Tóth Mariann tanárnők – különböző nemzetek ételeivel, új és ismert ízekkel, finom falatokkal és különlegességekkel lepték meg és tartották jól a rendezvény résztvevőit.
„Otthon vagyunk Európában,
Vendégünk Európa.”

Füleki Enikő
szervező tanár