Tegnap este rákerült a pecsét Rákosmente plusz 700 milliójára

\"\" \"\" \"\"
\"\"

\"\"

Riz Levente a parlamentben. Javaslata nyomán Rákosmente, Pestszentlőrinc és Vecsés lakói is  kedvezőbb helyzetbe kerültek.

 

Az Országgyűlés 232 igen, 74 nem ellenében és egy tartózkodás mellett ráütötte a pecsétet a módosított helyi adókról – benne a telekadóval – szóló törvényre tegnap, április 2-án a késő esti órákban. Ez tartalmazza Riz Levente, rákosmenti országgyűlési képviselő egy hete elfogadott módosító javaslatát. Füstbe ment terv – mondhatjuk már fenntartás nélkül Jost Lammersnek, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vezérigazgatójának elképzeléseire, akik az elmúlt év decemberében javaslatot tettek arra, a futópályák, guruló utak, az előterek alatti terület ne legyen tárgya a telekadónak. Akkor ez a terv meg is valósult. Az eredetileg adózás alá eső területek az szavazás előtti utolsó pillanatban kikerültek az adókötelezettséget megállapító szabályok alól.    
Március 26-án a következő tudósítást közölte a Tizenhetedik Online:
„A következő évtől a jelenleginél, ami nulla forint, közel 700 millió forinttal több telekadót lesz köteles megfizetni a Budapest Airport Rákosmente Önkormányzatának. Riz Levente országgyűlési képviselő módosító indítványa tehát célba ért. Rákosmente országgyűlési képviselője szívós érdekérvényesítő munkája révén, melynek tényleges súlyát és hitelét Rákosmente kilencvenezerhez közelítő lakosságának érdekképviselete adta, el tudta érni a parlamentben, hogy a rendkívül erős ellenszéllel szemben, amely elsősorban a szaktárca és a Budapest Airport felől fújt, megszülethetett ez a döntés. A döntés nyomán a XVIII. kerület és Vecsés is több telekadó-bevétellel számolhat. 
Íme Riz Levente ma elfogadott módosító indítványának szövege.
A törvényjavaslat 2 . §- a az alábbiak szerint módosul : „2.*
(1) A Htv . 52. §-ának 16 . pontja helyébe a következő rendelkezés lép :
„16. telek: az épülettel be nem épített földterület, ide nem értve az ingatlan-nyilvántartásban művelési ág szerint aranykorona-értékkel nyilvántartott és ténylegesen mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi telket, a külterületi termőföldet, valamint az ingatlannyilvántartás szerint tanyaként nyilvántartott ingatlanhoz tartozó földterületet, feltéve, ha az ténylegesen mezőgazdasági művelés alatt áll, továbbá a közút területét, a vasúti pályát, a vasúti pálya tartozékai által lefedett földterületet;”
A módosítást 287 igen, 3 nem és 61 tartózkodás mellett fogadta el a T. Ház. Ezen belül a Jobbik támogatta a Fidesz javaslatát, az MSZP és az LMP – tartózkodásával – ellenezte.
Riz Levente a képviselő-testület márciusi ülésén, képviselői érdeklődésre jelezte, a többletbevételt Rákosmente költségvetésének stabilabbá tételére tervezik fordítani.
Riz Levente tagja lett a MALÉV és a Budapest Airport privatizációját feltáró vizsgálóbizottságnak.”
Eddig a március 26-i tudósítás.
A kijelentő mód használata a szövegben indokolt volt, hiszen a Parlament az írás megszületése előtt elfogadta a módosító indítványt. A magyar ember azonban babonás. Többnyire nyugtával dicséri a napot. Egy aktus még hátra volt. A teljes módosított helyi adókról szóló törvény megszavazása. Tegnap, április 2-án az indítványt tartalmazó jogszabály is megszületett. Megvan közel 700 millió forint. Jövőre csökkenthető belőle a kerület költségvetési hiánya.