Rákosmente Rendőrkapitányságának hírlevele

\"\"\"\"\"\"\"\"


Rákosmente Rendőrkapitányságának hírlevele


Rákosmente szolgálatában

Rákosmentén az ünnepek előtt – december 23-án – állampolgári bejelentés érkezett a kerületi rendőrkapitányságra, miszerint a rákoscsabai MÁV állomás egyik elhagyatott raktárépületében holttestet találtak. A kiérkező járőr a vizsgálat során az idegenkezűséget kizárta, a hajléktalan személy természetes halálát feltehetően a legyengült fizikai állapota okozta.

December végén a kerület járőrei két esetben is azonnali életmentő segítséget nyújtottak utcán élő, ittas és legyengült állapotú hajléktalan személyeknek. A járőrök mind a Rákoscsaba MÁV állomásnál talált, mind a Szent Kereszt téren talált személyekhez mentőt illetve krízisautót hívtak és akiket kórházi kezelésre beszállítottak.

Lakókörnyezetből érkezett bejelentés, hogy egy Rákoscsabán – családi házban – élő idős bácsi, elesett, megsérült és magatehetetlenül a földön fekszik. A kiérkező kerületi járőr segített a szépkorú lakoson. Tisztelettel felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy figyeljenek egymásra, hiszen – mint ez az eset is jól példázza – életet is menthet az időben érkező segítség. Különösen igaz ez a lakókörnyezetükben élő, idős emberekre, ezért kérjük, hogy folyamatosan érdeklődjenek, hogy nem szorulnak-e esetleg segítségre.

A Pesti út 153. előtt a kerületi járőr ittas, földön fekvő hajléktalan személyre lett figyelmes, akihez – állapotára tekintettel és a kihűlés reális veszélye miatt mentőt hívott. A hajlék nélküli személyt a Nyírő Gyula Kórház detoxikálójába mentővel elszállították.

Kerületi lakos tett bejelentést a Bártfai és Jászladány utca kereszteződéséből egy föld felszíne alól feltörő vízsugárról, ami a hideg aszfalton lejegesedett. A közmű kezelőjét hibaelhárítás, a közút kezelőjét, úttakarítás szükségességéről értesítette a rendőrség, s a sózás idejére – a forgalmi rend helyreállításáig – rendőri irányítást biztosított.

Fontosabb bűnügyi események, eredmények

Fiatalkorú személy tett feljelentést – sérelmére elkövetett – rablás miatt, amely a központi rákoskeresztúri Posta előtt történt. Az elkövető a sértettet késsel fenyegetve szólította értékei és mobiltelefonja átadására. A támadást elhárító fiatal ellökte az elkövetőt, majd elmenekült. A XVII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály nyomozói 24 órán belül elfogták a támadót, aki előzetes letartóztatásban várja a büntetőeljárás lefolytatását.

Bűnügyek, melyekből okulhatunk, tanulhatunk.

Kerületünkben sajnálatos módon elszaporodtak a trükkös lopások. Az elkövetők valamely hivatal – elmű/vízmű/önkormányzat – munkatársainak adják ki magukat és egy „legendával” előállva – a jószándékú lakosok bizalmába férkőzve és a sértett figyelmét elterelve – mozdítható értékeket, készpénzt visznek el. Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy idegeneket, – különösen, akik nem igazolják magukat – ne engedjenek be otthonaikba!

Szintén az ünnepeket megelőzően történt, hogy a pesti úti hipermarketben egy kerületi lakos hamis, gyanús 2.000 forintos címletű bankjeggyel fizetett. Később kiderült, hogy a fizetőeszközt feltehetően korábban egy ázsiai piacon kaphatta. Felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy a váltópénz címletű bankjegy esetén nagyobb körültekintéssel járjanak el, főként piacokon vagy magánügyletek terén.

Egy kerületi szórakozóhelyre érkező hölgy kerékpárját az előtérben hagyta, lezáratlan őrizetlen állapotban, amit ismeretlen személy – eddig tisztázatlan körülmények között – eltulajdonított. Felhívjuk a Tisztelt Polgárok figyelmét, hogy fokozottan vigyázzanak értékeikre, őrizetlenül soha ne hagyjanak ingóságot, könnyen megszerezhető tárgyakat!

Egy rendőrjárőr a Tesco hipermarket biztonsági szolgálatával közösen fogott el egy személyt, aki 8.000 Ft értékben, ámde dolog elleni erőszakkal tulajdonított el tartós élelmiszereket.

Az ünnepeket követően az Egervár utca egyik családi házába ismeretlen elkövető próbált bejutni, s a kerítésen átmászva feszítővassal állt neki a bejárati ajtó felnyitásának. 22 alkalomból álló próbálkozásait kénytelen volt feladni, a jó minőségű biztonsági ajtónak köszönhetően.

Ami az útjainkon történt

Január 3-án a hajnali órákban egy rákosmenti lakos szabályosan közlekedett személygépkocsijával és a Pesti út 80. szám előtt a belső sávban a tilos jelzésnél várakozott, miközben hátulról beleszaladt személygépkocsijával egy szintén kerületi lakos. Személyi sérülés nem történt, a balesetet okozó személy a felelősségét elismerte, az anyagi kár felmérése folyamatban van.

Ittas állapotban okozott balesetet egy külföldi személy, a Budapest XVII. kerület Táncsics Mihály utca 28. szám előtt, aki elmű oszlopnak hajtott személygépkocsijával és kidöntötte azt. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár a gépkocsiban és a lámpaoszlopban keletkezett. A kerület rendőrei a helyszínt 2 óra 40 percen keresztül biztosították, amíg a balesethelyszínelő a szemlét lefolytatta.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy sürgős rendőri intézkedést igénylő bejelentéseiket – az általános segélyhívó számokon kívül – megtehetik a 253-2340 illetve a 253-2312-es telefonszámokon is, ahol nem kell hosszas kapcsolással a kezelő jelentkezésére várni!