A remény szimbóluma

\"\"\"\"\"\"

\"\"

Itt az első idei hóvirág.
Rákoshegyi olvasónk küldte be szerkesztőségünkbe ezt a csodálatos fényképet a minap.
Hóvirág. Nézzék csak: karcsú, törékeny, tiszta.
És elszánt.
Ha kell, dacol! Legyen bármilyen fogcsikorgató a tél. Akár még ő maga is belepusztulhat a február végi fagy kíméletlen szorításába. Mégis kibújik a földből, hogy megmutassa: idén is eljött, teljesítette a feladatát. Amiért ide teremtette a Mindenható. A tavaszra vágyakozó emberek szívének felmelegítését. Dávid most is legyőzi Góliátot.
A hóvirág a remény, a tisztaság jelképe.
\"\"Mintha a nagy, hideg európai télben Magyarország is hóvirág volna. Mennél inkább mutatja meg tisztaságát, jóakaratát, emberszeretetét, annál erősebben fúj a viharos szél. Mennél többen látják meg valódi, egyenes szándékát, annál többen próbálják meg kitépni gyökerestől.
A hóvirág sorsa azonban megváltoztathatatlan. Eleve elrendelt. Ha itt az idő, akkor egyszerűen nem tehet mást, csak megindul. Nő-nő ki a földből. Jelzi, hogy megérkezett, itt van közöttünk. Tessék, szerethetjük! Gondoljon róla bármit a tél.
Szelíd humorával már a nevében is incselkedik azokkal, akik a fagy pártján állnak. Hó. Virág. Halál, élet. „Távoli rokona” a jégvirág. Szép az is, de meddő. Nem él.
A hóvirág élt, él és élni is fog. Élt, hiszen a mitológia szerint a Danaidák Ősanyját Ionnak, Hóvirágnak hívták. A keresztény kultúrában pedig Máriát szokták hóvirággal ábrázolni. Él, hiszen itt ez a csodálatos, friss fotó. És élni is fog, hiszen a tavasz évezredek óta eljő, így évezredek múltán is be fog köszönteni esztendőről esztendőre.
A tavasz eddig soha nem érkezhet meg hóvirág nélkül.
A tavasz mindig erősebbnek bizonyult a télnél.
Néhány esztendeje a hóvirág védett növény lett. A jogalkotó attól tartott, hogy a nekibuzduló tavaszi gyűjtők ténykedése következtében a hóvirág-állomány le fog csökkenni.
Olyan időket élünk, amikor Magyarországot is meg kell védenie a jogalkotónak. Talán éppen a megmaradás érdekében!
Ki a jogalkotó?
Mi magunk, illetve megbízottaink. Az istenadta nép.
Együtt, közösen, viszály nélkül – önmagunkért!
De az eredmény nem lehet kérdéses!
Hó. Virág.
Bennünket sem télre, hanem tavaszra teremtett a Mindenható.
Ezt üzeni nekünk a remény szimbóluma ezen a tavaszon.
Horváth K. József