Friss rendőrségi hírek

\"\" \"\" \"\"
 
 
Rákosmente szolgálatában
 
A rákosmenti járőr egy 44 éves gönci lakos életét mentette meg, amikor biztonsági intézkedés keretében mentővel elszállítatta a Bajcsy-Zsilinszky kórház pszichiátriájára. Az elkeseredett férfi a rákosligeti vasútállomásnál öngyilkossági szándékkal várta a vonatot.
A kerületben szolgálatot teljesítő rendőr egy 46 éves rákosmenti nőhöz – biztonsági intézkedés keretében – hívott mentőt. A hölgy egy Pesti úti szórakozóhelyen nyugtató gyógyszer bevétele után lett rosszul. A kiérkező mentők további kivizsgálás céljából az Erzsébet Kórház Toxikológiai Osztályára szállították.
Egy középkorú férfit állítottak elő a kerület járőrei, aki a Pesti úti hipermarketben két üveg alkoholt fogyasztott el. Az elkövetőről kiderült, hogy ellene a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányság büntetőeljárást folyat üzletszerűen elkövetett lopás miatt.
A kerület rendőrei egy 33 éves férfit állítottak elő, mivel nem tudta hitelt érdemlően igazolni személyazonosságát. Ezúton hívjuk fel a lakosok figyelmét, hogy a személyes szabadságot korlátozó intézkedés elkerülhető, amennyiben a személyazonosító okmánnyal bárki hitelt érdemlően tudja magát igazolni!
Egy 59 éves nő vélhetően öngyilkossági szándékkal a Felsőbánya utcai vasúti gyalogosátkelő-helyen a vonat elé vetette magát. A rákoshegyi állomásról elindult személyvonat, kb. 100 km/h sebességgel haladt, amikor annak vezetője látta, hogy egy nő áll a pályatest mellett a vasúti töltés lábánál, amikor a nő észlelte, hogy a vonat nem áll meg, fellépett és rádőlt a vasúti sínre. Ekkor a mozdony vezetője fékezett, dudált, de a szerelvényt már nem tudta megállítani, elütötte a sínre feküdt nőt. A kiérkező baleseti helyszínelők folytatták le a rendőri intézkedést.
A rákosmenti járőr biztonsági intézkedés keretében egy 58 éves férfihoz hívott mentőt, aki a Pesti út 27. szám előtt a kerékpár úton feküdt. Az idős emberen fejsérülés nyomai voltak láthatóak, nem reagált és egész testében remegett. A kiérkező mentők az Országos Baleseti Sebészeti Intézetbe szállították.
Egy 34 éves kerületi lakost fogtak el garázdaság miatt a kerületi rendőrök, aki az esti órákban ittas állapotban többször belerúgott egy – az Újlak utcában parkoló – személygépkocsiba. A rongálással kb. 40.000.- forint kár keletkezett. A rendőrök az elkövetőn több sérülést állapítottak meg, mivel korábban az ittas személy kerékpárjával elesett. A járőrök a sérült garázdálkodóhoz mentőt hívtak, akik az Országos Baleseti Sebészeti Intézetbe szállították. Hasonlóan esethez hívtak segítséget a kerületi rendfenntartók, amikor egy 70 éves Csabagyöngye utcai lakos ittasan elesett.
Egy ismeretlen tettes ellen indult eljárás, aki a Pesti úti hipermarketben eltulajdonított egy bevásárlókocsin tárolt autóstáskát. A lopási kár: 30.000.- forint.
 
