Húsz év után: holnap ismét keresztszentelés Rákosmentén

\"\" \"\" \"\"
\"\"

\"\"A hazáért, a magyarságért, az ország sorsának jobbrafordulásáért is imádkoznak a Kévevágó utcában (Tizenhetedik Online, 2011. december 3.)

Húsz év után ismét keresztszentelés színhelye lesz Rákosmente. Holnap, április 9-én délután – mások mellett – Udvardy Tamás, rákoskeresztúri plébános és Szabó Lajos, rákosligeti református lelkész megszenteli, illetve megáldja a Kévevágó utcában, Urbán János portáján álló Fénykeresztet.
Húsz éve, szintén Húsvétkor a Vida-domb keresztjét állították föl, és szentelte meg néhai Enzsöl Ellák, rákoscsaba-újtelepi plébános.
A Kerti levél 1992 számából idézem Enzsöl Ellák szavait, aki előtte cikkel harangozta be a jeles eseményt: „Rákoskert FÉNYES NAPJA lesz ez a húsvéti délután. Fény és reménység őrzője. Mert ahol keresztet emelnek, ott Égre néző emberek laknak. Ott tudják, hogy a hétköznapok szürke robotjában kell az ünnep, kell a magasba törő akarás, ott tudják, hogy a szívnek is vannak érvei. A keresztfa annak jele, hogy a Názáreti Jézus a szó szoros értelmében halálosan szeret bennünket. Széthúzó, veszekedő világunkban ez a szeretet az egyetlen biztos pont, amit érdemes komolyan vennünk!”
Meggyőződésem, hogy április 9-e is Rákosmente fényes napjai közé fog bekerülni. Egy újabb jelkép ágaskodik az égnek, immáron felszentelve, ami óriási összefogás eredményeként szolgálhatja a városrész közösségeit. Riz Levente polgármester üzenetében lényegében nem mondott mást, mint húsz éve Enzsöl Ellák. „Örülök annak, hogy Húsvéttól mindenki számára utat mutatóan fog világítani a Fénykereszt”. Hiszen az útmutatás nem más, mint jelzése annak, hogy „széthúzó, veszekedő világunkban a szeretet az egyetlen biztos pont, amit érdemes komolyan vennünk!”
Az alábbi videót a Rákoskerti Szépítő Egylet megbízásából az azóta megszűnt Szív Tv készítette. A felvételt Orosz Károly, a Rákoskerti Szépítő Egylet jogutódja, a Rákoskerti Polgári Kör tagja bocsátotta a Tizenhetedik Online rendelkezésére. Orosz Károly, a jeles rákoskerti képzőművész az eredeti felvételen is látható, húsz évvel fiatalabban. A Tizenhetedik Online a videó egy részletét mutatja most be. A teljes anyagot ide kattintva tekinthetik meg. Ugyancsak itt olvasható Enzsöl Ellák a Kerti levélben húsz évvel ezelőtt megjelent teljes cikke is – a szerk.)