Remeklő balassisok Budapesten és Hejőkeresztúron

\"\" \"\" \"\"
Háromszoros balassis siker az országos történelmi versenyeken

\"\"

Balassis csoportkép a verseny kezdete előtt: Frankó Attila (11.b), Együd Norbert (11.a), Molnár Zsolt történelemtanár, a zsűri tagja, Horváth Violetta (10.c), Jakab Benjamin (10.c), Szabó Klaudia (11.a) és Koi Blanka (11.a)
 
A Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület (SZAKE) 1989-ben alakult oktatást támogató civil szervezet. Közel 600 középiskolával tart kapcsolatot, s közismereti vetélkedői az évek folyamán töretlen népszerűségnek örvendenek.
Május 12-én ünnepélyes keretek között, az impozáns Stefánia Palotában került lebonyolításra a 2012-es versenyek országos döntője. A megmérettetésen 3-3 fős csapatokkal vehettek részt a 9-12. évfolyamos gimnazista, illetve szakközép- és szakiskolás diákok.
Molnár Zsolt, a Balassi Gimnázium történelem munkaközösségének vezetője ez évben is képviseltette diákjaival az iskolát a versenyen. Sőt, szakértelmére a rangos zsűri is számított, s így a szakközépiskolások teljesítményét értékelte a „Magyarország az én hazám” c. kategóriában. Ez egyébként egy komplex honismereti verseny, melynek feladata: megismertetni hazánk védett természeti, kulturális és gazdasági értékeit, valamint a magyar nép, illetve a magyar állam történetét, néprajzát, kulturális, művészeti, földrajzi értékeit, idegenforgalmi nevezetességeit. Tehát több műveltségterületet foglal magában, a diákok komplex tudásának fejlődését segíti. A 10. C osztály Horváth Violetta, Jakab Benjámin, Kalmár Bálint összetételű csapata az országos döntőben az előkelő 2. helyet érte el.

Az „Örökségünk 48”’ nevet viselő témakör célja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméinek, valamint a kiegyezésig tartó korszak szereplőinek, eseményeinek és összefüggéseinek felismerése, emlékének ápolása. Itt a Koi Blanka, Szabó Klaudia, Együd Norbert alkotta 11. A-s csapat az országos 5. helyet szerezte meg. Ugyanebben a témakörben a 4. helyen végzett a 11. B-s Frankó Attila, Jónás Gergely és Zilai Richárd által alkotott csapat.

 


Balassis diákok képviselték kerületünket a Keresztúr nevű települések diáktalálkozóján
 
\"\"
 
A csapattagok: Turi-Kováts Bálint, Pozsonyi Patrik, Bolvári Máté (a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákjai); valamint kísérőik: Fohsz Tivadar alpolgármester és Molnár Zsolt történelemtanár
 
Az április végén megtartott kerületi helytörténeti verseny győztesei, a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos gimnázium diákcsapata képviselhette Rákoskeresztúrt a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége Sajó-Hejő menti Diáktalálkozóján.
A 2012. május 10-11-12. között Sajókeresztúron és Hejőkeresztúron megrendezett találkozón szép számmal képviseltették magukat a Kárpát-medence Keresztúr nevű települései. A rendezvény keretében a diákok egy kétnapos vetélkedőn vettek részt, melyen a Keresztúr nevű települések történetéről, jelképeiről, az Európai Unióról és olimpiatörténetből kaptak feladatokat, valamint egy ügyességi jellegű akadályverseny részesei lehettek. Kerületünk diákjai a 6. helyen végeztek a megmérettetésen.