A kerületi rendőrkapitányság legfrissebb hírlevele

\"\"\"\"\"\"\"\"

A kerületi rendőrkapitányság hírlevele

2012. január 9-én kerületünkből kivezető főútvonal mellől előállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy prostitúciós tevékenységet végző hölgyet, akit – a gyorsított eljárás lefolytatását követően – a bíróság – nem jogerősen – 100.000.- forint pénzbírságra ítélt.

Január elején a kerületi rendőrkapitányság járőre Rákosmente közterületén egy erőteljesen alkoholos befolyásoltság alatt álló hajléktalant észlelt, akihez biztonsági intézkedésként segítségül mentőt hívott, hasonlóképpen, mint annál a Bakancsos utcában földön, magatehetetlen állapotban fekvő, sérült hajléktalannál, akit a mentősök egészségügyi ellátásra elszállítottak.

Közlekedési ellenőrzés során a kerületi járőrök megállítottak egy kerületben lakó személyt, akivel kapcsolatban megállapították, hogy vezetői engedéllyel nem rendelkezik, a vezetéstől való eltiltás hatálya alatt áll, illetve közlekedési szabálysértési miatt korábban már többször eljárás alá vonták. A lakost szabálysértési őrizetbe vették, az elkövető részére a bíróság 10 nap elzárást ítélt.

Fontosabb bűnügyi események, eredmények

Feljelentés érkezett a kerületi rendőrkapitányságra, mely szerint ismeretlen elkövető egy közterületen parkoló tehergépkocsi üzemanyagcsövét elvágta és abból 40.000.- forint értékben gázolajat tulajdonított el. Felhívjuk a kerületi lakosok figyelmét, — tekintettel a magas üzemanyagárakra – hogy az ilyen jellegű bűncselekmények száma várhatóan növekszik, ezért kiemelt figyelmet fordítsanak a használatukba lévő gépjárművek üzemanyagának biztonságára!

A rendőrkapitányságra január 11-én az egyik kerületi vendéglátóegységből érkezett bejelentés, miszerint az egyik vendég autóját – mely nyitott állapotban, slusszkulcsával együtt parkolt az italozó helyiség előtt – ismeretlen személy eltulajdonította. A kerület járőrei az értesítéstől számított 3 percen belül észlelték a lopott gépjárművet közlekedni, melyet megállásra kényszerítettek, a benne ülő személyt a helyszínen elfogták. Az ittasságtól közel öntudatlan állapotban lévő elkövetőről kiderült, hogy a gépkocsit azért lopta el, hogy azzal rövidebb idő alatt lakóhelyéhez érjen.

2012. január 12-én a nappali órákban telefonon érkezett bejelentés a rendőrkapitányság ügyeletére, hogy egy parkoló tehergépkocsit tréleren akarnak eltulajdonítani. A percek alatt helyszínre érkező járőr a helyszínen elfogta a bűncselekmény elkövetőjét, aki a kihallgatás során elismerte a bűncselekmény elkövetését. A gyanúsított azzal védekezett, hogy őt két – számára ismeretlen – személy bízta meg azzal, hogy lopja el a teherautót.

Bűnügyek, melyekből okulhatunk, tanulhatunk.

Az esti órákban ismeretlen személyek csengettek be a Szigetcsép utca egyik ingatlanába. Az egyedülálló, idős lakót házából kicsalták, s míg a kertkapunál szóval tartották az elkövető társa a kerítésen beugorva eltulajdonította az idős hölgy otthon tartott pár ezer forintját.

2012. január 12-én kerületi lakosok kísértek be a rendőrkapitányságra egy idős, látássérült férfit. A fogyatékkal élő beszámolt arról, hogy ismeretlen személyek az utolsó ezer forintját hazug mesével csalták ki, oly módon, hogy rendőrségi bírságra kérték el tőle.

Az elmúlt hétvégén ismeretlen elkövetők hatoltak be egy idős, egyedülálló, magatehetetlen, gondozás alatt álló hölgyhöz, s őt a lakásában több órán keresztül fenyegetve, bántalmazva eltulajdonították 80.000.- forintját. A bűncselekményt másnap reggel az idős hölgy gondozója észlelte. A Bűnügyi Osztály nyomozói azonnal megkezdték a szükséges nyomozási cselekményeket, valamint a nyomon üldözést és órák alatt beazonosították a feltételezett elkövetőket. A nyomozók elkezdték a bizonyítékok összegyűjtését s mindezek alapján elfogtak két büntetett előéletű személyt, akiket a bűncselekmény vonatkozásban a hatóság őrizetbe vett.
Figyelemmel arra, hogy az emberi értékekkel nem rendelkező elkövetői körök kiemelt célpontjai főleg az egyedül élő, kiszolgáltatott, magatehetetlen idős emberek, illetve a fiatal- és gyermekkorúak – akik fizikai és szellemi állapotuknál fogva környezetüket nehezebben és lassan értelmezik – kérjük, hogy mind a családi, mind a lakókörnyezetben nagyobb figyelmet fordítsanak ezen személyekre és az ő biztonságukra!

Visszatérő csalási mód, hogy az arra szakosodott bűnözők különböző mobilszolgáltatókra hivatkozva felhívják a mobil előfizetéssel rendelkező személyeket és részükre több százezer forintos nyereményt helyeznek kilátásba. A gyanútlan – nyertesként megjelölt – személyeknek feltételként határozzák meg, hogy több tízezer forint értékű mobil feltöltő kártyát kell vásárolniuk, s azok kódszámait az ismeretlen telefonálónak kell bediktálniuk. Természetesen ilyen nyereményjáték egyik szolgáltatónál sem létezik, ezért kérjük, hogy az ilyen vagy hasonló telefonhívások esetén azok valóságtartalmát némi bizalmatlansággal fogadják! Bővebb információt erre vonatkozóan a mobilszolgáltatók honlapján találhatnak.

Bejelentés érkezett a rendőrkapitányságra, mely szerint a Forrásmajor utca egyik hétvégi házába ismeretlen személyek betörtek és az ingatlanba tartózkodnak. A percek alatt helyszínre érkező járőr az ismeretlen személyeket feltartóztatta, elszámoltatta és megállapítást nyer, hogy az ingatlanba nem betörés szándékával hatoltak be, hanem oda beköltözvén lakhatásukat kívánták ily módon megoldani. A rendőrjárőr az ingatlan tulajdonosát kiértesítette, így a ház lezárásra került, a jogellenes beköltözők a helyszínt elhagyták.

A kerületi járőr elfogott egy hajléktalan személyt, aki kerületünk egyik hipermarketjében – dologi elleni erőszak alkalmazásával – eltulajdonított különféle technikai eszközöket illetve ruházati termékeket. Az eltulajdonítást, úgy hajtotta végre, hogy az áruház próbafülkéjébe ment, ahol egy szakácskéssel az áruvédelmi eszközöket erőszakkal eltávolította. Az eljárás során – együttműködve az áruház biztonsági szolgálatával – a nevezett személy vonatkozásában kiderült, hogy már több alkalommal követett el vagyonelleni bűncselekményeket. Az elkövetőt az eljárás során őrizetbe vették és előzetes letartóztatását kezdeményezték.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy sürgős rendőri intézkedést igénylő bejelentéseiket – az általános segélyhívó számokon kívül – megtehetik a 253-2340 illetve a 253-2312-es telefonszámokon is, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni!