Riadó!!! Szmog!

\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

\"\"

Szmogriadó Rákosmentén is
Mit kell tennünk és mit tehetünk a levegőminőség javítása érdekében?

Életbe lépett ma Budapesten a szmogriadó – legsúlyosabb légszennyezettséget jelző – riasztási fokozata. Ennek értelmében  – ha nem javul a levegő minősége – holnap, csütörtök reggel 6 órától Budapest főváros teljes közigazgatási területén, tehát kerületünkben, Rákosmentén sem használhatók azok a gépjárművek, amelyek rendszámtábláján fekete vagy piros környezetvédelmi plakett található, azaz jelentősebb mértékű a károsanyag-kibocsátásuk (pl. régebbi dízelek, kétüteműek).
A korlátozás minden nap 6 órától 22 óráig tart, de nem terjed ki az M0 autóút budapesti szakaszára.
Százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki a rendőrség a tilalom megsértőire.

További korlátozás egészségünk érdekében az avarégetés általános tilalma, tehát egyáltalán nem szabad levelet, kerti hulladékot égetni a szmogriadó idején, sőt, idén november 30-tól egyáltalán nem. Javasoljuk, hogy a zöldhulladékot ezentúl komposztálják vagy a szervezett (lombzsákos) gyűjtést vegyék igénybe a rákosmentiek.

Végső soron egészségünk érdekében érdemes az alábbi, életmódunk, szokásaink megváltoztatását is igénylő javaslatokat megfontolni:

– Részesítsük előnyben a tömegközlekedést!

– Gyalogoljunk vagy a kerékpározzunk! A kerékpározók lehetőleg viseljenek pormaszkot!

– Ne járassuk a gépjárművek motorját indokolatlanul álló helyzetben, a korszerű járművek már nem igényelnek hosszú bemelegítést indulás előtt. Hideg utastérben melegíthet a kabát vagy a vastag pulóver is.

– A kis szemcseméretű szállópor különösen a légúti és keringési betegségben szenvedőket, gyermekeket és időskorúakat, aktív és passzív dohányosokat veszélyezteti, ezért ha tehetik, kerüljék a nagy forgalmú tereket, utakat, egyáltalán a szabadban való tartózkodást, sőt, a szellőztetést is!

– Ha a háztartásunkban üzemel gáztüzelés, működtessük azt a szilárdtüzelésű (szén, fa) és olajfűtésű kályhák helyett. Ha csak fával tudunk fűteni, ügyeljünk arra, hogy minél szárazabb legyen a tüzelő!

A kisméretű szállópor mennyisége nemcsak a meteorológiai helyzet alakulásával (pl. széljárás) csökkenhet, hanem a közlekedési és lakossági terhelés kisebbítésével is.
Nemcsak kötelező tehát, de érdemes is felelősen, a magunk és környezetünk védelmében csökkenteni az általunk okozott károsanyag-kibocsátást.

További tájékoztatás a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Irodán (tel: 327-15-04; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu),
munkaidőn kívül a Fővárosi Közterület-felügyelet 24 órás Ügyeleti Szolgálatán ingyenesen hívható telefonszámokon (80/220-220 és 80/330-330)


Rózsahegyi Péter rákosmenti képviselő,
a Fővárosi Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagja