Óvintézkedések a rendkívüli téli időjárási viszonyok esetére

\"\"\"\"\"\"

Összeült a Helyi Védelmi Bizottság Rákosmentén

Rákosmente vezetése összehívta a Helyi Védelmi Bizottság tagjait. Az ülésen részletesen megtárgyalták a szélsőséges időjárásra való felkészüléshez szükséges intézkedéseket.

Szűcsné Tóth Katalin a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság XVII. kerületi Polgári Védelmi referense tájékoztatta a bizottságot, hogy minden olyan helyi civil szervezettel kapcsolatba léptek, akik a hajléktalanok elhelyezésében segítséget tudnak nyújtani. A Polgári Védelem kimutatást készített a védekezés során felhasználható technikai eszközökről és a bevethető humánerőforrásról.
Krammer György Zsolt rendőrkapitány beszámolt a rászorulók, a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében – a belügyminiszter által – hozott intézkedésekről. A bizottsági ülésen a tagok megállapodtak, hogy a Mezőőri Szolgálat megerősített erőket mozgósít a külterületeken.
Az ülésen szóba került a mai napon megvalósult hajléktalangondozási akció, melynek keretében Rákosmente Önkormányzata, a Közterület-felügyelet, a Népegészségügyi Intézet, a Magyar Vöröskereszt és a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitányság, a Delta XVII. kerületi Polgárőrség, Egészségügyi Szolgálat, Mezőőri Szolgálat munkatársai végiglátogatták a kerület közterületein élő hajléktalanokat. Az eseményen Horváth Tamás alpolgármester, Szabó Tiborné, Rózsahegyi Péter és Koszorúsné Tóth Katalin önkormányzati képviselők is részt vettek.
Rákosmentén a hajléktalanok elhelyezési lehetőségeiről a civil szervezetek gondoskodnak, azonban ha az utcán hajléktalan embert találnak, embertársaink védelme érdekében a Menhely Alapítvány (0-24 órás) diszpécser szolgálatának1/338-4186 telefonszámán szíveskedjenek jelezni!
A Magyar Vöröskereszt a 1107 Budapest, Bihari út 15. sz. alatt található intézményének nappali tartózkodóját 2012. február 3-9. között 0-24 óráig tartja nyitva a hajléktalanok számára.

Óvintézkedések a rendkívüli téli időjárási viszonyok esetére
 
Kérjük a lakosokat, hogy különös figyelmet fordítsanak a lakókörnyezetükben egyedülélő idős, beteg embertársaikra, lehetőleg naponta több alkalommal látogassák meg őket és érdeklődjenek egészségi állapotuk felől!
A szélsőséges időjárás időszakában tartózkodjanak a huzamosabb időn át tartó szabadban végzett tevékenységtől!
Öltözködjenek rétegesen, szabad testfelületük védelméről (arcuk, kezük) is gondoskodjanak!
A házi állatokat zárják meleg, fedett helyre.
A rendkívüli téli időjárásban kérjük fokozottan ügyeljenek saját-, és embertársaik testi épségére és folyamatosan figyeljék a meteorológiai előrejelzéseket!
A hideg időszak zökkenőmentes átvészelése érdekében, tároljon otthonában egy hétre elegendő tartós élelmiszert (konzerv, kenyér, tej, liszt, instant élesztő, só) az egész család számára.
Legyen otthon a rendszeresen szedett gyógyszerekből a szükséges mennyiség, kötszerek, ha csecsemő van a családban több napra elegendő tápszer és pelenka!
Tartson otthonában, üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót és biztosítson hozzá tartalék elemeket illetve a világításhoz szükséges eszközöket (elemlámpa, gyertya).
Folyamatosan ellenőriztesse tüzelőberendezéseit és a kéményét az égéstermék visszaáramlásának elkerülésének érdekében (szénmonoxidmérő).
Autóval történő közlekedés esetén csak jó műszaki állapotú és téli gumikkal felszerelt gépjárművel induljon útnak!
Havas időszakban az autóban legyen: hólapát, vonókötél, érdesítő anyag (homok), elemlámpa, tartalék üzemanyag.
Hosszú téli utazáshoz: hólánc, meleg ruha, takaró, meleg ital, egy napi élelmiszer. Útközben időben gondoskodjon üzemanyag utánpótlásról! Lehetőség szerint nappali utazást tervezzen. Nagy havazás előtt ne induljon el hosszú útra kisgyermekkel! Intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott településen helyezze el biztonságban a gépjárművét.
Legyen mindig segélyhívásra alkalmas eszköz, mely üzemképes, feltöltött állapotban van és a segélyhívó számokról se feledkezzen meg!

MENTŐK 104;
TŰZOLTÓSÁG:105;
RENDŐRSÉG: 107;
EGYSÉGES EURÓPAI SEGÉLYHÍVÓ SZÁM:112;