Rákosmente elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet

\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Riz Levente polgármester és Horváth Tamás alpolgármester a Rákos-patak menti kerékpárút avatásán

Ma, január 11-én Riz Levente Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő ünnepélyes keretek közt vette át a Kerékpárosbarát Település 2011 elismerő címet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ötödik alkalommal hirdette meg a Kerékpárosbarát Település pályázatokat. A kiírás célja a kerékpárosok szempontjait szem előtt tartó városok, községek, munkáltatók és intézmények példamutató intézkedéseinek és kezdeményezéseinek elismerése a kitüntető címek odaítélésével. A hat új nyertes település között van Budapest XVII. kerülete, Hódmezővásárhely, Győr, Tapolca, Gyomaendrőd és Győrújfalu. A díjakat délelőtt Győrben, a polgármesteri hivatal dísztermében adta át Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációiért felelős államtitkára.
Rákosmente a fővárosi kerületek közül harmadikként nyerte el a kitüntető címet. A kerületben az elmúlt évek fejlesztései közt kiemelt szerepet kapott a kerékpárút építés. A Rákos-patak menti illetve az újonnan megépült Pesti úti kerékpárút összekapcsolásával 11 km hosszúságú egybefüggő kerékpárút-hálózat jött létre Rákosmentén. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek a Dunától Gödöllőig kiépítendő Rákos-patak menti kerékpárút előkészítő munkálatai a miniszterelnöki megbízott, a Budapest Közlekedési Központ, a kezdeményező Rákosmente Önkormányzata és az érintett települések között.
A kerületben az elmúlt időszak beruházásainak eredményeképp összesen 81 kerékpártámasz létesült, ami a kerületközpontban összesen 124 darab kerékpár kamerával megfigyelt, biztonságos rövid idejű tárolását teszi lehetővé, míg a meglévő kerékpárút mentén összesen 16 darab kerékpár rövid idejű tárolását biztosítja. Rákosmente négy pontján (Rákoskerti, Rákoshegyi, Rákoscsabai, Rákoscsaba-Újtelepi vasútállomás), közvetlenül vasútállomások mellett pályázati források bevonásával épültek P+R parkolók. A beruházások részeként minden parkoló mellett fedett, térfigyelő kamerával megfigyelt, 20 kerékpár befogadására alkalmas kerékpártároló jött létre, melyek közül kettő (a rákoscsabai és az újtelepi) a Rákos-patak menti kerékpárút közvetlen környezetében található. A négy tároló összesen 80 kerékpár hosszú idejű, biztonságos tárolására alkalmas. A fejlesztések során az önkormányzat szoros együttműködést alakított ki a helyi civil szervezetekkel, egyesületekkel – Rákosmente KerekSE, RTK Túrakerékpáros Szakosztály, Rákoskerti Marathon Klub, Rákoskert Vasúti Közlekedéséért Alapítvány, Magyar Kerékpárosklub.


\"\"

Riz Levente átveszi az oklevelet Molnár Ágnes  államtitkártól 

– Szeretnénk bringaváros lenni, amely minden lehetőséget megad a kerékpárosoknak, hogy otthonosan, jól érezzék magukat Rákosmentén. Távlati célunk, hogy a Rákos-patak mellett egy ökofolyosó jöhessen létre a környező települések között. Így erősödhet kertvárosi jellegünk, ami egyben vonzerőnk és egyik legfontosabb értékünk – hangsúlyozta Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő.
A kormány az Új Széchenyi Terv keretében csak az elmúlt hónapokban több mint 25 milliárd forint támogatást nyújtott kerékpáros fejlesztésekre, és a jövőben közel 36 milliárd forintot fordít kerékpárutak építésére, a meglévők felújítására – mondta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációiért felelős államtitkára az ünnepségen Győrben.