Katasztrófavédelmi gyakorlat volt Rákosmentén is

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

A minap lezajlott országos értesítési és törzsvezetési, valamint lakossági riasztó és tájékoztató gyakorlat Rákosmentén is eredményes volt.
Mint Tóthné Szűcs Katalin, Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság XVII. kerületi Kirendeltségének megbízott vezetője lapunk érdeklődésére elmondta
Az országos szintű gyakorlat a központi, területi, helyi hivatásos szervek és hivatásos tűzoltóságok riasztásával kezdődött november 21-én. Ezzel párhuzamosan aktivizálták kerültek a védelmi bizottságok operatív törzseit, akik készenléti formában koordinálták a mozgósítás, a „morgató” próba és az önkéntes véradás feladatait.
Rákosmente Önkormányzatának operatív törzse 32 fővel vett részt a gyakorlaton, Horváth Tamás alpolgármester vezetésével. A kialakult katasztrófahelyzetet Adorján Éva sajtóreferens ismertette az állománnyal, majd felvette a kapcsolatot az érintett társszervezetek kommunikációs szakembereivel, illetve a helyi sajtóorgánumokkal. A médiumokat – a valós helyzetet imitáló – közérdekű közleményben tájékoztatott a kialakult válsághelyzetről. (A Tizenhetedik Online is kiadott több közleményt ezen a napon – a szerk.)
A gyakorlat befejező részeként mozgósításra kerültek a gyors reagálású polgári védelmi szervezetek, mintegy 15.000 fő, majd 18.00 órakor országszerte megszólaltak a szirénák, összesen 2500db. Kerületünkben a 15 szirénából 13 szirénát szólaltattak meg az erre kiképzett szirénakezelők.
A gyakorlat ideje alatt országosan önkéntes véradásra volt lehetőség. A Katasztrófavédelem szervezésében 62 helyen működtek véradópontok, az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein. A túljelentkezés miatt kerületünkben egy későbbi időpontban kerül sor a gyakorlat lebonyolításával kapcsolatos önkéntes véradásra.