Május 1: Ágyúdörgés, rockbomba tízezrek kerületi ünnepén

\"\" \"\" \"\"

\"\"

Tömegek a Hooligans koncerten

\"\"

Volt biztonságos hely mindenki számára, aki rész akart venni a Huligánok esti megaprodukcióján

A jó idő és a programok – az esti Hooligans megakoncerttel megkoronázva – tízezreket csábítottak ki tegnap a Ferihegyi úti „szórakoztató központba”, ahol Rákosmente Önkormányzata tartotta hagyományos tavaszköszöntő rendezvényét. A szervezésről a Vigyázó Sándor Művelődési Ház gárdája gondoskodott kora reggeltől késő estig, nagyszerűen.
Rákosmente Majálisának egyik attrakciója volt a Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület járműparkjának, berendezéseinek kiállítása a Laborcz Iskola udvarán, illetve az a felvonulás, amelyet a majálisozó polgárok részvételével rendeztek. Régi Csepelek, páncélozott járművek, parancsnoki Gazok kapcsolódtak a mentbe.
 
\"\"
 
Önkormányzati vezetők megszemlélik a katonai "arzenált" a Laborcz Iskola udvarán
 
A rendezvény nyitóaktusaként Horváth Tamás alpolgármester elsütötte a tömzsi, de annál mélyebb hangon dübörgő ágyút, s miután a rémülettől minden lakótelepi lakó kinézett a – csodával határos módon épen maradt – ablakokon, Tóth Sebestyén nyugalmazott honvéd százados, az egyesület alelnöke beadta a jelentést Riz Levente polgármesternek, aki huszáros határozottsággal hozzájárult a bemutató megkezdéséhez.
A hagyományőrző egyesület eszközei többször szerepeltek már különböző rendezvényeken, katasztrófavédelmi oktatásokon, versenyeken, elismeréssel szólt róluk mind a honvédelmi miniszter, mind a vezérkari főnök. A repertoárt megszemlélte Riz Levente polgármester mellett Dunai Mónika, dr. Fenke Ferenc, Horváth Tamás, Virág Mihály, Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő. Részt vett az eseményen Krammer György Zsolt, kerületi rendőrkapitány is.
A járművek és berendezések között van olyan aggregátor, amellyel áramszünet idejére el lehet látni árammal akár egy egész polgármesteri hivatalt vagy rendőrkapitányságot. Van két mozgókonyha, amelyek egyenként ezer adag étel előállítására alkalmasak. Van továbbá mozgópékség, amely óránként hatvan darab, egyenként hetvendekás kenyeret tud sütni, illetve egy olyan nagy teljesítményű, 20 tonnás daru, amely akár egy kisiklott mozdonyt is vissza tud emelni a sínre.
Jelenleg a XVI. kerületben állomásozik az „arzenál”, de tárgyalások folynak arról, hogy átköltöznének Rákosmentére. A városrészben a Laborcz és a Balassi Iskola Gyökér utcai közös, használaton kívüli konyhája alkalmas lenne a járművek, berendezések tárolására.
Az egyesület kerületi kötődés nagymértékben megnövelné Rákosmente katasztrófa elhárítási biztonságát. Ilyen felszereléssel, a hozzá tartozó szakképzett személyzettel egyetlen kerület, sőt az országban egyetlen város sem rendelkezik.
Horváth Tamás alpolgármester elmondta, folynak a tárgyalások az eszközök kerületi elhelyezéséről. Amint dűlőre jutnak, megadják a szükséges tájékoztatást.