Parajdi só gyógyít a Napraforgó Bölcsődében

\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Fohsz Tivadar alpolgármester köszöntöjét mondja. Mellette Virág Mihály, Dunai Mónika, Rózsahegyi Péter, illetve – a másik oldalon – Nagy Anikó képviselő, valamint Vasdinyei Gézáné óvodavezető.

Hivatalosan is átadták pénteken, január 13-án a Sági utcai Napraforgó Bölcsőde sószobáját.  Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő a kisgyermekeknél allergiás megbetegedés, asztma, szénanátha, légcsőhurut, arcüreggyulladás, visszatérő felső-légúti gyulladásos megbetegedés. Ezeknek a betegségeknek hatásos gyógymódja a sóterápia. E természetes gyógymód következtében a légutak egészségesebbé válnak, a kisgyerekek ritkábban betegek, kevesebb gyógyszerre van szükségük, a bölcsődei hiányzások száma is csökken, a szülőknek ritkábban kell kényszerűségből távol maradni a munkából.
Az avatáson jelen volt Fohsz Tivadar alpolgármester, Nagy Anikó, a körzet önkormányzati képviselője és számos további képviselő: Dunai Mónika, Virág Mihály, Rózsahegyi Péter, ami arra utal, hogy széleskörű összefogással lehetett megteremteni a munkálatok fedezetét.
A sószoba megteremtéséhez a szülők is hatékonyan hozzájárultak. Összefogásuk, munkájuk révén lehetett az eredetileg 1,2 millió forintos kivitelezési díjat a felére csökkenteni.

\"\"

Lantos János vállalkozó is kivette a részét a sószoba megépítéséből. Most kisfiát fotózza az ünnepi foglalkozáson.

A szülői munkálatok egyik főszereplője Lantos János vállalkozó volt, saját költségén alapozta le, festette ki a helyiség falait, lekövezte a járófelülelet, saválló fugákkal látta el őket. Ez különleges eljárást igényelt, mert a sótömbök párologtatása következtében, szakszerűtlen kivitelezés esetén, a sós levegő egykettőre lemarja a festéket a falról. Lantos Jánosnak Levente kisfia a jár a bölcsődébe. Szeretnének jó kapcsolatban lenni a bölcsődével. Útban van második csemetéjük. A szülők szeretnék, ha ő is a Napraforgó Bölcsődébe.  Kaptak adományként karnist, függönyt, sötétítőt, polcokat. Két anyuka több napon keresztül a gyerekek körében népszerű Bogyó és Babóca figurákat festette fel a falakra. Egy kolléganőtől Angliából származó relaxációs CD-t kaptak ajándékba. Dr. Gally-Kovács Imre szülő is kiemelte az összefogás jelentőségét, s azt, hogy az intézmény vezetése élen járt ennek szervezésében, az erőforrások mozgósításában.

\"\"

Nagy Anikó, a körzet önkormányzati képviselője a sóhomokozóban játszik a gyerekekkel

A szobában öt tonna parajdi sót helyeztek el. A parajdi só a világon az egyik legjobb minőségű, 84 féle ásványi anyagot tartalmaz. Ez a kézzel bányászott és aprított só mentes mindennemű környezeti szennyeződéstől, adalékanyagtól. A parajdi só abban különbözik a többi sófajtától, hogy nem vonják ki belőle az iszapot, ami olajesszenciát tartalmaz. A só által leadott negatív töltésű ionok pozitívan hatnak a légutakra, légúti megbetegedésekre.
Parajd község Erdélyben, Székelyudvarhelytől 38 kilométerre, Hargita megyében található. Neve a magyar paraj főnévből származik. A hagyomány szerint neve onnan ered, hogy a sószállító fuvarosok lovaikat e helyen legeltették "páréztatták", miközben szekereiket megrakták sóval. Parajd a sóvidék központja, a Kárpát-medence egyik leghíresebb sóbányáinak egyike. A bánya sócsarnokai a légúti betegségek kiváló gyógyhelyei. A bányában 120 méter mélyen templom, játszótér is van.