Rács mögé zártak száz új levélszekrényt az Újlak utca 21-ben

\"\"\"\"\"\"

\"\"

Várbíró Anita és Kiss Lászlóné az új levelesládák előtt

 

Átvették a lakók az újonnan felszerelt levélszekrény-kulcsokat az Újlak utca 21-ben tegnap, február 1-én délután. Kiss Lászlóné elsőnek nyitotta ki a levélszekrényt, s elégedetten nyugtázta: sokkal jobb, mint a régi.
– A régiket „szétkaratézték” a fölös energiával rendelkező ifjak. Ha megy egy „mozgalmas” film a tévében, akkor biztos, hogy utána egy-két erős fiú lejön ide a kapu alá, és a haverok előtt kivagyiskodva lerúgja az éppen soros levélszekrényt – mondja Szép Józsefné, a ház gondnoka. – Ha éppen arra járok, akkor leteremtem őket, megszűnik legénykedés, de nem lehetek mindenütt ott – magyarázza Várbíró Anitának, a körzet önkormányzati képviselőjének, aki meghallgatva a lakók kérését, finanszírozta a levélszekrényeket.
 
\"\"
 
A régi postaládákat "szétkaratézták"
 
A száz új postaláda rácson belülre került, megnehezítve a rongálók dolgát. Erre a területre csak azok léphetnek be, akik kulccsal rendelkeznek a lépcsőház biztonsági kapujához. A régi levélszekrényeket a tulajdonosok szombat estig szerelhetik le, ellenkező esetben a gondok szerelteti le és viteti el őket. Tervezik, hogy a helyükön kijavítják a falat és az egész kapualjat szépen kifestetik.
– Örülök az új levélszekrénynek. Biztonságosabbak, tartósabbak is, mint a régiek. Nehezebb kárt tenni bennük! – mondja Kiss Lászlóné.
Egyébként a házban három lépcsőház van, egyenként száz-száz lakással.
– Legközelebb az Újlak utca 19. szám alatti lépcsőház kerül sorra, várhatóan nyár elején – mondja Várbíró Anita.
E monumentális narancssárga tízemeletes épületben egyébként 2010-ben végezték el az energetikai korszerűsítési munkálatokat. A homlokzati szigetelés mellett kicserélték radiátorokat, a nyílászárókat. Ezáltal még a fizetési fegyelem is javult a házban, mert csak akkor láttak a kivitelezők munkához, ha az adott lakás tulajdonosa, bérlője kifizette közös költségbeli vagy bérleti elmaradásait. A tartozások azóta sem halmozódnak számottevő módon.
– Az energetikai korszerűsítés nagyon bejött – mondja Szépné. – Előtte 30 ezer forint körül volt a havi fűtés és melegvíz számla. Most bőven húsz ezer alatt van. Napjainkban a harmincezer forintba belefér a közös költség, a szigetelés törlesztése és a fűtés és melegvíz-számla ellenértéke is.
 
\"\"

Kocsis Tircs Krisztina Várbíró Anita jelenlétében átveszi a kulcsokat Szép Józsefnétól
 
Várbíró Anita, aki szintén az Újlak utcai lakótelepen lakik, maga is részese egy társasház szigetelési szervező munkájának. Mint mondja, most az emberek nehezebben vállalnak törlesztéssel járó kötelezettséget, félnek, hogy nem lesz miből fizetni.
Az Újlak utca 21-ben mindenesetre már az új levélszekrénybe dobja a postás a sárga csekkeket. Szerencsére a lakók nem félnek már kivenni őket…