 
Bűnügyek, melyekből okulhatunk, tanulhatunk

A rendszeres rendőrségi felhívás ellenére sem fogadják meg a rákosmenti lakosok, hogy ingatlanjaikat különös figyelemmel zárják! Nem történt ez másként annak az idős hölgynek az esetében sem, aki – míg a telkének hátsó részén kertészkedett – a nyitott ajtajú lakásába egy ismeretlen személy lopás szándékával hatolt be. A lakást alaposan átkutatva, onnan ékszereket tulajdonított el. Egy másik esetben szintén egy ismeretlen elkövető az V. utca egyik családi házába a nyitott kamraablakon hatolt be és onnan egy pénztárcát, illetve egy használaton kívüli Nokia 6300 típusú mobiltelefont, 5 doboz cigarettát és férfi karórát tulajdonított el. Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy ingatlanjaik valamennyi nyílászáróját különös gondossággal zárják!
A Nyár utca egy felújítás alatt álló családi házába hatoltak be – bejárati ajtó felfeszítésének módszerével – ismeretlen tettesek, s onnan 1 db sarokcsiszolót tulajdonítottak el. A lopási kár kb. 20.000.- forint, a rongálási kár kb. 50.000.- forint. Szintén lopás történt egy felújítás alatt álló Csongrád utcai ingatlanból, amikor – a teraszajtó befeszítés módszerével – ismeretlen személy behatolt és az emeleten lévő beszerelt gázcirkó kazánt szakszerűen leszerelte, majd eltulajdonította. A lopási kár: 230.000.- forint. Kérjük a lakosokat, hogy felújítás, építés alatt álló, lakatlan épületekben ne hagyjanak több százezer forint értékű szerelvényeket, kazánokat, gépészeti eszközöket, szerszámokat!
A Pesti úti lakótelepen egy IV. emeleti lakásba hatolt be – ajtózár megrongálásával – ismeretlen tettes, s onnan laptopot illetve készpénzt tulajdonított el. A lopási kár 50.000.- forint, a rongálási kár megállapítás alatt.
Egy Tóalmás utcai alatti lakos tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, akitől az interneten televíziót szeretett volna vásárolni, ezért 570 fontot utalt át részére. A károsított szerint a készüléket az átadásra megadott napon nem vélhetően nem kapja majd meg, mert a szállító cég adatai és nyilvántartása is aggályos. Felhívjuk a tisztelt lakosok figyelmét, hogy a hasonló jellegű bűncselekmények megelőzhetőek, az interneten történő vásárlásoknál kellő körültekintéssel járjanak el! Az eladó portékát kínáló honlapon feltüntetett információk lekövethetőségére, valóságtartalmára fokozottan ügyeljenek!
Egy ismeretlen tettes ellen indult büntetőeljárás, aki egy – a Péceli úton parkoló – személygépkocsi jobb hátsó ajtajának ablakát betörte és az ülésről eltulajdonított egy iskolatáskát a benne lévő tanszerekkel, diák bérlettel, illetve 1.300.- forintnyi készpénzzel. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy egy régi-új elkövetési módszerrel találkozhatunk Budapest szerte. A rádiótávirányítással működő ajtónyitó-riasztó berendezés által leadott jelet a közelben várakozó bűnelkövető „lelopja”, amikor a tulajdonos a járművét bezárja. Ennek jele lehet az első gombnyomásra nem működő berendezés, ezért ilyenkor kellő óvatossággal körülnézve érdemes lehet távolabbi parkolóhelyet keresni!
 
Közlekedési baleset
 
A kerületben az elmúlt héten több közlekedési baleset is történt. Egy 12 éves leány gyermek a Pesti úton szeretett volna áthaladni, amikor a Zrínyi utca felől a Szigetcsép utca felé szabályosan közlekedő tehergépkocsi elé lépett. A sérült kislányhoz azonnal mentőt hívtak, akik az Országos Baleseti Sebészeti Intézetbe szállították.
Egy 7 éves fiú a Göcsej utcában a Péceli úti kereszteződés előtt az álló járművek között szaladt át a másik oldalra, miközben a Péceli útról a Göcsej utcába lassan bekanyarodó ismeretlen gépkocsi elsodorta. A helyszínt mind a sértett, mind a gázoló elhagyta, ezért a rendőrségnek utólagosan – a kórház bejelentése alapján – állt módjában intézkedni. Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy gyermekeikkel a gyalogosközlekedés szabályait, illetve annak veszélyeit alaposan ismertessék meg!
Egy 39 éves férfi figyelmét a Czeglédi Mihály utcában egy kikerülésre felhívó tábla elkerülte, ezért gépjárművével nekihajtott. Az ütközéstől a tábla átrepült a szembe jövő sávba, ahol egy szabályosan haladó autónak ütközött. Kérjük a gépjárművezetők fokozott figyelmét!
 
 
Rákosmenti heti sebességrekord
 
A múlt heti rákosmenti gyorshajtók – megosztott első helyezéssel – járműveikkel a Széchenyi utcában – a megengedett 30 helyett – 69 km/h-s sebességgel száguldottak. Mindkét esetben a teljesítményt megörökítvén 60.000.- forintnyi bírsággal jutalmazták a rákosmenti rendőrök.
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy sürgős rendőri intézkedést igénylő bejelentéseiket – az általános segélyhívó számokon kívül – megtehetik a 253-2340 illetve a 253-2312-es telefonszámokon is, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni!