Föld Napja a Bóbita Óvodában

\"\" \"\" \"\"

\"\"

Óvodánk két éve nyerte el a Zöld Óvoda címet. Ennek keretében a környezeti jeles napokat kiemelten ünnepeljük.
2012. április 20-án a Föld Napja alkalmából sok színes programokkal, tevékenységekkel játszónapot szerveztünk óvodásainknak, melyre meghívtuk Rózsahegyi Péter képviselőt.
Az előkészületbe bevontuk a gyerekeket és a szülőket is. Képeket gyűjtöttek a Föld élőlényeiről, virágokat hoztak, amit elültethetünk az udvarunkon. A mese lebonyolításában is egyik kedves szülő és bábjai voltak segítségünkre.  A játszónapon az óvoda apraja-nagyjai zöld ruhában érkeztek. Ezzel szerettük volna felhívni a környezetvédelemre a figyelmet.
A programot a közös ültetéssel nyitottuk. Minden csoport a számára megjelölt kertrészen elültette a virágait, és mellétűzte a csoportot szimbolizáló állatképeket. A gyerekek szívesen tevékenykedtek, és boldogan nézték hogyan virítatnak az általuk hozott virágok, melyből virágládákba is bőven jutott. Az ültetésnél használt eszközöket köszönjük Rózsahegyi Péter képviselőnek.
Az ültés után összegyűltek a gyerekek a várnál, ahol látták, hogy a Tavasz Tündér bezárta, és nagy lakat alatt őrzi a Sárkány. Megismerkedtek a történettel és megtudták, hogy a Tündért kiszabadító kulcsokhoz 3 próbán át vezet az út. Ha azokat teljesítik, kiszabadítják a Tündért, aki hálából elmeséli nekik kedvenc történetét. A gyerekek izgatottan kezdtek neki a feladatnak.
A tevékenységek három helyszínen zajlottak. A feladatok elvégzésekkor a gyerekek kiszínezhették a kulcs egyharmadát, mely a három feladat végeztével színessé vált.
Első helyszínen Föld napi mozgásos próbákat kellett kiállniuk, majd szituációs játékokat játszottak a föld – víz – levegő témakörében. Végül lehetett agyagedényt, krepp-virágot készíteni, és gyerekek által hozott képekből élőhely szerint válogatva montázs plakátot alkotni. Közben alkalmuk nyílt az óvoda udvar betonján aszfalt krétával megörökíteni kedvenc állataikat.
A kulcsok megszerzése után újra összegyűltünk a várnál, közösen kinyitottuk a három kulccsal a lakatot, és üdvrivalgás kíséretében kiszabadítottuk a Tündért, aki jutalmul elmesélt egy történetet a Tavaszi Felhőcskéről. A gyerekek nagy áhítattal hallgatták a mesét.
Az óvodai dolgozók összehangolt munkája és a szülők segítőkészsége járult hozzá ahhoz, hogy egy jó hangulatú kellemes délelőttöt tölthettünk együtt, sok élménnyel gazdagodtunk.
Bóbita Óvoda