Iskolatörténeti vetélkedő a jókaisoknak

\"\" \"\" \"\"

\"\"

A résztvevők csoportja

 

2012. április 25-én reggel nyolc órakor érkeztek az 5 – 8. osztályok háromfős csapatai a Rákoscsabai Közösségi Házba, ahol április 23-án nyitották meg az iskolatörténeti kiállítást Fohsz Tivadar alpolgármester úr, dr. Füzesi Zoltán nagytiszteleti református lelkész úr, a korábban itt dolgozott igazgatók, pedagógusok és diákok jelenlétében. 
Most a gyerekek vidáman érkeztek, mert nem iskolai tanórákra jöttek, hanem egy vetélkedőre. Olyan vetélkedőre, amelyre nem kaptak előzetes felkészülési anyagot, nem kellett hetekig tanulni. Kissé gyanús is volt számukra a dolog, de hamar elszálltak a felhők gyermekeink szeméből, amint a játék elkezdődött. Zsűrinek az iskolából Papp Miklósné és Ács Attiláné érkezett a gyerekekkel. A kiállító teremben felállított asztalok mellett kilenc csapat ült le. A játékot e sorok írója vezette le.
A bevezetőben elmondtam a tanulóknak, hogy most ők képviselik az egész iskolát, s egy kicsit a történelem részeseivé válnak azáltal, hogy a következő évfordulón már minden bizonnyal említést érdemel az ezen a versenyen való részvétel is.
Elsőként – a megismerkedés miatt – minden csapat fantázianevet választott magának, és neveiket az elsőben tanult írásmóddal kellett leírni. Aztán elkezdődött a keresőjáték. Ebben az iskolatörténeti tablóról, a kiállított fotókból, a régi bizonyítványokból, zászlóról, a tárlókban elhelyezett tárgyakról szerzett ismereteiket kellett lejegyezni a feladatok megoldásaként. Nyüzsögtek a versenyzők a terem minden zugában. Kutattak, kerestek, – ha megtaláltak valamit – örömmel kiáltottak fel, gyorsan születtek a helyes válaszok. Hasonló vidámsággal keresték a mozaik játékban szükséges eldugott képrészleteket, majd lelkes izgalommal rakosgatták össze egésszé a darabokat.
Lehetett még fokozni a gyerekek figyelmét! A kivetítőn egy régi iskolabelsőt mutattam 45 másodpercig, aztán hat kérdésre kellett válaszolni a képen látható, megfigyelt részletek alapján. Ugyanezt játszottuk az 1948/49-es tanévben kiadott emléklappal. Az érdeklődés miatt a válaszok többsége is helyes volt.
 
\"\"
 
Virág Mihály a kiállításon
 
A vetélkedőre vendég is érkezett Virág Mihály rákoscsabai képviselő úr személyében, aki elismerően nyilatkozott az általa megszemlélt kiállításról és a versenyről.
A versenyt két óra alatt megtartottuk, mert 10.00 órától már a sportprogramokra kellett a gyerekeknek menni. A vetélkedőt az „Egy magyar nábob” csapat tagjai: Polgár Patrícia, Varga Vivien és Gál Gergő nyerték meg. A második helyen az „Öregcsontok”: Pataki Katalin, Bartha Brigitta, és Nagy Viktória végeztek. A harmadik hely a „250. Jubi” csapatnak:  Tarjáni Norbertnek, Pergel Dávidnak és Strasser Péternek jutott. A gyerekek elmondása alapján kijelenthetjük, hogy mindannyian jól szórakoztunk, jól éreztük magunkat.

Szanyi Dezső
játékvezető történelemtanár